Brefører etter dødsulykke: Flaks at det ikke har vært flere ulykker

Det skal ha vært rundt ti personer bak sperringene ved Nigardsbreen da en 38-åring fra Østerrike omkom søndag.

Nigardsbreen er en brearm av Jostedalsbreen. Det er satt opp advarselsskilt på stedet.

– Det var kanskje ti personer som var bak sperringene. Så raste plutselig en isblokk ut fra brefronten. Det er godt skiltet at man skal holde seg innenfor sperringene, men når folk er på ferie, trosser de det og tenker ikke på risikoen, sier Tshering Pande Bhote til NRK. Han er guide i Jostedalen breførerlag og ble vitne til hendelsen.

Les også

Her trosser flere turister sperringene ved Nigardsbreen. Timer senere omkom en mann da en isblokk løsnet.

Leder i breførerlaget, Steinar Bruheim, sier at brefronten har vært svært aktiv denne sommeren, og at det har gått flere ras.

– Vi har sett tidligere at det bare har vært flaks at folk ikke har blitt tatt når breen har kalvet, sier han.

Politiet har opplyst at den omkomne mannen og to andre personer falt i vannet da en isblokk løsnet fra breen.

– Det er uklart om de tre ble truffet av isblokken, men to av dem kom seg opp av vannet, mens den tredje forsvant. Etter hvert ble mannen observert livløs, men han ble ikke reddet opp før redningshelikopteret kom til stedet, sa operasjonsleder Helge Blindheim til NTB søndag kveld.

Det er satt opp tydelige sperringer og advarselsskilt ved breen.

– Jeg mener at informasjonen til dem som oppholder seg i området, er god nok. Så er spørsmålet hvordan en skal hindre at folk krysser sperringene. Da må man i så fall ha vakter i området, men det er ikke ulovlig å oppholde seg utenfor sperringene heller, sier Luster-ordfører Ivar Kvalen til NRK.