Norge

Vergen til dobbeltdrapssiktet 18-åring tror han var psykotisk

Vergen til den afghanske gutten som er siktet for å ha drept to andre tenåringer i Trondheim, tror belastningene han har vært utsatt for ledet til handlingene.

To mindreårige mistet livet i en alvorlig voldshandling i Trondheims sentrum mandag kveld. Antatt gjerningsmann ble skutt i benet og pågrepet på Trondheims sentralstasjon.
  • og NTB

Ine Johannessen er tidligere verge for den siktede, og sier til Klassekampen at hun kjenner ham godt. Hun sier hun vet hvilke belastninger han har gått igjennom etter å ha fulgt den afghanske gutten i to og et halvt år, frem til han nylig fylte 18 år.

– Jeg har ikke annen forklaring på dette enn at den siktede må ha blitt psykotisk. Det må dreie seg om en alvorlig psykose, sier Johannesen.

Hun er imidlertid ikke overrasket over at en tragedie skjer i miljøet rundt de enslige, mindreårige asylsøkerne og er redd noe lignende kan skje igjen.

18-åringen ble skutt i benet av politiet da han ble pågrepet på Sentralstasjonen i Trondheim.

– Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Johannessen.

Hun forklarer at hun de siste tre årene har vært verge for mer enn hundre gutter i samme situasjon, en hverdag preget av mye usikkerhet, ubearbeidede traumer og redsel.

Da hjelper det ikke med hyppig flytting og opphold på asylmottak med for få ansatte og uten barnefaglig kompetanse.

– Ansvaret må plasseres der det hører hjemme, og det er hos norske myndigheter, sier Johannessen, som vil ha ansvaret for de enslige mindre­årige asylsøkerne flyttet fra Utlendingsdirektoratet (UDI) til barnevernet.

17- og 19-åring drept i Trondheim - ung mann siktet for forsettlig drap

Les mer om

  1. Asylpolitikk
  2. FNs barnekonvensjon
  3. De enslige mindreårige asylsøkerne
  4. Johannessen
  5. Utlendingsdirektoratet