Norge

Flertall på Stortinget for IP-blokkering av utenlandske spillselskaper

I løpet av våren vedtar trolig Stortinget å IP-blokkere utenlandske spillselskaper i Norge. Samtidig kan Lotteritilsynet få utvidede fullmakter.

Stortinget vil begrense folks tilgang til Norsk Tippings konkurrenter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

  • og NTB

Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti går i strupen på utenlandske spillselskaper ved å fremme åtte konkrete lovforslag i et forsøk på å beskytte monopolet til Norsk Tipping, skriver VG.

Både SV og Senterpartiet bekrefter overfor avisen at de vil støtte forslagene. Dermed er det flertall på Stortinget for tiltakene.

– Dersom enerettsmodellen skal bestå, så må man stramme inn på en del punkter. Vi kommer aldri de utenlandske spillselskapene til livs, men vi kan gjøre mer for å begrense mulighetene deres til å opptre i det norske markedet, sier Anette Trettebergstuen (Ap).

  • Les også: Spillselskaper fnyser av Lotteritilsynet: – Norske kunder får pengene sine som normalt

Det mest hardtslående tiltaket som foreslås, er blokkering av tilgangen til nettsidene til utenlandske spillselskaper. I tillegg foreslås det å la Lotteritilsynet kreve årlig rapportering fra bankene om transaksjoner til utenlandske spillselskaper eller betalingsleverandører.

Norges idrettsforbund støtter tiltakene.

– For det første kjemper vi mot spillavhengighet og alt det vonde det fører med seg. For det andre vil det ivareta enerettsmodellen på en enda mer effektiv måte som igjen verner om finansieringen av norsk idrett og norsk frivillighet, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Utenlandske spillselskaper har i løpet av et år brukt 866 millioner kroner på reklame rettet mot nordmenn, ifølge en analyse gjort av Medietilsynet i fjor. Tallene baserer seg på reklamestatistikk for perioden 1. august 2016 til 31. juli 2017 som Medietilsynet har innhentet fra Nielsen Research.

Les mer om

  1. Medietilsynet
  2. Spill
  3. Norsk Tipping