Norge

Fire smittet av kjøttetende bakterie etter bading i Sør-Norge

Folkehelseinstituttet advarer mot høy smittefare i fjordene etter sommerens rekordtemperaturer. Har du et åpent sår, bør du passe på.

I juli ble fire mennesker smittet av den kjøttetende bakterien Vibrio vulnificus. Den er kjøttetende og dukker opp når det er varmt i vannet og lavt saltinnhold. NB! Illustrasjonsfoto
  • Anders Veberg
    Anders Veberg
    Journalist

I andre halvdel av juli har fire mennesker blitt alvorlig smittet av vibriobakterien etter et bad i sjøen. To av dem ble smittet i Bærum, en i Moss og en ble smittet i Oslo. Nå behandles de ved sykehus.

På grunn av høy temperatur og lavt saltinnhold i vannet, sender Folkehelseinstituttet (FHI) ut en advarsel for Oslofjorden og kysten langs Telemark og Sørlandet. Tidligere i juli advarte FHI om bakterien ute i Oslofjorden. Nå utvides altså advarselen.

Det gjør de fordi det Det europeiske senter for forebygging av og kontroll med sykdommer (ECDC), har utvidet smittefaren. De overvåker områdene der temperaturen er høy nok og saltinnholdet lavt nok til at det er farlig.

– Vi vil ikke ta badegleden fra folk

Likevel er ikke rådet å unngå bading fullstendig. Er du ung og frisk, skal det som regel gå fint. Men de ber folk med nedsatt immunforsvar og åpne sår om å være spesielt forsiktige.

– Bading generelt er sunt og gir glede på slike varme dager vi har hatt i år. Vi vil ikke ta badegleden fra folk, men det er viktig at de som er spesielt utsatt tar sine forholdsregler, sier seniorrådgiver Line Angeloff ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet.

Vibriobakterien er kjøttetende og holder seg mest i tropiske strøk, men sommerens høye temperaturer har trukket dem nordover.

Slik er smittefaren for vibriobakterien. Den har spredt seg lengre nordover, og gjelder nå Oslofjorden, samt kysten langs Telemark og Sørlandet.

Alle de smittede er over 65 år gamle

De som er blitt smittet har noen fellestrekk, forteller FHI. De er alle over 65 år gamle og har enten hatt sår fra før eller fått dem mens de badet. Smitten har forekommet i tre ulike kommuner: Bærum, Oslo og Moss. Personen som ble smittet i Oslo, er bosatt i Bærum.

FHI går ikke ut med nøyaktig hvilke strender de fire ble smittet på, eller hvor alvorlig helsetilstanden er. Men smitten kan være alvorlig dersom den kombineres med for eksempel leversvikt.

– Sykdomsbildet kan variere fra lettere øregangsinfeksjoner til og sårinfeksjoner blodforgiftning. I verste fall kan det være dødelig, understreker Angeloff.

Hun oppfordrer også dem som får sår i vannet, for eksempel ved å tråkke på skjell eller skarpe steiner, om å passe på.

– Det er vanskelig å si konkret hvor stort såret må være før man bør gjøre noe. Er det et åpent sår, bør du ta på et vanntett plaster, sier Angeloff.

Vibriobakterien er kjøttetende, og kan i verste fall føre til blodforgiftning og død. Nå er fire mennesker lagt inn på sykehus med alvorlig smitte etter å ha badet i Sør-Norge.

Vanskelig å måle smitten nøyaktig

Nå jobber Folkehelseinstituttet med å kartlegge smitten, for å se om det gjelder flere enn de fire som nå er kjent.

Inntil videre er det vanskelig å si om vibriosmitten vil bli bedre eller verre gjennom resten av sommeren. Det er for eksempel avhengig av været.

Angeloff understreker at denne bakterien ikke har noen sammenheng med den generelle målingen av vannkvaliteten fra kommunene. Folkehelseinstituttet går heller ikke ut for å måle smittefaren i vannet selv.

– Det er ikke hensiktsmessig å måle smitten, siden hele området er utsatt på grunn av høye temperaturer. Derfor er det viktig å følge disse rådene, sier Angeloff.

Les mer om

  1. Ekstremsommeren 2018
  2. Folkehelseinstituttet
  3. Oslo
  4. Bærum
  5. Moss