Norge

Verden venter i spenning på historiske bilder av Pluto

Sonden New Horizons møter en ny, iskald og dunkel verden på Pluto. Etter å ha lagt Pluto bak seg vil den styres mot andre mål i Kuiperbeltet.
  • Steffen Pedersen Øberg
  • Jeg tror ikke folk tar inn over seg hvor stort dette er, sier Anne Mette Sannes.

Følg med på Aftenposten.no for de historiske bildene bildene av Pluto.

Klokken tre natt til onsdag får planeten jorden en langdistanse-telefon. Innringeren er 4,7 milliarder kilometer unna og ringer for å si at alt har gått bra.

Romsonden New Horizons har akkurat dundret forbi dvergplaneten Pluto og dens måner i nesten 50.000 kilometer i timen og ringer nå for å si at den ikke har krasjet med noen fremmede objekter.

Det jubles. Et fremmedlegeme på størrelse med et sandkorn kunne stukket alvorlige kjepper i hjulene for en 9 år lang ferd gjennom verdensrommet. Nå har det altså gått bra.

«Jeg sender bilder med motiver ingen har sett før.»

Men det tar tid. På grunn av avstanden klarer ikke New Horizons å sende med høyere hastighet enn 1 kilobit i sekundet.

Onsdag kveld klokken 21.00 vil NASA holde en pressekonferanse for å presentere bildene.

— Innledningen på en helt ny æra

— Jeg tror ikke folk tar inn over seg hvor stort dette er, sier science fiction-forfatter og formidler Anne Mette Sannes, som sammen med astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard har fulgt romsondens ferd med argusøyne.

Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes følger romsonden tett.

— Dette er innledningen på en helt ny æra, legger Ødegaard til.- Det er første gang vi utforsker den ytre sonen av solsystemet vårt.

Han forklarer at mens vi visste ganske mye om gasskjempene på forhånd da vi sendte ut romsonder på 70-tallet for å utforske dem, er Pluto så liten, og så langt unna at vi selv med de beste romteleskopene så langt bare har sett diffuse flekker.

— Det her er første gang vi faktisk ser Pluto.

Informasjon langt ut over vårt eget solsystem

Oppdagelsesferder som denne gir oss informasjon som strekker seg langt lenger enn vårt eget solsystem forklarer paret.

new-horizons-historisk-l7v11M_VkQ.jpg

— Vi bruker solsystemet vårt som mal. Det viktigste med denne ferden er at vi nå får undersøkt det siste objektet som en gang har vært regnet som en planet samt at vi nå har muligheten til å undersøke en helt annen type objekt, forklarer Sannes.- Jo mer vi vet om vårt eget solsystem, jo bedre modeller kan vi lage om andre solsystem. Vi jobber for å forstå hele universet. Det kommer kanskje ikke godt nok frem i mediene, som konsentrerer seg om vårt eget solsystem.

— Men dataene vi får fra New Horizons gjør at når vi planlegger en ferd til andre stjerner, vil vi være i stand til å lage modeller som kan gi oss enda bedre kunnskap om antallet planeter som kan huse liv.

Pluto er større enn vi trodde

Turen har allerede gitt mange nye svar, allerede før de mest detaljerte bildene når jorden. Blant annet har man nå sett at Pluto er større enn man opprinnelig trodde.

— Størrelsen har vært vanskelig å beregne fordi pluto har en tynn atmosfære som gjør at det har vært vanskelig å si hvor kanten på dvergplaneten er, sier Ødegaard.

— Men bildene fra romsonden har vist oss at det er mer bakke i forhold til atmosfære.

— Nå vet vi også at Pluto virkelig er det største objektet i Kuiperbeltet - større enn konkurrenten Eris. Pluto er kongen, skyter Sannes inn.

Ødegaard og Sannes er likevel klare på at klassifikasjonen av Pluto som en dvergplanet er riktig.

Kommer nok til å fortsette som dvergplanet

Erik Tandberg tviler på om New Horizons nye Pluto-bilder og informasjonen om at Pluto er større en ventet vil utgjøre noen forskjell for klassifiseringen av dvergplaneten.

— Det har jeg min tvil om. Det er bare snakk om rundt 80 kilometer økning i størrelse. Jeg tror det skal mye til å få gjenopprettet Pluto som planet, sier han.

Erik Tanberg tviler på om ny informasjon om dvergplaneten Pluto hever dens status til planet.

Tandberg understreker at han har sympati med de som sørger over tapet av Pluto som en av solsystemets ni planeter, men mener det var en naturlig avgjørelse.— Vi har i hovedsak tre områder i solsystemet. Vi har området med steinplanetene innerst, pluss asteroidebeltet, så har vi området med de fire store gassplanetene, og deretter kommer Kuiperbeltet, med en rekke legemer av stein og is, og egentlig passer Pluto mer inn i det bildet enn i de andre, sier romfartsnestoren.

Mystiske måner og solsystemets snacks

— Plutosystemet er snacksen i solsystemet, sier Sannes.

Mest overraskende er det at Pluto og månen Charon er så forskjellige fra hverandre forklarer hun.

— Dette er rart fordi de har gått i samme bane i mange milliarder år, men likevel er de helt forskjellige. Charon har for eksempel mye eldre overflate enn Pluto.

— I tillegg er en av de andre minimånene, Kerberos, nesten helt sort. Hvorfor? Hvor kommer den fra? Vi kan lære utrolig mye av dette.

Ødegaard legger til at mens Kerberos er sort, er to av de andre minimånene rundt Pluto helt lyse. Dette gjør mysteriet enda større.

Ferden fortsetter

Det kommer til å ta 16 måneder før alle dataene New Horizons har samlet inn har ankommet jorden. Men ferden slutter ikke der for romsonden.

Spektakulært: New Horizons har allerede sendt spektakulære bilder av den fjerne planeten.

— Etter Pluto skal den fare videre for å utforske et nytt objekt som vi har funnet fra jorden, sier Sannes.- Dette objektet når den mest sannsynlig i årsskiftet 2018/2019, og deretter kan det hende forskerne plukker ut ytterligere et lite objekt den skal undersøke, men da må dette ligge på en spesiell kurs i forhold til New Horizons. Dersom den fortsatt fungerer i 2038 vil den utforske den ytterste heliosfæren.

I 2047 kommer romsonden til å forlate vårt solsystem, forklarer Ødegaard, men da blir det nok ingen telefon hjem. Kontakten er kuttet, og hva som venter fartøyet på størrelse med et piano når den reiser ut sin egen tumleplass, vårt solsystem, vil vi nok neppe få svar på.

Romteleskopet Hubble fyller 25 år. Her kan du se noen av teleskopets beste bilder:

Les også

  1. Hubble 25 år og fortsatt enestående

  2. I kveld kommer nærbildene av Pluto

  3. NASA har et kjernefysisk problem, mangler plutonium

  4. Pluto-sonde våknet, har reist i ni år