Norge

Lokket til Norge

Etter mye overtalelse har Marta Cieplak bestemt seg. Hun og døtrene Maja og Aleksandra flytter til pappa Miroslav i Norge. Rekordmange polske arbeidere velger nå å ta med familiene til Norge.

  • Forf>jan Tomas Espedal (foto)
  • <forf>ingeborg Moe <

Fra nyttår til august søkte 705 polakker om å få komme til Norge som familieinnvandrere. Det er nesten like mange som i hele fjor. Polen er nå det landet hvor flest av familieinnvandrerne kommer fra, og hvor økningen er størst, viser tall fra Utlendingsdirektoratet. Miroslav Cieplak kommer fra Stargard utenfor Szczecin i vest-Polen, og har besøk av familien i loftsleiligheten i Sandvika. Snekkeren kom til Norge via vikarbyrået Adecco i 2004, men jobber nå for et svensk firma. Kona Marta og døtrene Aleksandra (4) og Maja (2) bor fortsatt hjemme i Polen.

Tøffest for barna.

— Det er ikke lett. Barna føler mest på det, de reagerer på at faren er borte, forteller Marta.Hun legger ikke skjul på at nettopp Norge har vært et vanskelig debattema i familien. Nå har hun tatt en beslutning. - Mannen min ser fremtiden sin i Norge. For meg er det vanskeligere. Jeg er mer bundet til familien hjemme. Likevel har jeg bestemt meg, for ekteskapets og ungenes skyld. Vi har tenkt å komme om noen måneder. Det er en veldig vanskelig beslutning. Jeg kan jo ikke norsk, og alt er ikke på plass, fortsetter hun. - Men Miroslav har vært her lenge, han vet hvordan det er her og liker jobben. Det er orden i Norge, ikke stress og usikkerhet, fortsetter hun.

Blir lenger.

Utlendingsdirektoratet (UDI) ga 24 000 arbeidstillatelser til personer fra de nye EU-landene første halvår i år. Det er nær 50 prosent mer enn på samme tid i fjor. 7 av 10 var polakker. Og om lag halvparten av tillatelsene var fornyelser. Det vil si at flere blir lenger. - Vi tror økningen vil fortsette. Hittil har en ganske liten del hatt med seg familiene. Potensialet for fortsatt økning er veldig stort når man ser på hvor mange polakker som er her for å arbeide, sier avdelingsdirektør Frode Forfang om familieinnvandringen. Oslo bygningsarbeiderforening har de siste to årene hatt en egen polsktalende medarbeider på grunn av den store veksten. Miroslav Cieplak er en av dem som har valgt å organisere seg, og tror på en fremtid i Norge. - Hva er den største forskjellen på å bo her og i Polen?- Lønnen. Du vet at du får lønn hver måned, og du vet at du kan leve på den. Dessuten er Norge mer barnevennlig, sier Miroslav. Samtalen går via tolk. Selv om han har vært på norskkurs, er norsken fortsatt knapp. - Da jeg gikk på skole i Polen var jeg overbevist om at utdanning var viktig. Derfor tok jeg alle nivåer, til og med høyskole. Men du får ingen ordentlig lønn likevel, fra 800 til 1500 zloty i måneden (1600 til 3100 kroner), forteller han.

Stor beslutning.

To av brødrene er også i Norge, for å se hvordan det er. De vil tilbake til Polen. Å flytte er en stor beslutning, og Norge er fortsatt et fremmed land, sier bror Leszek.- Jeg tror de fleste vil reise tilbake igjen, dersom det blir bedre i Polen. Å flytte til et annet land betyr at man må vende sin tankemåte 180 grader, sier han. Men svigerinnen Marta tror ikke det er så enkelt. Blir du et sted i fem-ti år, får du venner og et nytt liv der. - Jeg kjenner andre som har reist til andre land og tenkt å dra tilbake. Men det er ikke så lett, særlig når det er barn inne i bildet, forteller Marta. Selv om hun har vært skeptisk, er det sider ved livet i Norge som frister. Marta er fremdeles forbauset over at bilene stopper når hun skal over veien. - I Polen er hele livet preget av stress. Du ser forskjellen bare du går i butikken, på dem som sitter i kassen og taster inn varene. I begynnelsen lurte jeg på hvorfor det gikk så sakte her. I Polen er det bare stress. Der vet de som jobber i kassen at sjefen følger med hele tiden. Der må det gå fort, forteller hun.

Les også

  1. Utgjør tre prosent

  2. - Stabilt med familie

  3. - 120.000 polakker i Norge

  4. De fleste drar hjem igjen

  5. Tviler på tallene

Sist helg var Marta og døtrene Maja (2) og Aleksandra (4) på besøk hos ektemann og far Miroslav i Sandvika i Bærum. Snart flytter de etter ham til Norge. Nevøen Bartek til høyre.