Norge

Avinor advarer om konflikt mellom flyvekst og klimamål

Avinor sier i et brev til regjeringen at vekstmålet for luftfarten kan være i strid med klimamålene. – Fullstendig klimagalskap, sier Naturvernforbundet.

Avinors styre uttrykker bekymring for at planene for økt trafikkvekst på Oslo lufthavn vil komme i veien for klimamålene. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

 • NTB

Avinor eier og driver de fleste flyplassene i Norge. For å møte prognosene om økt trafikkvekst på Oslo lufthavn, jobber selskapet blant annet med å utrede en tredje rullebane her.

I et brev signert Avinors styre, sendt til sin eier Samferdselsdepartementet, uttrykker de bekymring for at planene vil komme i veien for klimamålene, skriver Klassekampen.

«Samfunnsoppdraget legger opp til vekst i flytrafikken som kan være i strid med nasjonale klimamål og internasjonale forpliktelser på klimaområdet», skriver styret. Avinor anbefaler videre regjeringen å ta opp dette temaet i neste års eierskapsmelding.

Naturvernforbundet er glad for at Avinor tar opp klimaspørsmålet, og håper selskapet vil være med på å fjerne regjeringens vekstmål.

– Det er fullstendig klimagalskap å utvide Gardermoen med en tredje rullebane, sier generalsekretær Maren Esmark. Men politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet Rikard Gaarder Knutsen (Frp) tror den teknologiske utviklingen vil gjøre dette mulig.

– Vi må̊ ha et mål om vekst. Mer trafikk, mer turisme, mer frakt av varer og mer handel med andre land, er ønsker vi som nasjon har.

Les mer om

 1. Flytrafikk
 2. Gardermoen
 3. Luftfart
 4. Naturvernforbundet
 5. Klima

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Stortinget sa nei til å stanse Gardermoen-utvidelse

 2. NORGE
  Publisert:

  Slik har du aldri sett Oslo lufthavn før

 3. NORGE
  Publisert:

  MDG: Ny rullebane på Gardermoen bør prøves for retten

 4. SID
  Publisert:

  Vi streiker for handling, ikke for å bli invitert til flere «toppmøter»

 5. VERDEN
  Publisert:

  En helt unik dom stopper utvidelse av Heathrow. Nå øyner miljøvernere i flere land håp.

 6. NORGE
  Publisert:

  Frykter kollaps for gods på jernbane i 2019. Det kan bety 1000 flere lastebiler på veiene.