Norge

Får pengestøtte etter tilrop i 17. mai-toget

Emilie Hesselberg sier hun trodde 17. mai skulle være en dag som forener hele Norge på tvers av religiøs og politisk tilhørighet. Foto: Privat

Emilie Hesselberg (24) og ti andre humanetikere ble møtt med tilrop i megafon, vannkasting og latter i 17. mai-toget. Nå får forbundet 200.000 kroner av lokal gründer.

  • Carl Alfred Dahl
    Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

I innlegget «Jesus elsker ikke alle barna» skrev Emilie Hesselberg om opplevelsene fra årets 17. mai-tog i Kristiansand.

Innlegget er lest av langt over 100.000 mennesker på Aftenpostens nettsider siden det ble publisert tirsdag kveld og er også svært hyppig delt i sosiale medier.

Én av dem som har lest innlegget, er Steinar Olsen fra Kristiansand.

– Det var både opprørende og trist å lese om opplevelsen som Emilie og de andre som gikk under fanen, hadde. Dette viser hvor viktig det er at vi alle har respekt for alles livssyn, og at alle må være fri til å vise sitt livssyn uten å bli hånet, sier Olsen, som grunnla og eier sportsklesmerket Stormberg.

Onsdag morgen sendte Olsen en e-post til Human-etisk forbunds fylkeslag i Vest-Agder og tilbød en årlig støtte på 50.000 kroner de neste fire årene.

Fylkeslaget opplyser at de kommer til å takke ja til støtten.

Barna er blitt vant med tilropene

Vibeke Lauritsen har gått under Human-Etisk Forbunds fane i Kristiansands 17. mai-toget mange ganger og forteller at de har fått slike reaksjoner i mange år.

– Vi er blitt vant med det. Våre barn teller hvor mange ganger de hører «Jesus elsker alle barna», sier Lauritsen, som er organisasjonssekretær i Human-Etisk Forbund Vest-Agder

– Dere har hatt med barn i toget og likevel fått slike reaksjoner?

– Jada, mine barn har vært med siden de var 7–8 år gamle og har ofte båret fanen. De er blitt vant med tilropene og syngingen, og vi har forsøkt å overdøve dem med å synge «Din tanke er fri» eller noe sånt. Men vi har ikke hatt noen sjanse mot megafonene, forteller hun til Aftenposten og legger til at det ikke var unge barn i toget akkurat i år.

Vibeke Lauritsen, HEF Vest-Agder Foto: ANETTE OS/FÆDRELANDSVENNEN

Fikk beklagelse fra menighet

Etter at Hesselbergs innlegg ble publisert i Aftenposten, har det strømmet på med støtteerklæringer til organisasjonen.

– Mange sier de nå ønsker å melde seg inn i forbundet. Emilie har fått meldinger fra mer enn 100 personer hun ikke kjenner, sier Lauritsen.

– Har dere fått lignende støtteerklæringer tidligere?

– Bare fra enkeltpersoner. Folk har vært flaue på egne vegne eller på andres vegne. For noen år siden fikk vi et brev fra en menighet som reagerte på syngingen.

Lauritsen er glad for all oppmerksomheten dette har fått etter Hesselbergs innlegg.

– Vi gamle traverne er vant til at de protesterer på en del ting. Her kommer det en ny person utenfra som reagerer så spontant på det vi er blitt vant til. Da kommer det mange reaksjoner utenfra, og det er jo helt strålende, sier hun.

– Har det vært annet enn støtte i reaksjonene?

– Noen kritiske kommentarer har det vært, men det aller, aller meste er støtte.

Mener næringslivet bør bli flinkere til å støtte opp

Steinar Olsen har også kontaktet forbundet sentralt for å undersøke muligheten for «et samarbeid på nasjonalt plan».

– Næringslivet har vært flinke til å støtte religiøse organisasjoner, og det er bra. Men hendelsen 17. mai viser også hvor viktig det er å støtte organisasjoner som Human-Etisk, som jobber for toleranse, mangfold og inkludering. Det er absolutt behov for slikt arbeid, dessverre, sier han.

  • Les Emilie Hesselbergs innlegg her: «Jesus elsker ikke alle barna»

Oppfordrer religiøse ledere til å ta avstand

Olsen sier han har vært medlem av foreningen i endel år, men aldri gitt denne typen pengestøtte tidligere. Han har tidligere engasjert seg blant annet i debatten om kristne friskoler på Sørlandet.

Gründeren har vært lokalpolitiker for Kristiansand Høyre siden 1989.

– Jeg vil benytte anledningen til å oppfordre religiøse ledere til å offentlig ta avstand fra den intolerante oppførselen som de 11 i toget opplevde. Her har vi en felles interesse, mener han.

I leserinnlegget skriver Emilie Hesselberg at hun tenkte fordommene mot det religiøse Sørlandet var overdrevet, men at hun 17. mai forsto hvor naiv hun hadde vært.

Og videre ...

Jeg trodde at 17. mai skulle være en dag som forente hele Norge. Tidligere 17. mai-feiringer i Oslo og i Bergen har jeg smilt hele dagen, mens Kristiansand ga meg tårer i øynene.

Steinar Olsen, Stormberg Foto: Øijord Thomas Winje

– Respektløst, men ikke hets

Fylkesleder Elisabeth Smith i Human-Etisk Forbund i Vest-Agder sier til Fædrelandsvennen at det hvert eneste år er noen som synger «Jesus elsker alle barna» til dem når de går i borgertoget i Kristiansand.

– Jeg forstår at Emilie Hesselberg reagerer sterkt, og jeg er helt enig med henne i at dette er respektløst. Jeg skulle ønske at vi alle på en dag som 17. mai kunne vise respekt for hverandre. Personlig opplever jeg likevel ikke dette som hets, men mer som umoden dumskap, sier Elisabeth Smith.

Les mer om

  1. 17. mai
  2. Livssyn
  3. Ytringsfrihet