Redd dommen skremmer til taushet

Ubaydullah Hussain ble fredag dømt 120 dagers fengsel for trusler. Men han ble også frikjent på et punkt. Dette reageres det nå på. FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX
  • Ingen kvinner skal måtte leve med uttalelser lik dem Amal Aden er utsatt for, sier Mina Adampour.

Fredag 8. november ble samfunnsdebattant Amal Aden slått ned på åpen gate i Oslo. Etterpå skrev Ubaydullah Hussain, tidligere talsmann for Profetens Ummah, dette på Facebook: «De burde absolutt ikke slå henne. De burde ha steinet henne til døde da praktisering av homofili skal straffes med døden. Måtte Allah SWT ta vare på våres mødre som kjemper for Haq og vekke oss brødre som sover!!!».

Fredag ble Ubaydullah Hussain av Oslo tingrett dømt for trusler mot to journalister i henholdsvis Dagsavisen og Aftenposten, men frikjent for uttalelsene om Amal Aden.

Kan bli skremt

Hussain forklarte i retten at han trodde Facebook-tråden handlet om en lesbisk kvinne i et land som følger sharialover. Innlegget ble slettet da han forsto konteksten. Hussain forsvarte seg også med at han siterte fra Koranen.

Retten mente at det ikke kunne bevises at Hussains forklaring var usann, og frikjente ham derfor på dette punktet.

Samfunnsdebattant og legestudent Mina Adampour ble i fjor, etter en årrekke med trusler, slått ned utenfor sitt hjem av det politiet mener er individer knyttet til det høyreekstreme miljøet. Hun er nå utstyrt med voldsalarm.

Nå reagerer hun på at Ubaydullah Hussain ble frikjent for uttalelsene på Facebook.

— Det er veldig mange unge stemmer der ute, som jeg håper ikke blir skremt fra å ytre seg.

— Svekker denne dommen rettssikkerheten til frie stemmer som står utenfor mediehusene?

— Uten å ha lest dommen i sin helhet, må jeg svare ja, sier Adampour.

Leder for Landsforeningen for lesbiske og homofile, Bård Nylund, mener dommen føyer seg inn i et mønster.

— Jeg er ikke overrasket. Historien har vist at det er utrolig vanskelig å få dømt noen for brudd på straffeloven mot homofile, sier Nylund. Jurist og ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf reagerer på begrunnelsen for frifinnelsen.

— Er det slik at det er greit å komme med hatefulle ytringer hvis personen befinner seg i et annet land? spør Kierulf retorisk, og fortsetter:

— I straffelovens paragraf 135 står det at man ikke skal diskriminere eller forhåne noen. Det Hussain skriver er egnet til å fremme hat mot en utsatt gruppe, nemlig lesbiske muslimer, sier Anine Kierulf.

Jurist Jon Wessel-Aas roser dommen generelt, men sier det ville være interessant med en drøftelse av om man kan sitere hatefulle ytringer.

— Jeg mener han ikke burde sluppet unna med det. Men akkurat dette ble ikke drøftet fordi retten ikke anså det som bevist at Hussain forsto konteksten han ytret seg i, sier Wessel-Aas.

Amal Aden ønsker ikke selv å uttale seg om dommen.