Norge

Kommunens krumtapp i kampen mot svart økonomi vanket i et miljø med svarte penger og lovbrudd. – Ingen er feilfri, svarer hans overordnede.

Gunnar Wedde, som var stamgjest på illegal pokerklubb, trekker seg fra styret i Kemneren i Follo. Men i Oslo kommune har han full tillit som sjef for kampen mot svart økonomi.

– Denne saken dreier seg om etikk og omsetting av det man forfekter på jobb, over i privatsfæren, sier direktør i Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo, Marit Forseth.
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • Arnfinn Mauren
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

I årevis har Gunnar Wedde, avdelingsdirektør for konsernkjøp, frontet Oslo kommunes kamp mot arbeidslivskrim og svart arbeid.

Han har hatt makt til å utestenge bedrifter som driver uetisk fra å levere anbud til kommunen. Selv har Wedde drevet med pokerspilling på en ulovlig klubb i Oslo.

 • Ble avslørt av Twitter og Facebook: Sjekk hvor ofte Gunnar Wedde spilte ulovlig poker og hvor mye han satset
Det etiske regelverket er en strikk på mange måter. Marit Forseth i Oslo kommune

Trakk seg fra kemnerstyret

Wedde, som er folkevalgt for Ap i Ski kommune, har de siste årene vært styremedlem hos Kemneren i Follo. Etter Aftenpostens pokeravsløring har 46-åringen trukket seg fra vervet. Det bekrefter ordfører i Ski, Hanne Opdan (Ap).

– Jeg kjenner Gunnar Wedde som en ryddig og klok lokalpolitiker. Jeg tror ikke at dette har påvirket hans arbeid i lokalpolitikken eller i styret i Kemneren i Follo på noen måte, men jeg synes det var en ryddig og riktig avgjørelse da han selv varslet meg om at han ønsket å trekke seg fra styret i Kemneren, skriver hun i en e-post.

21. mai avdekket Aftenposten, etter å ha analysert omfattende informasjon fra sosiale medier, at Gunnar Wedde kunne knyttes til deltagelse i 31 ulovlige pokerturneringer hos Norwegian Poker Team i Oslo.

– Morsomt å spille poker

I seks uker har Aftenposten bedt Oslo kommune om svar på om saken har fått konsekvenser for Weddes arbeidsforhold. Nå svarer direktør i Utviklings- og kompetanseetaten, Marit Forseth.

– Jeg hatt et par grundige samtaler med Gunnar Wedde, sier hun.

– Hva har du kommunisert i samtalene?

– Vi har et etisk regelverk. Men det er opp til hver enkelt, medarbeider eller leder, hvordan de forvalter sin fritid. Vi driver ikke og titter inn i den. Jeg synes ikke det har vært kloke avgjørelser, at han har holdt på med dette. Han har selv sagt at det var en dårlig avgjørelse. Han synes det er veldig morsomt å spille poker, det er derfor dette har skjedd. Men i Norge har vi nå de reglene vi har, og derfor var det ikke klokt. Han kommer ikke til å fortsette med det, sier Marit Forseth.

– Du har ikke opprettet noen personalsak?

– Jeg har sagt at dette ikke er en personalsak. Når jeg har samtale med mine medarbeidere, så er det viktig for meg å si hva det vil si å være leder. At vi har de samme oppfatningene om hvordan man forvalter det ansvaret.

– Har Wedde vist ansvarlighet her?

– Det etiske regelverket er en strikk på mange måter. Det er skjønnsmessig hvordan man oppfører seg, og det her ligger til privatsfæren. Det som er interessant er at dette er en leder som selv jobber med mange av disse tingene, svart økonomi.

– Har ikke slike ledere et større ansvar, også på fritiden?

– Vi ledere har et større ansvar, men ingen er feilfri. Han har innrømmet at det ikke var så smart.

– Hvordan karakteriserer du det du har foretatt deg overfor Wedde? Har han fått en advarsel eller andre ting som går på hans stillingsforhold?

– Vi har hatt noen grundige samtaler og snakket om hva som har skjedd og hva det er viktig å legge vekt på fremover.

– Men dette har vel ikke vært en vanlig medarbeidersamtale?

– Nei, ikke i henhold til vanlig årssyklus, det er helt riktig. Men i slike medarbeidersamtaler så skriver vi det ned det vi er enige om, at det her er det vi skal gjøre fremover.

Gunnar Wedde er sjef for konserninnkjøp i Oslo kommune og sentral i forvaltningen av hovedstadens årlige forbruk av 26 milliarder kroner til innkjøp av varer og tjenester. Han har vært aktiv i media om jakten på uetiske leverandører. Dette bildet er fra en reportasje i 2014.
– Jeg har ikke noe å utsette på Gunnar Weddes utøvelse av sin stilling, sier direktør i Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo, Marit Forseth.

Andre skal fronte kampen mot snusk

– Har du vurdert hans stilling?

– Han er en leder jeg har tillit til, og som jeg ønsker å ha her, for han er en kompetent leder. Vi har snakket om at det ikke var klokt og om veien videre. Han er en leder jeg vil ha med videre.

– Har det skadet Oslo kommunes omdømme at lederen for arbeidet mot svart økonomi har vært så mye på en ulovlig pokerklubb?

– Det er nok mange som har lest saken, men jeg tror ikke at dette har skadet satsingen som sådan. Jeg tror nok heller at man kan ha hatt ulike tanker rundt etikken og dobbeltmoralen i dette, svarer Forseth.

–Weddes autoritet og tillit, er den svekket etter dette?

– Jeg har tillit til Gunnar, det har jeg.

Hva med Oslos befolkning og kommunens kunder? Mannen som skulle luke bort snusk, har vanket på en ulovlig klubb med svart økonomi. Har ikke det svekket hans tillit?

– Jeg tror den satsingen vår er litt sterkere enn som så. Det er flere enn Gunnar i dette miljøet. Folk som fremover vil stå frem og skinne i satsingen, så man ikke utelukkende forbinder den satsingen med ham og hva han gjør på fritiden.

– Vil dere la andre fronte kommunes kamp mot svart økonomi nå?

– Vi vil nok la andre få slippe til i denne satsingen fremover, ja. Det er nok enkelte som tenker at her har det ikke være helt samsvar mellom liv og lære, selv om dette var en liten del av privatlivet, svarer direktør Marit Forseth.

Aftenposten har kontaktet Gunnar Wedde om saken, men han har ikke besvart våre henvendelser.

Venter på svar

Leder i Kontrollutvalget i Oslo kommune, Ola Kvisgaard (H), ba 23. mai finansbyråden om å redegjøre for innkjøpsdirektørens ulovlige gambling på fritiden.

Noen orientering fra byråd Robert Steen (Ap) har ennå ikke kommet.


Har du tips om denne saken eller ulovlig pokerspilling?

For sensitivt materiale, bruk Securedrop

 • Vi kan også kommunisere via den krypterte meldingstjenesten Signal:
 • +47 911 64 210 (Jan Gunnar Furuly)
 • +47 920 22 477 (Thomas Olsen)

Aftenposten beskytter sine kilder.

Les mer om

 1. Poker i Norge
 2. Pengespill
 3. Gambling
 4. Poker
 5. Svart arbeid
 6. Oslo kommune
 7. Robert Steen