Norge

2.000.000.000<br/>bilder må flyttes

Tenk deg å miste den digitale bildesamlingen på sekunder. Det kan fort skje om du ikke tenker deg om.

  • Christine Jensen

Yahoo Photos er en av de største bildedelingstjenestene på nettet. Over 31 millioner har besøkt siden og over to milliarder bilder er lagret her, ifølge teknologibloggen TechCrunch.

Størst eller ei, nå legger Yahoo ned hele tjenesten, og de mange millioner hobbyfotografene har fått beskjed om å finne et nytt sted å lagre og dele bildene sine.

Yahoos overraskende beslutning kommer fordi selskapet har kjøpt den populære fototjenesten Flickr.

Ingen garantier

Det er en påminnelse om at bruk av online-tjenester krever visse forholdsregler.

— Man kan aldri garantere mot at et firma gjør en forandring som får innvirkning på brukerne. Spesielt ikke når tjenesten er gratis, sier informasjonssjef i Fotorådet, Knut Førsund, til Forbruker.no.

- En kulturarv

Det finnes nettjenester i alle former. Noen tilbyr deg et sted å ha bloggen din, noen et sted til bokmerkene dine mens andre igjen - slik som Yahoo - tilbyr et sted å lagre bildene dine. Felles for alle disse tjenestene er at du ikke bør stole blindt på dem. Og for all del, ha alltid sikkerhetskopier av informasjonen du har lagt hos slike tjenester.

— Det er jo en kulturarv disse tjenestene skal ta vare på, sier Førsund, som jobber med akkurat dette temaet om dagen.

— Fotorådet, som er en del av IKT Norge, jobber med et prosjekt akkurat nå der vi lager retningslinjer for de norske fotoaktørene på internett. Her vil vi anbefale forskjellige måter man kan løse slike ting på. Hva som bør skje når det et firma selges, går konkurs også videre.

Et av rådene Førsund vil gi til brukerne av disse tjenestene er å ha nettlagring med samme innhold på to steder. – Spesielt hvis et av stedene er en utenlandsk aktør eller gratis, da kan man ikke stille mange krav hvis noe skulle gå galt, påpeker Førsund.

Les også: Tar ikke sikkerhetskopier

For i motsetning til et fotoalbum du har lastet ned til PC-en din, kan fototjenester som for eksempel Picasa webalbum, AOL Pictures, BubbleShare og ezprints, finne på hva som helst. De kan for eksempel gå konkurs, få tekniske problemer eller bare bestemme seg for å legge ned.

— Sett deg godt inn vilkårene før du benytter deg av tjenesten. Vær kritisk til valg av tjenesteleverandør og til hva du lagrer utelukkende på en slik tjeneste, råder Post- og teletilsynet, som står bak siden Nettvett.no. Foreløpig står det ingenting om bruk av nettlagringstjenester på nettstedet som byr på råd og veiledning om sikker bruk av Internett, men ifølge rådgiver Johannes M. Vallesverd er tilsynet i full gang med å lage nettvettregler for bruk av sikkerhetskopieringstjenester generelt.

Må flytte bildene sine

De første meldingene fra Yahoo etter oppkjøpet av Flickr var at de ville beholde begge bildetjenestene, fordi de var såpass forskjellige. Yahoo Photos er en tjeneste for de som trenger lagringsplass og vil ha muligheten til å dele bildene med noen få utvalgte venner og familie. Flickr er mer et stort bildesamfunn, der det store poenget er å dele bilder med et større antall mennesker – kjente og ukjente.

Forrige uke ombestemte Yahoo seg. De trenger ikke to fototjenester, og velger å legge ned Yahoo Photos. Brukerne har fått beskjed om at de enten må flytte bildene sine til Flickr eller til en konkurrerende tjeneste.

Hell i uhell

Denne gangen har kanskje Yahoo-brukerne hell i uhell. De blir tvunget til å bytte tjeneste, men de får hjelp til å gjøre det. En enkel eksport-funksjon vil fungere både til Flickr og til konkurrenter som Photobucket, Snapfish, Kodak Gallery og Shutterfly.

I tillegg gjør Yahoo det mulig å laste ned bildene i originalformatet og bestille CD-er og papirbilder til sterkt rabatterte priser. Brukerne har tre måneder på seg.

Men hadde Yahoo Photos fått tekniske eller andre problemer, er det liten sannsynlighet for at brukerne ville hatt så mange valg.

Tusenvis av de som hadde lagret rss-feeder, lenker og andre ting på sine personlige Google-sider, fikk seg en støkk for to uker siden. Ved en feil, ble alle de personlige innstillingene til mange av brukerne borte. Heldigvis klarte Google å finne igjen informasjonen etter noen dager, men hendelsen er nok et bevis på hvor skjøre slike tjenester kan være.

Mister innstillinger

For de fleste, vil det ikke være noen krise å miste alle bildene som ligger hos en nettjeneste, fordi man på forhånd har tatt backup av bildene. Men i mange slike programmer har man brukt mye tid på sortering, utvalg, redigering, bildetekster og kanskje også kategorisering. Å miste alle disse innstillingene kan fort bli en liten krise for noen.

Det samme gjelder for deg som blogger. Ta backup av alt du skriver, slik at du ikke trenger å stole blindt på at bloggleverandøren din passer på det.

Ingen stor fare ved innbrudd og brann

Men Fotorådets Førsund ser ingen vits i å bli paranoid.

— De største aktørene sitter ikke akkurat med en server på loftet som sikkerhet. Holder du deg til de store, skal det ikke være noe problem om det oppstår verken brann, innbrudd eller herværk. Og det er jo ingens ønske at bildene bare skal bli borte.

Han anbefaler fotointeresserte nordmenn å holde seg til de som tilbyr fototjenester man vet de tjener penger på eller til de som har spesialisert seg på lagring. Og helst innenfor landets grenser.

Les også

  1. - Forsiktig med Facebook-bilder

  2. YouTube-brukere<br/>får video-betaling

  3. Her er web-vinnerne

  4. De ti morsomste <br/>nettbutikkene

Flere og flere har digitalkamera og behov for et sted å lagre bildene sine.
Legges ned!
Alle som hadde bilder lagret hos Yahoo Photos har fått beskjed om å overføre bildene sine til Yahoo-eide Flickr eller andre bildelagrings-tjenester.