Norge

Årsaken til Rudolfs røde nese er funnet

Norske, svenske og nederlandske forskere har funnet ut hvorfor Rudolf er rød på nesen. Det har ingenting med portvin å gjøre.

Reinsdyr med sleder og limousine-busser utenfor Grand Hotel, der fredsprisvinnerne og mange av statslederne fra EU bodde i forbindelse med Nobel Fredspris-utdelingen i Oslo. NTB SCANPIX

 • Halvor Hegtun

Seriøst forskningsnytt om Julenissens berømte trekkdyr publiseres denne uken i velrenommerte British Medical Journal.

Biologiprofessorene Arnoldus S Blix og Lars P. Folkow ved Universitetet i Tromsø har samarbeidet med medisinere ved universitetene i Amsterdam og Rotterdam.

Reinsdyr kan ikke svette gjennom sin tykke pels, og er derfor avhengig av å bruke nesen for å regulere kroppstemperaturen. Mye av forklaringen på nesefargen ligger der. Når dyret anstrenger seg, som for eksempel ved trekking av sleder, fraktes kroppsvarme fra musklene til nesen hvor mye varme går opp i damp, får Aftenposten.no forklart.

Hvorfor?

Alle sier at Rudolf er rød på nesen, men ingen har hittil spurt så mye om hvorfor Rudolf er rød på nesen. Folk bare synger i vei på Arne Bendiksens Rudolf-tekst, en oversettelse en av en låt fra amerikanske Johnny Marks, uten å reflektere nærmere over det:

«Rudolf er rød på nesen

og når det er vind og sno

blir han så kald på nesen

så den lyser som en glo»

I den gamle amerikanske julefortellingen blir Rudolf ertet av de andre reinsdyrene for sin røde nese. Men da den lysende nesen viser vei gjennom tåke og mørke, blir han dagens helt og hjelper Julenissen frem til målet.

— Når reinsdyret peser på for fulle mugger, går det enorme mengder høyt temperert blod opp til nesen. Der skjer det en brå avkjøling. Blodet som går tilbake fra nesen gjennom venesystemet fungerer derfor som kjølevæske. Kuldeeffekten er også viktig for å kjøle ned hjernen, sier professor Lars P. Folkow.

— Men dette må da gjelde alle reindsyr, ikke bare et utvalgt knippe av dem?

— Ja, det stemmer, sier Folkow, som også avkrefter at Rudolfs nese er selvlysende.

Sammenligner folk og dyr

I det norsk-nederlandske forskningsprosjektet ble nesene til fem mennesker og to reinsdyr grundig undersøkt og sammenlignet. De fem menneskene var ikke-røykere over 18 år, friske, uten kjente neseplager eller behov for å bruke medisin. Reinsdyrene var hjemmehørende ved Universitetet i Tromsø, også de ved god helse. Dyrene løp på tredemølle for å få opp varmen.

Undersøkelsene ble blant annet foretatt med infrarøde kameraer og mikroskoper som ble dyttet helt opp i nesen. Forskerne fikk bekreftet sin hypotese: Reinsdyrets nese har et mer finmasket nett av blodårer og større blodomløp i nesen enn mennesker.

Det er etter alt å dømme dette som redder Rudolfs nese fra forfrysninger og regulerer temperaturen i Rudolfs hjerne - «essensielle faktorer for et flyende reinsdyr som skal trekke Julenissens slede under ekstreme temperaturer», konkluderes det i forskningsrapporten.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Når Koht har vært på sitt sykeste, har hun bedt til gud. Det gjør hun aldri ellers.

 2. A-MAGASINET

  Han går alltid i shorts. Hun fryser på jobb. Hvorfor opplever kvinner og menn temperatur så ulikt?

 3. VITEN

  «Kan du virkelig bli avhengig av sukker? Nei, mener forskere.»

 4. A-MAGASINET

  Ole Erik Norstad løp maraton i 48 grader. Så sa kroppen stopp. Hva skjedde?

 5. VERDEN

  Trump til syvåring på julaften: – Tror du fremdeles på nissen?

 6. BOLIG

  Paret har så mye julepynt at det går over i naboens hage: – Ingen vil at vi skal slutte