Norge

Uvær på Svalbard: Mange evakueres, skole og barnehager stenges

Storm og skredfare gjør at over 100 mennesker evakueres fra hjemmene sine i Longyearbyen torsdag. I tillegg stenges både skole, SFO og barnehager.

Hus foran fjellet Sukkertoppen på Svalbard. Foto: Ivar Ekseth / NTB scanpix.
  • og NTB
Bebyggelsen som evakueres, ligger i lia under Sukkertoppen (bildet) Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix.

29 boliger i Longyearbyen blir tømt for folk på grunn av stormen og skredfaren som er varslet. I tillegg må 80 studenter flytte ut av hyblene sine.

– Evakueringen iverksettes torsdag morgen klokka 8, opplyser kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard til NTB.

Beslutningen ble tatt på et møte med konsulentfirmaet Skred AS og NVE onsdag ettermiddag, og innbyggerne ble varslet i løpet av ettermiddagen.

– De 29 boligene ligger i lia under fjellet Sukkertoppen, mens hybelhuset ligger i Nybyen. I tillegg evakueres gjestehus 102, sier Carlsen.

Stengte veier

Det blir også innført ferdsels- og oppholdsforbud i disse områdene.

– Ferdsels- og oppholdsforbudet gjelder også scootertraseene på oversiden av husene i Lia og fra skolen til Nybyen, opplyser Sysselmannen på sine nettsider.

Longyearbyen lokalstyre, som tilsvarer kommunestyret, har besluttet å stenge deler av tjenestetilbudet for å redusere faren for uønskede hendelser.

Dermed blir det stengte dører på Longyearbyen skole, inklusive SFO, og på kulturskolen. Begge barnehagene stenger også torsdag, det samme gjelder Svalbardhallen, biblioteket og ungdomsklubben.

Ekstreme vindkast

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for Svalbard. Det kan komme ekstremt kraftige vindkast på inntil 45 meter per sekund.

På grunn av den sterke vinden kan det oppstå farlige situasjoner i byen med løse gjenstander som flyr gjennom lufta og gjør skade på bygninger, advarer Sysselmannen.

– Man må også regne med svært dårlig sikt, noe som forsterker faren ytterligere. Derfor oppfordrer vi folk til å holde seg inne, heter det.

Lokalstyret ber folk om å ikke være til hinder for brøytemannskapene dersom sikten blir dårlig.

– Dersom man absolutt må ut i uværet, så oppfordrer vi til bruk av refleks og/eller refleksvester.

Samtidig med den kraftige vinden, blir det stor snøskredfare torsdag og det er utstedt varsel på rødt nivå for Nordenskiøld land.

– Unngå og hold svært god avstand til bratt terreng med fersk fokksnø. Vedvarende svake lag kan gi svært store skred, lød oppdateringen på Varsom.no onsdag ettermiddag.

Stille før stormen

Allerede tirsdag ble innbyggerne på Svalbard informert om at en evakuering ville bli vurdert.

Longyearbyen lokalstyre oppfordret folk i Lia og Nybyen til å finne en «evakueringsvenn» og til å forberede seg på en evakueringssituasjon.

Les også

  1. Mens de kjemper for å berge tråleren på Svalbard, ligger Sysselmannens båt 200 mil unna

  2. Stor snøskredfare på Svalbard

Les mer om

  1. Svalbard