First House har åpne lister i EU – hemmelige her

EUs lobbyregister viser at Rederiforbundet er ett av selskapene som står på kundelisten til First House, statsråd Sylvi Listhaugs tidligere arbeidsgiver.

Her viser EU det statsminister Erna Solberg og regjeringen skjuler, nemlig kundelistene til PR-bransjen. Listen viser blant annet at First House jobber for Norges Rederiforbund, noe som er taushetsbelagt info i Norge.
 • Marie Melgård
 • Per Anders Johansen

— Hemmelige kundelister er ikke viktig for oss i det hele tatt, sier First House-kunden Norges Rederiforbund. Rederne, som er kjent for å være effektive og dyktige lobbyister, vil ha lobbyregister også i Norge.

I Norge er kundelistene taushetsbelagt og hemmeligstemplet av Solberg-regjeringen. Begrunnelsen er at innsyn om kundene til landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og andre politikere i Regjeringen kan skade First House, PR-selskapene og kundene.

I Brussel derimot, informerer First House om hvem som er deres kunder, hvor mye penger de bruker og hvilke saker de jobber med.

Dette er PR-byrået pålagt å gjøre av EU. Hvis ikke slipper ikke lobbyistene inn døren.

Må vise kortene

I EUs lobbyregister fremgår det at First House jobber for Norges Rederiforbund med å fremme redernes interesser i en rekke ulike saker:

 • EUs statsstøtte-ordning
 • Maritim politikk
 • Konkurransepolitikk
 • Reglene for det interne markedet
 • Tiltak for å regulere finansnæringen
 • Helsetjenester og pasientrettigheter
 • EØS og EUs strukturfond
 • Havnereglene
  First House oppgir ifølge EU-registeret at de får mindre enn 50.000 euro, det vil si 405.000 kroner, for dette.

First House-kunde vil ha lobbyregister

— Vi har kjøpt tjenester av First House om strategisk rådgivning, EU, medietrening og innleie av ressurser. Det er vi helt åpne på, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Norges Rederiforbund Harald Solberg.

- Kundelistene er hemmelige fordi det kan skade dere som kunder og First House?

— Det er ikke viktig for oss i det hele tatt. For vår del kan det godt innføres et lobbyregister. Vi vil dessuten at våre ansatte gjør selve arbeidet. Vi sender ikke First House ut på våre vegne, sier Solberg.

- Kundelistene sier svært lite

De omdiskuterte kundelistene til politikere som Julie M. Brodtkorb og Sylvi Listhaug, er mye mindre detaljerte enn EUs lobbyregister.

De tidligere kundelistene til landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og andre politikere i Regjeringen er taushetsbelagt og hemmeligstemplet av Solberg-regjeringen. Begrunnelsen er at innsyn om kundene kan skade First House, PR-selskapene og kundene.

De avklarer ikke habilitetsspørsmålene, ifølge First House.«Ja, det kan du tro! Listene vil, om de blir frigitt, avklare svært lite. De vil kun fortelle hvem hun har jobbet for den tiden hun var ansatt i First House. Men det vil ikke fortelle hva hun har gjort der», skrev Frist House-rådgiver Hans Christian Vadseth i en kronikk i Aftenposten tirsdag. Byrået støtter også et lobbyregister.

– Registeret må omfatte alle personer som søker å påvirke folkevalgte på Stortinget og politisk ledelse og byråkrater i regjeringssystemet, skriver direktør i First House, Per Høiby i en e-post.

— En parodi

Listhaug har bedt First House vurdere om kundelisten hennes kan frigis, men i går konkluderte firmaet at så ikke vil skje.

Kundelistene er av «konkurransemessig betydning» og «vil kunne skade oss om de ble gitt ut», skriver blant annet adm. dir. Per Høiby i First House i et brev til Landbruks- og matdepartementet.

Samtidig venter statsminister Erna Solberg på at lovavdelingen i Justisdepartementet skal se på saken.

– Det blir den komplette parodi at disse opplysningene er hemmelige i Norge, men tilgjengelig på en nettside i EU, sier Venstres Abid Q. Raja.

Les også

First House sier nei til innsyn i Listhaugs kundeliste

Forrige uke fremmet han og Venstre et forslag i Stortinget om et norsk lobbyregister.– Når First House kan gi så detaljerte opplysninger til EU, finnes det ikke noe argument for at man ikke kan gjøre det samme i Norge, sier han.

Raja mener et norsk lobbyregister bør inneholde hvem som møter hvem, på vegne av hvem og sakstype. Forslaget behandles i løpet av høsten.