«Vi glemmer hvor farlig det er å kjøre bil»
UP-sjef Runar Karlsen frykter en ny, stygg ulykkeshelg på tampen av et år med mange dødsulykker. Han minner om at bilen er vårt farligste transportmiddel.
— Hva tenker du om at fem mennesker omkom i trafikken 2. juledag?
— At det er en fryktelig og meningsløs kontrast til julefred og hygge. Rett og slett en tragedie.
- Du gjorde selv noe så uvanlig som å be folk la bilen stå den dagen?
— Ja. Det skjer ikke ofte. Men enkelte steder i landet var det ren skøyteis og risikabelt å kjøre uansett dekkutrustning.
- Hørte noen på deg?
— Tja ... Det gis jo så mye råd hele tiden at det sikkert går inn av det ene og ut av det andre øret. Men vi må ta været på alvor i dette landet. Det finnes forhold som er så ekstreme at vi ikke bør kjøre.
- Men dårlig vær kan neppe forklare at antall dødsulykker i år blir høyere enn på flere år?
— Nei. Det er vanskelig å gi ett enkelt svar på hvorfor tallene øker, og vi må først analysere hver enkelt ulykke. Men vi vet fra før at høy hastighet spiller inn i rundt halvparten av tilfellene, og at rus er en faktor i rundt en av fire dødsulykker. Så følger uoppmerksomhet – og været.
- Vinterværet?
— Ikke bare. Med flott sommervær øker farten. I det fine været i sommer hadde vi faktisk langt flere dødsulykker enn vanlig. Men akkurat nå er det voldsomt skiftende føreforhold som er utfordringen.
- Bør vi rett og slett være redde for å kjøre bil?
— Ikke redde. Men vi skal ha stor respekt for at veiene er forbundet med risiko. Og at risikoen er høyere i bil enn i andre transportmidler. Er hastigheten 70 km/t vil de fleste omkomme i et sammenstøt med en annen bil eller en fjellvegg. Og vi passere hverandre jo på en meters avstand i 80 – 90 km/t. Da skal du være skjerpet. Det er krevende å være sjåfør i Norge.
- Hva gjør bilen mer risikabel enn for eksempel fly?
Disse veiene er stengt lørdag 28. desember på grunn av uvær
— Det er så mye valgfrihet på veiene. Reglene er strenge, men du kan selv velge å kjøre selv om du er ruset eller trøtt, kjøre for fort, eller med dårlige dekk. Vi er så veldig avhengige av hverandre. - Og dette tenker vi ikke på når vi setter oss bak rattet?
— Nei, vi tror det er en transportetappe som ikke krever noe. Tenk på hvordan tilfeldigheter ofte skiller en mindre alvorlig ulykke og en dødsulykke.
- Mener du at ulykkene rett og slett er vår egen skyld?
— Ja. For selv om veiene og bilene er blitt sikrere og snittfarten går ned, viser våre kontroller at like mange førere kjører så fort at de mister førerkortet, og like mange, trolig stadig flere, kjører i rus. Så vi kan ikke bare kjøpe oss til trafikksikkerhet og kreve at samfunnet skal rigge det til.
- Men Aftenposten skrev nylig at41 av 42 dødsulykker i høst skjedde på veier uten midtdelere. Det gjenstår mye på veistandarden?
— Helt klart, og det hjelper å bygge bedre veier. Men selv om vi kunne ønsket oss bedre standard raskere, er poenget at vi i hvert fall ikke må kjøre som om vi hadde finere veier enn vi har.
- Så hvem er de farligste sjåførene? Stadig unge menn?
Godvær for Oslo på nyttårsaften
— De som tar høy risiko er farlige. Det er først og fremst oss menn, det er en kvinne pr. elleve menn som kjører av seg førerkortet på grunn av fart. Yngre menn dominerer, men vi ser nå en økning i aldersgruppen 45–50. Også en del kriminelle med tidligere dommer er risikosjåfører. - Hva med Audi-syndromet? De med de dyreste bilene?
— Det kan godt hende det stemmer at de kjører fort, men vi har ikke tall på det. Uansett hjelper det ikke lenger å ha "råd til" boten, med prikksystemet kan de miste lappen likevel. Det er de lite interessert i.
- Vi står foran en ny, stor utfartshelg med mye vær. Hvordan er magefølelsen?
— Hm ... Jeg har jo god tro på den norske bilisten som forstandig. Men med helgen og året vi har lagt bak oss, må jeg innrømme at jeg frykter flere ulykker. Så håper jeg jo på det motsatte. Og gjentar igjen at vi må ta hensyn og redusere farten.