Norge

Klomsæt nekter straffskyld

 • Håkon Letvik

Sigurd Klomsæt (t.h.) avviste klart at han er skyldig i å ha lekket dokumenter til mediene. Arvid Sjødin (t.v.) er Klomsæts forsvarer også under ankesaken i lagmansnretten. Håkon Letvik

 • Svaret er klart nei, svarte Sigurd Klomsæt høyt og tydelig da lagmann Espen Bergh i Borgarting lagmannsrett ville vite om Klomsæt erkjenner seg skyldig eller ikke i å ha lekket dokumenter til pressen i 22. juli-saken.

Med sin forsvarer Arvid Sjødin ved sin side, tok Sigurd Klomsæt i formiddag plass på tiltalebenken i Borgarting lagmannsrett. Påtalemyndigheten har anket den frifinnende dommen fra Oslo tingrett.

— Jeg er avskiltet advokat. Og nå NAV-bruker. Det er ikke noe all right, svarte Klomsæt da dommeren noternte hans personalia.

Tilhørerbenkene i Borgarting lagmannsrett var fullsatt da ankesaken begynte i formiddag.

Til stede er også Kjetil Lindstrøm, unggutten som Klomsæt var bistandsadvokat for i 22.juli-saken. Han fylte 16 år da Anders Behring Breivik skjøt og drepte ungdommer på Utøya, og overlevde med nød og neppe. Han skjulte seg under noen grener mens drapsmannen passerte forbi ham tre ganger.

Han så at andre ungdommer ble skutt, og han fikk problemer og skyldfølelse fordi han ikke klarte å redde dem. Også hans foreldre er til stede i rettsalen. De ønsket å beholde Klomsæt som bistandsadvokat, men Oslo tingrett fratok Klomsæt oppdraget som bistandsadvokat.

Bristende stemme

Klomsæt var tydelig rørt og snakket med bristende stemme da han forklarte hva den unge klienten hans hadde opplevd, og hvordan han som bistandsadvokat fulgte opp ham og foreldrene hans.

Aktor, statsadvokat Kristian Jarland, presiserte at det ikke var Klomsæt selv som hadde lekket dokumenter og bilder av Anders Behring Breivik.

Oslo-politiet utleverte dokumenter til bistandsadvokater i fire omganger. Den 3. februar 2012 skulle en ny CD med saksdokumenter utleveres. Sigurd klomsæts sekretær hentet CD-en mens Klomsæt selv var på vei fra Sørlandet i bil, etter at han hadde vært forsvarer i en straffesak.

- Han må ha hatt en medhjelper. Og han er tiltalt for å ha lekket alt innholdet på den CD som ble utlevert fra politiet, 5500 sider, presiserte statsadvokaten.

Om ettermiddagen dukket bilder av Anders Benring Breivik opp i seks ulike medier. Politiet hadde på forhånd laget en «felle» og merket bildene med et usynlig merke. Merket som var gitt til bistandsadvokat Klomsæt ble funnet igjen på bildene i mediene.

Var på Sørlandet

Sigurd Klomsæt forklarte i formiddag at han denne dagen hadde vært forsvarer i en mordbrannsak på Sørlandet, og var på vei tilbake til Oslo i bil sammen med en annen advokat, som Klomsæt skulle sette av i nærheten av Jernbanetorget i Oslo sentrum.

- Jeg har hatt mye kontakt med journalister, som har vært interessert i de mange sakene jeg arbeider med. På denne tiden var jeg forsvarer i fire drapssaker, sa Klomsæt, som avviste at han hadde noen befatning med lekkasjene som skjedde denne dagen.

Da rettssaken startet mandag, orienterte statsadvokaten om at eksperter ved Forsvares Forskningsinstitutt er engasjert for å vurdere bilder som de sakkyndige Gisle Hannemyr og Stein Møllerhaug har funnet i Aftenpostens arkiv.

Bildet av Anders Behring Breivik er utstyrt med det usynlige vannmerket som var laget for Klomsæt, men bildet er større enn det som var på den CD som ble utlevert til Klomsæts advokatkontor. De sakkyndige mener derfor at bildet må stamme fra en annen kilde enn Klomsæts CD.

-Flere eksperter har arbeidet med dette i helgen, og venter en rapport klar i morgen. De kan møte som vitner på torsdag, sa statsadvokaten, som mente at bildet i Aftenpostens arkiv var helt udramatisk.

Avviste kritikk mot politiet

Statsadvokaten avviste at den kritikken som er reist mot politietterforskningen av Klomsæt har noen betydning for selve straffesaken.

— Det jobber mennesker i politiet, og de kan gjøre feil, sa statsadvokaten. Han mente at pressefolk sitter med fasiten på hva som har skjedd i denne saken.

-Journalister og redaktører vet hva som skjedde denne dagen og de sitter med fasiten. Men av respekt for pressens betydning og kildevernet har jeg ikke innkalt pressefolk som vitner, sa statsadvokaten.

Forsvareren, advokat Arvid Sjødin, mente på sin side at politiets etterforskning har vært kritikkverdig, og at det er aktuelt å innkalle sjefen for Spesialenheten for spesialsaker som vitne.

- Hovedetterforskeren i 22. juli-enheten er under etterforskning, og flere politifolk ved Asker og Bærum politidistrikt har vært under etterforskning for deres rolle i denne saken, sa Sjødin.

Flere politifolk skal forklare seg som vitne senere under saken.

 1. Les også

  Hovedvitne blir selv etterforsket

 2. Les også

  Tok med topphemmelig politi-PC hjem til naboens trådløse nettverk

 3. Les også

  Sakkyndige mener bilder kan ha blitt manipulert

 4. Les også

  Sakkyndige mener bilder kan være manipulert

 5. Les også

  Topphemmelig politi-PC ble tatt med hjem

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tre drapstiltalt for å ha knivstukket og tent på 49-åring fra Dokka.

 2. NORGE

  En tilstår, men mor og sønn nekter for drapet på Nils Olav Bakken

 3. NORGE

  Politiet om Scandinavian Star: Ingen bevis for flere brannstiftere

 4. NORGE

  Hulback-saken: Jurister reagerer med tvil og overraskelse

 5. NORGE

  Baneheia-saken: Derfor har de kranglet om DNA-beviset i 20 år

 6. NORGE

  – Scandinavian Star-rapporten er fullstendig verdiløs