Norge

Flykter fra nettbilder

13 år gammel opplevde hun at alle på det lille tettstedet kunne se henne naken på Internett. Filmen ligger fortsatt på nettet, men jenta har byttet navn og flyttet.

Med webkamera på jenterommet sender hun sensuelle bilder ut på Internett. De blir der til evig tid. Nettsiden som her er avbildet, er tilfeldig valgt blant de mange som finnes på nettet.
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

Hun var

Les også

- Var naiv og nysgjerrig

, og trodde det var én gutt i den andre enden. Hun visste godt hvem han var, og de gjorde en avtale om at det hun gjorde foran kamera, bare var for ham. Det skulle aldri lagres. 13-åringen strippet deretter smådansende foran webkameraet på jenterommet, mens hun befølte seg selv. I andre enden satt to gutter som lagret filmen og sendte den ut på Internett, mens de varslet alle kjente på det lille stedet.

Filmen snudde opp ned på livet hennes. Hun mistet venner, opplevde mobbing, baksnakking og slibrige tilbud. Et knapt år etter orket hun ikke mer. Hun flyttet og byttet navn.

I nettfellen.

I et

Les også

Barnas nettfelle

, beskriver Datatilsynet den situasjonen hun har havnet i: "Snapp! Der lukket nettfellen seg rundt den stakkars ungen. Etter publiseringen, frivillig eller ufrivillig, er barnet fanget."I et forsøk på å stanse filmen, anmeldte hun guttene som hadde filmet henne. Saken ble henlagt, det lokale politiet anså det nok først og fremst som guttestreker. Og jenta hadde jo frivillig strippet foran kameraet.

— Må få hjelp.

— Det er bare politiet som har lov til å søke etter slike bilder. Derfor må barn og unge sikres politiets bistand i slike saker, sier Guro Slettemark, seniorrådgiver i Datatilsynet.Ifølge straffeloven er det ulovlig å søke etter barnepornografi på Internett. Hvis en prøver, skal søket stanses automatisk av teleselskapet, og man får i stedet opp Kripos' stoppside.- I dette tilfellet burde jenta ha fått hjelp til å finne filmen på forskjellige nettsteder, fjerne den der den oppdages - og få den kategorisert slik at nestemann som søker havner i filteret, sier Slettemark. - Politiet kan ikke sette seg ned og si at dette er umulig. De må finne ut hvem som har lagt ut bildene eller filmen, finne materialet på nettet og så henvende seg til den som er ansvarlig for nettstedet. Det er ulovlig å ha slike krenkende bilder liggende, sier Slettemark.

Kan ikke slette.

Politioverbetjent i Kripos, John Ståle Stamnes, sier politiet gjør mye for å håndtere slike henvendelser, men skal de lykkes med å stanse bildene eller filmen, må de komme raskt inn i saken. - Hun kom til politiet etter at bildene var spredt på nettet, og da er det dessverre for sent, sier Stamnes.- Er det ikke mulig for politiet å finne og slette slike krenkende bilder?- Gjennom internasjonalt politisamarbeid, og samarbeid med industrien og nettsteder, kan vi begrense spredningen. Men det er teknisk umulig å få slettet bildene fra nettet. Det er derfor en sliter med alt som er ulovlig på Internett, sier han. Det politiet og andre har mulighet til å gjøre, er å spore IP-adressen til vedkommende som står som avsender på bildene. Og er de heldige, kan de ved hjelp av adressen finne den som har lagt bildene eller filmen ut på Internett. Mer sannsynlig er det at de finner en person som har videresendt materialet.

Spres raskt

— Jeg kan gi deg et eksempel. Vi fikk melding om at overgrepsbilder av norske barn var registret spredt på nettet av canadisk politi. I løpet av én time hadde bildene blitt lastet ned 800 ganger fra det pedofile nettstedet til personer i hele verden, sier Stamnes.Det er ikke mulig å finne alle som har en kopi. - I tillegg kan bildene ligge på folks minnepinner, CD-er, på e-postkontoer, mobiltelefoner eller andre lagringsmedier, sier Stamnes. John Ståle Stamnes forteller at Kripos ofte får henvendelser fra jenter som er blitt presset til å kle av seg foran webkamera. - Den som går til det skritt å presse noen til en slik handling, har ikke til hensikt å slette filmen. Den kan dukke opp på nettet, også flere år etterpå. Og den vil være der til evig tid.