Norge

Det er ikke bare et maktvakuum i Syria. Det er også et sannhetsvakuum.

SkjeggestadHelene-YWLuRjmhRY.jpg

Russland bomber i Syria. Men hva treffer de?

  • Helene Skjeggestad
    Helene Skjeggestad
    Journalist

Det er nesten absurd at det er nødvendig å etterlyse informasjon i vår digitale tidsalder. Og det er da heller ikke mangel på informasjon og journalistikk om Syria, eller Ukraina for den saks skyld.

Det som mangler, er informasjon vi kan stole på.

Viktige møter i FN

De sier det går sakte i verdenspolitikken. Det stemmer ikke for den siste uken. Mandag sto Barack Obama og Vladimir Putin på FNs talerstol og serverte to forskjellige versjoner av hvordan verden henger sammen.

Likevel møttes de to personlig for første gang på to år. I tillegg har de to utenriksministrene Sergej Lavrov og John Kerry fløyet inn og ut av møter.

Onsdag godkjente Føderasjonsrådet i Russland bruk av det russiske flyvåpenet i Syria. Kun få timer etterpå begynte Russland å slippe bomber over Homs-området.

Hva bombet Russland?

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet, ble det gjennomført 20 aksjoner mot IS-mål.

I tillegg er russisk mediedekning preget av at Putin nå kommer for å rydde opp i Syria.

Det gikk ikke lang tid fra melding om russisk bombing, før vestlige medier begynte å tvile på at IS faktisk var truffet. Og om IS egentlig var det reelle målet.

Både New York Times, The Washington Post og The Guardian skriver at det var USA-støttede syriske opprørere som var målet for bombingen. Disse er ikke knyttet til IS og kjemper mot den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Informasjonskrig

Igjen ser vi at militær krigføring følges av en informasjonskrig. Allerede samme dag som russerne begynner å bombe i Syria, får vi servert flere versjoner av hva som har skjedd.

Det er ikke tilfeldig.

Russisk propaganda

Russland har gjennom sin sovjetiske arv utstrakt erfaring med å manipulere informasjon.

I dag kontrollerer Kreml landets tre dominerende TV-kanaler. De samme kanalene som serverer så godt som hele den russiske befolkningen med nyheter.

Makten til å forme virkeligheten er helt essensiell i Putins Russland. Gjennom å skape sin egen virkelighet, og skape tvil om andre versjoner, styrker Putin sin egen stilling og sin egen maktposisjon.

USA spiller høyt

Vi vet at vi ikke kan stole på russiske medier.

Men la det være sagt, amerikanerne spiller også et svært høyt spill i Syria. Nå skal de plutselig koordinere angrep med Russland. Et land som er blitt stengt ute i kulden etter den folkerettsstridige annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya i 2014.

Hele Obamas ettermæle står dermed på spill.

Mangel på informasjon

Og på bakken i krigsherjede Syria finnes det knapt et menneske som ikke har valgt side i den kompliserte konflikten.

Og de nøytrale journalistene? De er det for farlig for i Syria.

Aldri har vi trengt mer informasjon om det som faktisk skjer i Syria.

Aldri har denne informasjonen vært vanskeligere å finne.

Twitter: @Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap