Krigsveteran Joachim Rønneberg (99) er død

Den kjente krigsveteranen Joachim Holmboe Rønneberg sovnet stille inn i natt 99 år gammel. Det opplyser familien til NRK.

Joachim Rønneberg var født 30. august 1919. Ålesunderen var en norsk motstandsmann som i årene 1941–1945 var medlem av Kompani Linge. Han er mest kjent for å ha ledet tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943.

Mange mener dette er en av de viktigste sabotasjeaksjonene som ble utført under andre verdenskrig. Målet var å hindre tyskerne i å bruke tungtvannet som ble produsert på Hydros fabrikkanlegg på Rjukan til å utvikle en atombombe.

På grunn av tungtvannsaksjonen og andre oppdrag for Kompani Linge fikk han flere norske og utenlandske utmerkelser, blant annet Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med eikegren.

Statsminister Erna Solberg: - Var en av våre fremste motstandsmenn

– Jeg har i dag fått beskjeden om at krigshelten Joachim Rønneberg er død, 99 år gammel. Han var en av våre fremste motstandsmenn under krigen, blant annet som leder for Vemork-aksjonen. Hans mot og tapperhet bidro til det som har blitt omtalt som den mest vellykkede sabotasjeaksjonen på norsk jord under krigen. Rønneberg har også vært viktig for å fortelle historien om kampen mot okkupasjonsmakt, og om de verdiene Norge står for, sier statsminister Erna Solberg i en uttalelse.

Forsvarsministeren: -Joachim Rønneberg gikk foran

– Han hadde en sentral rolle som tidsvitne, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) om den avdøde krigshelten Joachim Rønneberg.

– Joachim Rønneberg gikk foran og tok opp kampen for det vi er og det vi tror på, sier forsvarsministeren.

Rønneberg var tildelt Krigskorset, og i 2015 mottok han Forsvarets hederskors for sin innsats for å formidle krigshistorie.

– Han hadde en sentral rolle som tidsvitne og gjorde et viktig informasjonsarbeid i tiden etter andre verdenskrig, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen betegner Rønneberg som «en av våre aller beste».

– Han sto fram som en fremragende ung leder da det gjaldt som mest for Norge. Hans innsats under tungtvannsaksjonen er unik og kjent langt utenfor landets grenser, sier forsvarssjefen.

Ifølge Bruun-Hanssen har Rønneberg vært til stor inspirasjon og et forbilde for våre spesialstyrker.

– Han inspirerte også svært mange av våre andre ledere og soldater i Forsvaret. Han minnet oss alle stadig om at friheten ikke er gratis, sier han.

Sabotør Joachim Rønneberg fra Tungtvannsaksjonen.
Joachim Rønneberg mottar forsvarets hederskors i forbindelse med markeringen av frigjøringsjubileet og Forsvarets veterandag på Akershus festning, 8. mai 2015. Sittende er kong Harald og statsminister Erna Solberg (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter krigen bodde han i hjembyen Ålesund og jobbet som journalist og redaksjonssjef ved NRK Møre og Romsdal. Han avsluttet karrieren som redaksjonssjef i 1987.

Rønneberg har alltid vært tilbakeholden og forsiktig med å snakke om hva han opplevde i krigsårene. Selv om han ofte fikk spørsmål, holdt tungtvannssabotøren lenge hemmelighetene fra andre verdenskrig for seg selv. Det var ikke før på 70-tallet at han bestemte seg for å begynne å dele historiene.

– Etter hvert kom jeg til at folk hadde krav på et svar. Det er viktig at vi alle kjenner til det som har skjedd. Da er det lettere å ta de riktige valgene i framtida. De som vokser opp i dag må forstå at vi alltid må være villige til å kjempe for fred og frihet, har Rønneberg tidligere uttalt til NRK.

Han har i ettertid vært kjent for arbeidet han har gjort for å opplyse barn og unge om farene med krig.

I dokumentaren «Den siste sabotøren» fortalte Rønneberg åpent om oppveksten i Ålesund, om det han var med på under krigen og om årene etterpå.