Norge

Slik hørtes det ut da «Philae» landet på kometen

ESA har ikke funnet romfartøyet «Philaes» endelige landingssted. Men de har fanget lyden av den første landingen.

  • Terje Avner

Er det mulig å fange lyden av et romfartøy som lander på en komet 500 millioner kilometer unna, og uten en atmosfære som kan «bære» lyden? Ja, vi har gjort det, melder den europeiske romorganisasjonen ESA.

Hør lyden i toppen av saken.

Leter fortsatt etter landeren

«Philae» landet på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko onsdag 12. november — ikke bare én, men tre ganger. Første gang var midt i det forhåndsbestemte området, kalt Agilkia. Men den lille landeren klarte ikke å feste grepet i underlaget. Dermed deiset den videre før den slo seg til ro, kanskje så mye som 1 kilometer unna det første landingsstedet. Landeren står i skyggen av en klippe, og selv om ESA har klart å finne den på fotografier idet den hoppet videre etter første landing, har man til nå ikke klart å finne ut akkurat hvor den står.

I denne bildemosaikken kan du følge Philae (fra venstre) på vei ned mot, i, og på vei videre østover fra det primære landingsstedet. ESA leter fortsatt etter landerens endelige landingssted.

Landet bløtt og hardt

Mye av hensikten med å lande på kometen var å finne ut hva kometkjernen består av. Og det å fange opp lyden av selve landingen har bidratt til å gi svar på hvordan underlaget var akkurat der «Philae» landet. Instrumenter som inngår i det ESA kaller SESAME (Surface Electrical Sounding and Acoustic Monitoring Experiment) fanget opp akustiske frekvenser av mekaniske vibrasjoner i landingsøyeblikket. Klaus Seidensticker, forsker ved DLR, Institute of Planetary Research, Asteroids and Comets i Berlin, forteller:

— Dataene våre viser lyden av den første landingen og viser at «Philae»s ben først trengte gjennom et bløtt underlag - antagelig et flere centimeter tykt lag av støv - før den traff en hard overflate noen få millisekunder senere.

Det harde underlaget er antagelig is, mener forskerne.

«Philae» fotograferte sitt landingsområde underveis ned mot overflaten. Her kan du se ettredimensjonalt bilde av det primære landingsområdet.

«Philae»s moderfartøy, «Rosetta», fortsetter å følge kometen på sin vei mot og rundt Solen. Den er nærmest Solen 13. august 2015.

Les også:

Vi fulgte landingen minutt for minutt

Philae fant organiske molekyler

Philae er taus, men kan våkne til liv igjen

Philae fanget lyden av sin egen landing. Lyden brukes blant annet til å analysere grunnforholdene på selve landingsstedet.

Les mer om

  1. Romfart