Forsker: Turisme er ødeleggende for isbreene

Reiselivet bruker millioner på å markedsføre landets isbreer på andre siden av verden. Men økt turisme er breenes egen verste fiende, mener forsker.

Nigardsbreen, som er en brearm av Jostedalsbreen, har trukket seg tilbake en kilometer siden 1963.
  • vaktsjef@ntb.no

– Vi har isbreer som smelter, og vi vet det skjer på grunn av klima- og temperaturendringer. Samtidig prøver vi å selge breene med «kom og se dem før de forsvinner» til folk hvor transporten deres bidrar til å øke problemet, sier Karen Richardsen Moberg ved Vestlandsforsking til NRK.

Hun viser til at en person som flyr tur/retur Beijing-Oslo slipper ut like mye CO₂ som en gjennomsnittlig nordmann gjør på seks måneder.

Klimaforskeren får støtte av Steinar Burheim som jobber som guide på Nigardsbreen i Jostedalen. Han forteller til NRK at det stadig blir vanskeligere å finne en god rute opp fordi breen smelter.

Les også

Verden er enige om regelbok for Parisavtalen

Paradoks

Siden 1963 har brefronten trukket seg en kilometer tilbake. Bare i fjor smeltet 81 meter, ifølge NVE.

– Det er et paradoks, og det sier jeg til turistene. Jo lengre de flyr for å komme hit å se breen, desto lengre blir gåturen opp til brefoten, sier Bruheim.

Han forteller at det de siste årene har vært en økning av turister fra Asia for å besøke breen.

– Det er greit nok å drive miljøvennlig, men det er bare et plaster på såret. Reisende langveisfra er ikke bra for klimaet, sier han.