Norge

Tysklands eldste og lengste vinvei

Oppdag noen av Tysklands beste viner på verdens eldste vinrute.

Hans Christoph Stolleis (22) blir femte generasjon vinmaker når han tar over familiebedriften. Når han ikke studerer, hjelper han foreldrene på vingården i den lille landsbyen Gimmeldingen.

  • Camilla Flaatten

Det gikk så godt med vinhøsten langs Rhinen i Pfalz-regionen på 1930-tallet at en mann bestemte seg for at noe måtte gjøres. Gauleiter Josef Bürckel dannet et nettverk av vinmakere i de små landsbyene langs elven. Han samlet dem i vinruten som ganske enkelt fikk navnet «Weinstrasse» eller vinvei om du vil.

Landsbyer langs ruten fikk legge det nye «gatenavnet» til sitt opprinnelige navn, for å øke interessen og salget rundt egen vin.

Verdens største vintønne

I oktober var det nøyaktig 80 år siden den 85 kilometer lange ruten ble åpent. Det ble feiret med brask og bram utenfor verdens største vintønne i Bad Dürkheim. Ikke bare er den verdens største, her avholdes også det de liker å kalle verdens største vinfest, Wurstmarkt, i midten av september. Da flyter vinen i gatene sammen med glad musikk og mer enn 600.000 feststemte deltagere. Men den er bare en av mange festivaler i løpet av den viktige vinhøsten. Hardt arbeid i vinrankene må feires. God eller dårlig vinhøst? En festival eller fem hører med uansett.

Vinveien strekker seg langs Rhinen på venstre side, fra landsbyen Bockenheim sør for Frankfurt til Schweigen-Rechtenbach langs den franske grensen i sør. Et nettverk av sykkelveier og turstier ligger mellom de 37 landsbyene på ruten. Romerske slott og borger kan ses i hele området. September og oktober er blant de mest populære månedene å besøke regionen. En sen oktoberkveld i Deidesheim er det likevel stille langs de smale brosteinsgatene mellom vinrankene. Men gjennom tåken langs riesling-buskene kommer det tre karer med sekk på ryggen.

«Et nettverk av sykkelveier og turstier ligger mellom de 37 landsbyene på ruten. Romerske slott og borger kan ses i hele området.»

I 40 år har studiekompisene Hans Jürgen Stumm, Wolfgang Kniss og Hans-Willy Morandini møttes for å gå langs populære vinruter i landet. 17 kilometer er tilbakelagt langs ruten «weinsteig» markert med røde og hvite skilt.

- Vakkert! Det er så pent i dette området, og rutene er fine å gå, sier Hans Jürgen Stumm.

På ferden har de stoppet og smakt både øl og vin. Denne gangen ender de reisen i en av de aller fineste landsbyene. Deidesheim er en elegant miks av urgammelt og hypermoderne. De kjente tyske fasadene i svart og hvitt og andre intrikate mønstre står i skjønn kontrast til det rene, kjølige og moderne uttrykket i store vinhus som von Winning og von Buhl.

- Vi åpnet for fem dager siden. Det har vært travelt siden, sier Klaus Küsters bak smakedisken hos Von Buhl.

Disken er laget av samme stein som i vinrankenes jordsmonn. Smakelokalets utforming er lysår unna de tradisjonelle «weinstubene». Vinhuset har flere viner inne på norske pollister, men her kan du smake vinen utenom det vanlige. Musserende vin for eksempel, laget på den tradisjonelle champagnemetoden, men på Riesling.

Unge vinmakere

Apropos unge vinmakere. I den bitte lille landsbyen Gimmeldingen ligger vingården Peter Stolleis. Hans Christoph Stolleis (22) blir femte generasjon vinmaker og skal på sikt ta over den 150 år gamle tradisjonen tippoldefaren startet. Den berømte vinskolen Geigesheim venter før det. Men han har allerede en plan.

- Vi har mange druetyper, men jeg vil satse på og foredle Rieslingen vår, sier Stolleis mens han viser oss rundt i vinkjelleren.

Gjær, knuste druer, fukt — det lukter skikkelig kjeller på vei ned trappene. Et stort rom langt under bakken med store og mindre vintønner åpner seg. Smakeglass står fremme til turistene eller andre smakslystne som svinger innom.

De største vintønnene rommer ikke lenger vin, druene til rødvinen spätburgunder (tysk Pinot Noir) får godgjøre seg i nye franske og amerikanske fat, de ulike druene til hvitvinene i ståltanker.

Vinturismen er stor i området, men vinsmakingen er like viktig for den unge generasjonen vinmakere som for den eldre garde. I helgene strømmer det folk til vingårdene, og 22-åringen reiser rundt sammen med kompiser for å smake på den ferske vinen. 2015 har vært et ganske godt år i regionen. Heldigvis.

Stolleis vet at Rieslingen kan få problemer i fremtiden på grunn av klimaendringene. Men han liker en utfordring. Innhøstingen er akkurat over, og vinrankene er i ferd med å skifte til høstlige farger. Det bugner ikke av turister i oktober, men om våren kommer de for å få med seg et fargerikt syn.

- Når mandeltrærne står i rosa blomst om våren, er det vanvittig mange turister her. Vi ligger jo langs vinveien, og mange stopper innom for å smake. Det er veldig bra, sier Stolleis.

Studiekompisene Hans Jürgen Stumm, Wolfgang Kniss og Hans-Willy Morandini har møttes i mer enn 40 år forskjellige steder i Tyskland for å gå og smake på godt øl og god vin.Langs vinveien kan du rusle inn i vinrankene. Wolfgang Kniss og Hans-Willy Morandini på vei opp den gamle steintrappen og inn i vinrankene som omringer Deidesheim. Foto: Paal Audestad

I Bad Dürkheim finnes verdens største vintønne, som kan romme 1,7 millioner liter vin. Det gjør den ikke, men den rommer en stor restaurant hvor det serveres klassisk tysk husmannskost.

Weinstrasse.pdf