Tre menn halliksiktet

En utenlandsk jente i 16-årsalderen er blant dem som politiet i Oslo i går innbrakte under aksjonen mot en mistenkt hallikliga. En av Oslos eiendomsbaroner er siktet i saken.

En sivil politispaner ledsager en kvinne som ble innbrakt fra Darres gate.

Oppdatering: Gårdeieren og hans vaktmester ble dømt for å ha leid ut til prostituerte i Oslo tingrett i 2009, men denne dommen ble opphevet da begge ble frikjent for hallikvirksomhet i Borgarting lagmannsrett i 2011.

— En av de innbrakte er en mindreårig, utenlandsk jente. Hun er i 16-års alderen, sier politiinspektør Iver Stensrud, sjef for Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet.

"Operasjon Milano" har pågått i hemmelighet siden i våres, i samarbeid med blant annet politiet i Danmark. I går slo politiet til mot flere adresser i Oslo.

Den 51 år gamle eiendomsbaronen er en av tre menn som er pågrepet i saken. Han er siktet etter hallikparagrafen i straffeloven. Etterforskningen skal bringe på det rene om han har kjent til at det har pågått omfattende prostitusjon i bygårdene hans.

Bordeller.

Politiet mener at det har vært rene bordeller i lokaler som 51-åringen leier ut i tre av bygårdene sine. I tre andre bygårder mistenker politiet at det har foregått prostitusjon i leiligheter som Hasle har leid ut til kvinner fra Nigeria.

- Vi har grunn til å tro at de nigerianske prostituerte tidligere kan ha jobbet i Milano i Italia og derfra oppover Europa. Derfor kan det være greit å undersøke om de som jobber i Oslo nå tidligere har jobbet i Danmark, sier Stensrud.

Da politiet slo til mot de ulike eiendommene i går, fant man et tyvetall kvinner fra Nigeria. De ble innbrakt for kontroll av identitet og vitneavhør. Etterforskerne vil blant annet undersøke om disse jentene kan være offer for menneskehandel. De skal få bistand og tilbud om kontakt med Rosa-prosjektet, som tilbyr landsdekkende, døgnåpen bistand og beskyttelse for kvinner som er utsatt for menneskehandel.

I tillegg til politiet, deltok både skatteetaten og Oslo kommune under gårsdagens aksjon, som altså kommer etter mange måneders spaning og analyse.

- Vi har hatt flere formål med å se på hovedsiktede, blant annet å dokumentere mulig hallikvirksomhet i disse utleieleilighetene. Så vil vi også forsøke å skaffe dokumentasjon som eventuelt kan være med på å dokumentere grunnlaget for eventuell inndraging og skattekrav, sier Stensrud.

Stadig strøm.

En av de andre siktede i saken, skal være en person med nær tilknytning til 51-åringen, som eier et stort antall gamle bygårder i Oslo sentrum. Felles for bygårdene er at de består av utleieleiligheter og at beboerne i flere av dem over lang tid har klaget på manglende mye bråk og problemer med den stadig strøm av antatte kunder til de prostituerte.

Aften har i flere artikler i høst rettet søkelyset mot mannens virksomhet. Overfor Aften har han tidligere hevdet at han sier opp leietagere som driver med prostitusjon.

Politiet i Hordaland etterforsker en lignende sak der tre personer er pågrepet i Bergen, to i Oslo og to i Göteborg.