Norge

Slik blir 22. juli-markeringen

Onsdag markeres fireårsdagen for terroren som rammet Norge 22. juli 2011. Minnemarkeringen innledes med ett minutts stillhet ved vannspeilet foran Høyblokka i Oslo.

Utstillingen i 22.juli-senteret inneholde blant annet restene etter Behring Breiviks bombebil. I dag åpner senteret.
  • Ntb

Statsminister Erna Solberg (H) skal holde tale og står for kransenedleggelse. Leder for støttegruppa etter 22. juli-hendelsene i regjeringskvartalet, John Hestnes, ønsker velkommen.

Les Helene Skjeggestads kommentar:

Les også

«Årets 22. juli-markering tvinger oss til åse tilbake. Det er tungt. Og det er riktig.»

Det blir også taler fra blant andre AUF-leder Mani Hussaini og parlamentspresidenten i Europarådet, Anne Brasseur.

Kritisert utstilling

Klokken fra Møllergatea 19 som ble skadet da bomben gikk av, henger i 22.juli-senteret.

Seremonien etterfølges av en offisiell åpning av 22. juli-senteret i første etasje i Høyblokka, ved kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Utstillingen, som blant annet viser restene av Anders Behring Breiviks bombebil, er allerede før den åpnes blitt kritisert av enkelte som mistet sine kjære i terroranslaget. De frykter at utstillingen vil gi terrordømte Anders Behring Breivik den oppmerksomheten han søkte. Fredstanker, framtid og håp er tema for en minnegudstjeneste klokka 12 i Oslo domkirke. Statsministeren og kronprinsesse Mette Marit vil være til stede sammen med en rekke representanter for det offentlige Norge. Biskop Ole Christian Kvarme vil holde dagens preken, og liturg er domprost Anne-May Grasaas.

Minnesmerke på Utøya

Leder for støttegruppa Lisbeth Kristine Røyneland ved det nye minnesmerket på Utøya torsdag ettermiddag i forbindelse med at det er seks dager til fireårsmarkeringen for terrorangrepene mot øya 22. juli 2011.

På Utøya er det i år laget et minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øya under terrorangrepet. Innvielsen av minnesmerket blir en del av avslutningen av 22.-julimarkeringen, som holdes av AUF og støttegruppa sammen med statsminister Erna Solberg. Statsministeren vil legge ned krans på vegne av regjeringen. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltar på markeringene ved Høyblokka og senere på dagen også på Utøya.

Les også

  1. Sterke reaksjoner på 22.juli-senterets utstilling

  2. Kronikk: Vi har feilet i den store oppfølgingen etter Utøya

  3. Stoltenberg: - Norge har vist styrke etter 22. juli