Norge

«Borrelia-opprør» foran Stortinget i dag

Klokken 12 fredag samles de som er blitt syke etter flåttbitt og deres pårørende til demonstrasjon foran Stortinget. De krever bedre diagnostikk og behandling.

spb5949d-_CLHEuuJUF.jpg Henriksen, Arve

 • Lene Skogstrøm
  Journalist

tare teksum-A-løpet-stor-AFT39568.jpg K&U

De kaller det «Borrelia-opprøret», og koordinator for demonstrasjonen, Veronica Zimmer, forteller at hovedkravet er en rettferdig, offentlig utredning av flåttrammede.

Demonstrantene ønsker utvidet testing for borrelia, slik pasienter i enkelte andre land har fått tilgang til.

De ønsker også rutinemessig tilbud om testing for andre infeksjoner som overføres via flått og andre insekter, smitte som kan gi alvorlig kronisk infeksjon om pasienter ikke diagnostiseres og behandles tidlig.

Mange syke lever lever i konstant strid med helsevesenet fordi de mener at de har kronisk borreliose, og at behandlingen norsk helsevesen tilbyr — en to til fire ukers antibiotika-kur - ikke har vært nok til å bli kvitt sykdommen. De føler at de ikke får nødvendig hjelp og behandling, og at de blir mistrodd. Helsevesenet på sin side står fast på at det ikke kan forekomme så mange kroniske borreliose-infeksjoner som det hevdes, og at symptomene disse pasientene har ofte skyldes andre sykdommer.

Omstridt behandling

Flere pasienter har valgt å gå til det private helsevesen, og har startet langvarig antibiotikabehandling ved Norsk Borreliosesenter i Oslo. Behandlingen er omstridt.

Blant dem er frilufts-entusiast og TV-kjendis Lars Monsen, som skal holde appell på demonstrasjonen.

Blodet til Lars Monsen er et av dealler mest bakterie-forurensede somforskerne har sett. (bildet)Han er blant de mange syke somhar fått blodet sitt analysert av forskere med en spesiell mikroskoperingsteknikk (se egen artikkel). Morten Laane/UiO.

På bloggen sin skriver Monsen at han har vært syk i over ett år nå, men at ni måneders antibiotikabehandling har forhindret at han har blitt sengeliggende pleiepasient, og har fjernet 95 prosent av smertene hans.

Stor pågang av syke

«Etter at jeg kom ut av skapet som borreliainfisert på Lindmo, (TV-programmet «Lindmo» i november ifjor, red. anm.) har det strømmet på med henvendelser fra folk i lignende situasjon. Mange har det mye, mye verre enn meg. Enorme smerter, feilbehandlinger, de blir ikke trodd, de ønsker ikke framstå som sytepaver og gjør heller det beste ut av det, de går økonomisk konkurs fordi evnen til å tjene penger forsvinner», skriver Monsen.

Les også

Kan ha funnet metode for å avsløre borrelia-bakterier

«Hos enkelte i legestanden synker ikke dette inn i det hele tatt. Personlig prestisje er viktigere. Folk har fortalt meg historier om en arroganse så stor at den burde ført til sparken», heter det på bloggen hans.

Internasjonal debatt

Det er ikke bare i Norge debatten raser om kronisk borreliose. Demonstrasjonen er en del av Worldwide Lyme Disease Awareness Protest 2013, der 28 land deltar.

Ikke minst i USA er kronisk borreliose et hett tema, og en av innlederne på demonstrasjonen er Jordan Fisher Smith, som gikk på peniccilin i syv år før han ble frisk.

I oktober stilte stortingsrepresentant og Høyre-leder Erna Solberg spørsmål til helseminister Jonas Gahr Støre om hva statsråden gjør for å sikre at helsevesenet har oppdatert kunnskap om diagnostikk og behandling av Lyme borreliose.

Statssekretær Kjell Erik Øie skal være tilstede på demonstrasjonen i dag, opplyser Helse— og omsorgsdepartementet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Helsevesenet neglisjerer pasienter med alvorlig Borrelia-infeksjon

 2. VITEN

  Sangfugler sprer de farligste Borrelia-bakteriene

 3. NORGE

  Ny forskning: En enkel penicillinkur er best i behandling av flåttinfeksjon

 4. NORGE

  Borreliosepasient får erstatning 10 år etter manglende behandling

 5. NORGE

  Ikke vanskelig å diagnostisere borreliose, mener forsker

 6. DEBATT

  Jeg er en av de borreliose-syke som måtte til utlandet for å få diagnose og nødvendig behandling | Tore Beito