Kong Harald: – #Metoo maner til ettertanke

#Metoo-bevegelsen er blant det som har gjort mest inntrykk på kong Harald det siste året. – Vi berøres alle av fortellingene, sier han.

Torsdag inviterte kong Harald til stortingsmiddag på Slottet. Tradisjonen startet for over 100 år siden.

Torsdag var stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene samlet til den årlige middagen på Slottet, der kong Harald holdt en tale preget av både lun humor og dypt alvor.

– Året som har gått siden vi møttes, har på ulike vis vært preget av endring. Enkeltmenneskers, og særlig kvinners avslørende historier – ikke bare i Norge, men over store deler av verden – Er blitt fortalt, og vi har lyttet. At noen mennesker har mot til å vise frem sine mest sårbare erfaringer, maner til ettertanke. Vi berøres alle av fortellingene, sa kongen.

– Historier om maktmisbruk og mangel på respekt vekker oss alle. Til å gå inn i oss selv. Til å lære. Til å bli bedre medmennesker, sa han videre.

Les også

KRONIKK: «Hvordan dekket norske medier #metoo? Det har vi undersøkt.»

Kvinnehistorisk slottsmiddag

– Samtidig er årets stortingsmiddag historisk, fremholdt kongen.

Han pekte på at aldri før har landets viktigste stillinger som stortingspresident, høyesterettsjustitiarius og statsminister alle vært bekledd av kvinner.

– Tidene forandrer seg. Til det bedre, vil mange med rette hevde. Jeg føler meg i hvert fall på rett sted. Når jeg i tillegg er omkranset av både dronningen og kronprinsessen, befinner jeg meg så å si midt i gullrekken, sa kongen.

Statsminister Erna Solberg (t.v.) ankommer kongeparets middag for stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene på Slottet.
Prinsesse Astrid, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ankom side om side.

Det hersket i forkant noe usikkerhet om kronprinsesse Mette-Marit ville være til stede under middagen. Onsdag ble det kjent at kronprinsessen er diagnostisert med den kroniske sykdommen lungefibrose. Men kronprinsessen deltok.

Les også

LES OGSÅ: – Norge har størst ulikhet mellom menn og kvinner, sa omstridte Jordan Peterson på Norges-besøk

Fikk benker i gave av Stortinget

Det er over 100 år siden tradisjonen med middag for stortingsrepresentantene på Slottet ble innført av kong Haakon i 1906.

I år sto marmorert kveite, sjøkrepstaco, elg fra Sikkilsdalen og lun epledessert på menyen.

Aps nestleder Hadia Tajik og partileder Jonas Gahr Støre ankommer kongeparets middag for stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene på Slottet.
Knut Arild Hareide (f.v.) og Kjell Ingolf Ropstad, leder og nestleder i KrF, ankom side om side. Sammen med dem gikk KrF-representant Tore Storehaug.

I sin tale roste kong Harald også stortingsrepresentantene for å stå i stormen.

– Et stadig sterkere personfokus på politikere og andre ledere er krevende. Dere, våre fremste politikere, skal tåle kritikk. Likevel er det vanskelig å forstå hvordan dere klarer å stå i et slikt søkelys, hver eneste dag. Ønsket og evnen til å fokusere på de viktige sakene dere arbeider med, er imponerende, slo han fast.

Kongen mintes i tillegg gullbryllupet som han og dronning Sonja feiret tidligere i år, og han takket Stortinget for benkene kongeparet fikk i gave.

– Ryktene skal ha det til at gaven var et benkeforslag, humret kongen til stor latter fra salen.