Norge

Massiv politisk taushet om pendlerbolig-skatt: – Styrker ikke inntrykket av at Stortinget tar tak i dette

Politikere fra en rekke partier har tidligere krevd åpenhet av andre. Men spørsmål om skatteforholdene rundt deres gratis pendlerboliger møtes nå med massiv taushet. – Det tar seg ikke helt godt ut, sier statsviter.

Stortinget har nå tatt sommerferie. Ellers så taleføre politikere er lite interessert i å snakke om hvorvidt de må skatte av sine gratis pendlerboliger.
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef
 • Vegard Venli
  Journalist
 • Åshild Langved
  Journalist
 • Magnus Lysberg
  Journalist

Mandag ble det klart at Skatteetaten har sendt 45 skattekrav til politikere.

Bakgrunnen er at Skatteetaten mener at de skulle skattet av de gratis pendlerboligene fellesskapet har gitt dem i egenskap av tillitsvervene på Stortinget eller i regjeringsapparatet.

Bakteppet for Skattetatens granskning er en rekke avsløringer om pendlerboliger i Aftenposten og andre medier. Avsløringene dokumenterte hvordan politikere sikret seg gratis bolig i Oslo selv om de allerede eide bolig i Oslo-området, eller hvordan de registrerte seg som bosatt på «gutterommet» hos foreldrene for å oppnå samme fordel.

Totalt skulle politikere skattet av verdier for 9,6 millioner kroner, ifølge Skatteetaten. For enkelte dreier det seg om over én million kroner.

Nestet alt er sladdet

Men navnene på disse 45 er med ett unntak helt ukjent. Stortinget har sladdet nesten alt som står i den 125 sider lange rapporten. Begrunnelsen er at opplysningene er taushetsbelagt.

Skatteetatens gjennomgang er på 125 sider. Stortinget har sladdet store deler av den. Offentligheten får dermed ikke vite hvilke politikere som risikerer baksmell på skatten.

De det gjelder kan oppheve taushetsplikten og gi offentligheten innsyn. Aftenposten har bedt Stortinget om å videreformidle en forespørsel til politikerne om å gjøre dette. Den er ikke besvart.

– Utfordringen er jo at hemmeligholdet gjør at man heller ikke får noe innblikk i hva slags karakter sakene har. Det er viktig for Stortinget at man tar ordentlig tak i dette. At politikerne nekter å svare, styrker ikke akkurat det inntrykket, sier Peter Egge Langsæther til Aftenposten tirsdag formiddag.

Han er postdoktor ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og forsker på ulike aspekter ved politisk adferd.

Også tidligere SV-politiker Karin Andersen reagerer. Hun er medlem i Stortingets utvalg som skal foreslå hvordan de nye pendlerboligreglene på Stortinget skal være.

– Jeg tror den type hemmelighold ikke vil bli forstått. Selv om det er gjort for å beskytte enkeltmennesket, blir det feil. Jeg tenker det beste nå hadde vært om det kom på bordet alt sammen, sånn at man virkelig fikk ryddet og startet med blanke ark, sier tidligere SV-politiker Karin Andersen til Adresseavisen.

Tidligere SV-representant Karin Andersen er ikke imponert over åpenhetspraksisen på Stortinget.

Tause politikere

Aftenposten har det siste døgnet forsøkt å få svar på hvem de 45 er - og å komme i kontakt med stortingspolitikere som har vært omtalt i medienes tidligere avsløringer.

 • Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) fikk gratis leilighet av Stortinget i Oslo, etter at hun lenge hadde bodd i kollektiv i hovedstaden. Det skjedde ved at hun var bostedsregistrert på pikerommet på farens gård i Innlandet. Hun har ikke besvart Aftenpostens henvendelser via departementets kommuninasjonsavdeling. Mehls pressekontakt bekrefter at hun har mottatt spørsmålene om saken.
 • Tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad fikk gratis bolig av Stortinget i Oslo, selv om han eide et hus som han leide ut 29 kilometer unna. Han var folkeregistrert på gutterommet på Sørlandet. Han har ikke besvart henvendelsen om saken.
 • Høyres stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise fikk gratis bolig av Stortinget, selv om han eide en leilighet i Oslo sentrum. Han fortsatte å bo i egen leilighet og lot pendlerboligen stå tom i halvannet år. Han har ikke besvart vår henvendelse.
 • SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes fikk gratis leilighet av Stortinget, selv om han eide en leilighet på Grønland i Oslo som han leide ut. Han leide også delvis ut boligen i Tromsø han var folkeregistrert i. Han bekrefter tirsdag ettermiddag at han har fått et skattekrav.
 • Aps stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland fikk gratis bolig av Stortinget, selv om han hadde en egen leilighet i Oslo sentrum. Etter et halvt år med to boliger i Oslo sentrum, begynte han å leie ut sin egen leilighet. Aps kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen skriver i en e-post tirsdag ettermiddag at Mørland ikke har fått krav om ekstra skatt.
 • Tidligere stortingspresident Olemic Thommessen (H) fikk gratis bolig av Stortinget samtidig som han hadde egen leilighet i Oslo. Thommessen lot også sin voksne sønn disponere stortingsleiligheten i flere år. Han sier han ikke har fått krav om ekstra skatt.
Emilie Enger Mehl er en av mange politikere som ikke svarer på spørsmål fra Aftenposten.

Krevde åpenhet av andre

Politikere fra alle alle partier har tidligere ytret seg sterkt kritisk til manglende åpenhet i virksomheter som får penger fra fellesskapet. Som da Idrettsforbundet ikke ville vise frem dokumentasjon i 2016.

– Det er også skadelig når organisasjonene utviser mangel på åpenhet, sa Senterpartiets Marit Arnstad fra Stortingets talerstol i 2016.

– Åpenhet er helt naturlig. Det skal være åpenhet. Man har et ansvar når man forvalter fellesskapets verdier slik som idrettsbevegelsen gjør.

De siste ordene tilhører Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Masud Gharahkhani.

Som stortingspresident har han ansvaret for å bygge opp tilliten til Stortinget etter en rekke skandaler om pendlerboliger, falske reiseregninger og urettmessige etterlønnsutbetalinger.

Peter Egge Langsæther påpeker at tausheten også kan ramme politikere som har sin sti ren.

– Det er jo lett å falle ned på feil konklusjon om politikerne ikke vil si noe. Da er det lettere å tenke at de kan ha gjort noe galt, påpeker han.

– Hva tror du dette gjør med arbeidet med å bygge opp tilliten til Stortinget?

– Det tar seg ikke helt godt ut. Det beste ville vært med å spille med helt åpne kort. De sa jo at de «skulle snu hver stein» da de skulle rydde opp, og da er det noe med å følge opp ord med handling. Man kunne i det minste informert mer om hva slags karakter de enkelte sakene har, uten at man hadde trengt å identifisere den enkelte.

Ingen oppfordring til åpenhet

Det er Gharakhani som skal snu alle steiner i arbeidet med å rydde opp i det som har vært omtalt som en tillitskrise. Men stortingspresidenten bekreftet mandag at de ikke har oppfordret stortingspolitikere til å vise åpenhet ved å oppheve taushetsplikten rundt skatteforhold.

På spørsmål om hvorfor ikke, svarte presidenten:

– Jeg er opptatt av det skal være åpenhet. Men det er ingen tvil om at det ligger ganske klare føringer fra skattemyndighetene på det som er taushetsbelagt informasjon. Og det forholder vi oss til.

– Det er opp til hver enkelt representant å oppheve taushetsplikten. Hva er grunnen til at dere ikke har bedt de om å gjøre det?

– Når det kommer til skatteinformasjon, er det taushetsbelagt. Det er opp til den enkelte om man vil gjøre det.

– Vil du oppfordre til åpenhet?

– Jeg er opptatt av åpenhet. Men når det kommer til skatteinformasjon, så er det et forhold mellom den enkelte og skattemyndighetene.

Aftenposten retter: I de første versjonene av saken ble Peter Egge Langsæther skrevet feil. Riktig navn ble lagt inn 22.06.2022 klokken 12.16.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5