Freya tilbake på Kadettangen – politiet vurderer å stenge stedet

Politiet truer med å sperre av Kadettangen badeplass dersom folk ikke holder seg unna hvalrossen Freya. – Vi må krysse fingrene for at dere klarer å passe på dere selv, barna deres og sørge for at ingen blir bitt, uttalte en politikvinne på stedet.

Fredag ettermiddag dukket hvalrossen Freya opp igjen på den store badeplassen i Sandvika i Bærum. Dagen før måtte politiet tilkalles da hun jaget en person som badet. Den oppførte seg litt sint og hveste, kunne Oslo politidistrikt opplyse på Twitter.

NRK skriver at flere badet og måtte svømme for livet da Freya dukket opp igjen fredag.

Freya lekte seg med en snorkel på Kadettangen fredag.

«Snorklet» ved stupetårnet

To som kom tett på Oslofjordens største kjendis fredag, var 10-åringene Seline Grande og Mille Larsen fra Bekkestua i Bærum. De sto bare noen meter unna da Freya dukket opp av vannet og svømte mot folkemengden på land.

– Det var veldig rart og veldig sprøtt siden jeg liksom er litt fan av Freya. Det var litt skummelt fordi den kom bare nærmere og nærmere land. Også var det litt kult å se det, forteller Seline.

– Jeg ble litt sjokkert liksom. Så begynte politiet å skrike sånn «trekk dere tilbake», forteller Mille.

Begge forteller at de ble litt redde.

– Den har jo vært ganske mange steder, så det var litt synd at den kom akkurat hit i dag når så mange skulle bade og være på stranden, men nå blir det ikke så mye av det, konstaterte Seline.

Da Aftenposten var på stedet observerte vi at Freya dukket opp og ned av vannet en rekke ganger i nærheten av stupetårnet. Den siste gangen kom hvalrossen opp med en snorkel i munnen.

10-åringene Seline Grande og Mille Larsen fra Bekkestua i Bærum kom tett på Freya. Det var både skummelt, kult og sprøtt, forteller de.

Ba folk trekke seg unna

Mange skuelystne stimlet sammen på stranden for å få et glimt av hvalrossen. Hver gang Freya dukket opp, kom folk løpende for å se henne. Et stort antall båter drev også i sjøen tett på stupetårnet og i nærheten av hvalrossen.

Det likte politiet dårlig. De truet med å stenge av hele badeplassen dersom ikke folk holdt avstand.

– Det er konsekvensen hvis dere fortsetter å komme nær denne hvalrossen. Vi ønsker ikke det, og dere ønsker ikke det. Vi må krysse fingrene for at dere klarer å passe på dere selv, på barna deres og sørge for at ingen blir bitt, uttalte en politikvinne på stedet i 16-tiden.

Vektere på stedet bisto politiet med å få folk til å trekke seg tilbake. Vekterne ba gjentatte ganger folk om å trekke lenger unna.

– Den er rask. Når den kommer opp, tar den tak, sa den ene vekteren i det han ba folk trekke lenger inn på stranden.

På kryss og tvers i fjorden

De siste månedene har Freya vært både på øst- og vestsiden av Ytre Oslofjord. Hun ble observert i Kragerø 12. april, og ble for alvor kjendis et par måneder senere da hun tok seg til rette og slappet av i flere fritidsbåter, skriver NTB.

17. juli ankom hun Oslo. Der skapte hun stor ståhei da hun tilbrakte flere dager i båthavnen i Frognerkilen, hvor store mengder skuelystne møtte opp både på lands og til vanns. Fiskeridirektoratet og flere har oppfordret skuelystne til å holde god avstand til Freya for å unngå at hun blir stresset.