Innlandet består – flertall i fylkestinget går imot oppdeling

Innlandet fylkesting vedtok onsdag med 34 mot 23 stemmer å beholde det kontroversielle fylket, på tross av at en folkeavstemning ga flertall for oppsplitting.

Det var knyttet en viss spenning til utfallet på fylkestinget, selv om partigruppene som utgjør flertallet i prinsippet gikk inn for en bevaring. Tilhengerne av de gamle fylkene Oppland og Hedmark håpet i det lengste at avhoppere skulle gi dem seieren.

Et splittet Ap ble til slutt tungen på vektskålen. Partiet representantskap besluttet tirsdag kveld å gå inn for å bevare fylket med 52 mot 50 stemmer. Til slutt stemte Ap, Høyre, Venstre, KrF, MDG og to av tre Frp-representanter for å beholde Innlandet. Sp, SV, Rødt og Pensjonistpartiets representanter stemte imot.

Sps Torleik Svelle, som også er leder av Senterungdommen, tok et knallhardt oppgjør med tilhengerne av «høyresidens reform»: – Dagen i dag vil bli husket som den dagen et fylkesting overkjørte et flertall i folkeavstemning. Dagen i dag kommer til å gå inn i historiebøkene som en historisk skandale, sa han.