Drapstiltalt jente i Kristiansand: – Ville ikke drepe

Jenta som knivstakk to personer på Sørlandssenteret i fjor, hevder at hun ikke ønsket å drepe. Likevel innrømmer hun at hun hadde drapstanker dagen før.

Statsadvokat Jan Tallaksen under rettssaken.

Da rettssaken startet mandag, kom det frem at den da 15 år jenta søkte opp blant annet «knife attack» og «knife killing» på Youtube dagen før drapet. I tillegg leste hun om knivstikking på nettstedet Lommelegen.

Hun vedgikk at hun hadde hatt drapstanker dagen i forveien, men at hun senere ombestemte seg og i stedet bare ønsket å skade sine ofre.

– Jeg gjorde disse søkene for å ha en viss kontroll på hva som kom til å skje. Dersom motivet mitt var drap, hadde jeg stukket flere stikk. Jeg hadde valgt et øde sted. Jeg hadde valgt å skjule spor, sa hun i retten.

Valgte kniv på nettet

Jenta forklarte seg også inngående om den fatale hendelsen inne på Coop Obs på Sørlandssenteret 26. juli i fjor som hun er tiltalt for. Hun hadde på forhånd søkt opp butikkens knivutvalg på nettet og fant en stor kniv i en hylle som lignet på dem hun hadde sett på nett.

Marie Skuland (17) døde av skadene fra knivstikket på Sørlandssenteret.

Deretter gikk hun bort og knivstakk den 17 år gamle sommervikaren Marie Skuland i magen. Skuland døde senere samme dag av skadene. Jenta knivstakk også en 23 år gammel kvinne som ble kritisk skadet.

Har jeg blitt knivstukket?

Rettssaken startet med at den nå 24 år gamle fornærmede kvinnen ga sin versjon av hva som hendte. Hun sto alene ved selvbetjeningskassen da tiltalte kom forbi.

– Jeg kjenner plutselig at det smeller inn i høyre side. Jeg kan ikke forklare det annet enn at det kjentes ut som jeg fikk et støt som gikk gjennom marg og bein. Jeg tok meg til siden og ser det er en jente som løper forbi. Jeg ser ikke ansiktet hennes, sa hun.

To personer ble knivstukket inne på Sørlandssenteret 26. juli i fjor. 17 år gamle Marie Skuland døde av skadene hun ble påført.

Kvinnen fortalte at hun først ikke skjønte hva som hadde skjedd.

– Det var først da jeg så blodet på gulvet at jeg skjønte jeg hadde skadet meg. Jeg husker jeg tenkte: «Har jeg blitt knivstukket her»?

Hevder motivet ikke var drap

Den tiltalte 16-åringen har innrømmet at handlingene på Sørlandssenteret var planlagt. Hun sier at hun valgte å gjøre det på et offentlig sted «for at vedkommende skulle få rask hjelp».

I løpet av den første rettsdagen boret aktor dypt i hva jenta tenkte i forkant av drapet og knivstikkingen. Han ville vite hvordan hun kunne mene at hun ikke ønsket å drepe.

Jenta har bare erkjent straffskyld for grov kroppsskade, og ikke drap og drapsforsøk. Påtalemyndigheten mener derimot at hun stakk for å drepe.

– Uansett hvor gode eller fellende bevis politiet har, kommer jeg til å stå på at motivet ikke var drap, sa jenta.

Aktor var interessert i å vite hvorfor tiltalte ikke hjalp ofrene sine, men lot dem ligge igjen alene. Tiltalte forklarte at det var mange i butikken og at hun var sikker på at folk ville komme til raskt.

– Jeg hadde stukket dem. Jeg visste ikke om de ville ha hjelpen min. De var sikkert livredd for meg. Selv om jeg så inderlig ville hjelpe dem, tenkte jeg at det ville ikke passet seg, sa hun.

Flyttet mye

Jenta er under barnevernets omsorg. I månedene før drapet ble hun flyttet mellom en rekke ulike institusjoner og botiltak og var innom 17 forskjellige adresser.

I løpet av dette året sto jenta bak flere alvorlige hendelser, deriblant trusler og hærverk, noe hun også er tiltalt for.

Ifølge en rapport fra Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder fikk jenta ikke forsvarlig hjelp og behandling hverken av barnevernstjenesten eller helsevesenet.

Både barnevernstjenesten og Sørlandet sykehus har vedgått og beklaget svikt.

Jenta har beskrevet knivstikkingen som «et rop om hjelp». To dager før drapet fikk hun beskjed om at hun fortsatt skulle holdes på tvangstiltak i barnevernet, noe hun absolutt ikke ønsket.

– Jeg reagerte veldig dårlig. Jeg følte at livet mitt var ødelagt, sa jenta.

Hun sa at dette fikk henne til å ønske å gjøre noe «drastisk».

– Angrer

Begge ofrene ble stukket med ett stikk i magen.

– Jeg tenkte ikke at ett stikk var nok til at de skulle dø, sa hun.

– Angrer du, spurte aktor.

– Ja, svarte tiltalte.

– Hva tenker du at du oppnådde med det som skjedde?

– Ingenting, sa tiltalte.