Flere tusen uten strøm etter søndagens uvær

I Trøndelag må flere skoler og barnehager holde stengt som følge av strømbrudd. En rekke fjelloverganger er fremdeles stengt.

Full storm i Trondheim søndag kveld. Her Munkholmen sett fra Pirsenteret.

Rundt klokken 9.45 mandag morgen var fremdeles flere tusen uten strøm etter uværet som herjet søndag og natt til mandag.

Barnehager og skoler i Skaun vil holde stengt mandag. Strømbruddet har ført til lave temperaturer i bygningene, skriver Adresseavisen. Også i Melhus vil fire skoler og barnheager holde stengt som følge av strømbruddet.

Samtidig er mange fjelloverganger stengt. Stormen traff land i Møre og Romsdal og Trøndelag søndag kveld. Det var tidvis kraftige vindkast på opp mot 40 m/s. Mandag morgen har det meste av vinden stilnet.

Farevarsel

Uværet spredte seg over store deler av landet. Meteorologisk institutt sendte ut oransje varsel for kraftige vindkast i Møre og Romsdal, Trøndelag og deler av Agder, Telemark, Buskerud og Innlandet.

– Vi venter svært kraftige vindkast, skrev Meteorologisk institutt på Twitter søndag kveld.

Folk ble anbefalt å holde seg innendørs og sikre løse verdier.

– Unngå å oppholde deg på utsatte steder, skrev Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter.

Stengte veier

Sent søndag ettermiddag var en rekke vei- og fergestrekninger i på Vestlandet og i Midt-Norge stengt på grunn av den kraftige vinden.

Uværet sørger for vanskelige kjøreforhold. Flere av fjellovergangene i Sør-Norge er fremdeles stengt.

Vegtrafikksentralen vest melder blant annet om at flere fjelloverganger er stengt. Ved 08.30-tiden var dette status i Sør-Norge:

  • Fv53 Tyin-Årdal: Stengt
  • E16 Filefjell: Fri ferdsel
  • Rv52 Hemsedal: Stengt
  • Fv50 Aurland - Hol: Stengt
  • Rv7 Hardangervidda: Stengt
  • E134 Haukelifjell: Stengt
  • Rv13 Vikafjellet: Stengt
  • Rv15 Strynefjellet: Stengt

Værnes var stengt

I 19-tiden ble også Trondheim lufthavn Værnes stengt. Flyplassen ble åpnet for normal drift igjen mandag morgen, men en rekke avganger er fremdeles berørt.

– Det er snøværet og kraftig vind som skaper trøbbel, sier operativ sjef ved Trondheim lufthavn Værnes, Thomas Wintervold til Adresseavisen.

Søndag kveld sendte Meteorologisk institutt ut et kart med vindobservasjoner. På Veiholmen utenfor Kristiansund ble det målt 45,3 meter i sekundet. Dersom det blåser mer enn 32,6 meter i sekundet ti minutter i strekk, kvalifiserer det som orkan.

I Trondheim ble det målt 23,5 m/s, det kvalifiserer som liten storm.

Låve stenger veien

Uværet og kraftig vind har ført til at over 8.000 av nettselskapet Tensios strømkunder har mistet strømmen i Trøndelag søndag kveld.

Mandag morgen er fremdeles flere tusen strømløse. Det viser Tensios strømstanskart for Trøndelag.

En buss blåste søndag ettermiddag av veien i Gjemnes kommune i Møre og Romsdal. Ingen personer ble skadet i hendelsen.

Søndag meldte Vegtrafikksentralen Vest at Fylkesvei 5639 var stengt på grunn av at en låve hadde blåst ut i veien. Senere kom det en melding om at det var låvens tak, ikke hele låven, som stengte veien.

Det er svært krevende kjøreforhold i deler av Midt-Norge søndag kveld. Her fra E6 ved Fokstugu litt før klokken 19.

Det meldes også om stor snøskredfare. Varselet fra Varsom.no gjelder blant annet for Helgeland, Ofoten, Salten, Svartisen, Trollheimen og Jotunheimen. I samtlige området meldes det om stor fare for snøskred. Det anbefales å unngå ferdsel i skredterreng og utløpsområde.

Les også

Har fått inn flere hundre skadesaker etter «Gyda»: – Omfattende ødeleggelser

Ellers er det betydelig fare for snøskred i Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms, samt Lofoten og Vesterålen. I disse områdene gis det råd om å unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme.