Norge

18 skyteepisoder og 40 unge menn siktet: Ordføreren kaller situasjonen alvorlig

I slutten av august ble det avfyrt flere skudd på Sagene i Oslo. Skyteepisoden ble koblet til et kriminelt miljø. Ingen ble drept.

Politiet har siktet 40 unge menn etter 18 skyteepisoder i Oslo det siste året. Oslos ordfører mener situasjonen skaper utrygghet i bydelene.

  • og NTB

De 40 er menn i alderen 19 til 32 år og er siktet i forbindelse med skyteepisoder i Oslo fra 7. oktober i fjor og frem til i dag, skriver Dagbladet.

Et drap, fire drapsforsøk, en lang rekke trusler og skyting på åpen gate, er bare noe av innholdet i sakene Oslo-politiet etterforsker. Ingen av de i alt 18 sakene er henlagt. Politiet vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger om at flere av de siktede har tilknytning til ulike gjengmiljøer i Oslo.

– Flere av sakene kan sees i sammenheng med hverandre og etterforskes derfor bredt. Noen bærer preg av uoverensstemmelser mellom personer, sier politiinspektør Audun Kristiansen i Oslo-politiet til Dagbladet.

– Jeg har selv besøkt bydeler som har vært utsatt for skyteepisoder, og snakket med barn og unge som synes det er skummelt, sier Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV).

Flere av de siktede er eller har vært, varetektsfengslet. I to av sakene har politiet fortsatt ikke noen mistenkte, og i én av dem har de ingen fornærmet. Et betydelig antall av de siktede er tidligere straffedømt.

Kristiansen svarer et ubetinget ja på spørsmål om Oslo er en trygg by,

– Vi legger ned en stor innsats for å oppklare disse sakene, og har nå mistenkte gjerningsmenn i de fleste sakene. Blir du pågrepet med ladd skytevåpen i Oslo, så blir du straffet.

Oslos ordfører, Marianne Borgen, beskriver situasjonen som alvorlig.

– Det er jo snakk om en alvorlig situasjon, når det er såpass mange skyteepisoder i Oslo sier Borgen til Dagbladet.

Hun sier at selv om mange av de aktuelle skyteepisodene relateres til interne oppgjør i spesielle miljøer, så skaper slike episoder fortsatt utrygghet i de ulike bydelene.

Les mer om

  1. Skyting
  2. Kriminalpolitikk
  3. Våpen
  4. Gjengkriminalitet
  5. Oslo
  6. Politiet