Norge

Skjenkestopp ved midnatt og krav om munnbind. Dette er de nye tiltakene.

De nye tiltakene ble offentliggjort av regjeringen på en pressekonferanse klokken 19, tirsdag. De gjelder fra torsdag.

Statsminister Jonas Gahr Støre under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.
 • Morten Schwencke
  Journalist
 • Thomas Spence
  Journalist

Følgende anbefalinger blir innført fra torsdag:

 • Alle oppfordres til å holde meteren og redusere antallet nærkontakter, men ikke isolere seg. Gjelder ikke barn i barnehager og barneskoler.
 • Anbefaling om maks ti gjester i private hjem. Unntak for barns kohort/klasse/avdeling. Maks 20 gjester en gang i løpet av jule- og nyttårshøytiden, men det bør være én meters avstand mellom gjestene.
 • Fritidsaktiviteter og sosiale sammenkomster bør skje utendørs når det er mulig. Garderober bør holdes stengt.
 • Økt bruk av hjemmekontor når det er mulig. Mer digital undervisning for studenter.
 • Jevnlig testing i skoler. Trafikklysmodell der kommuner vurderer at det er behov.

Følgende påbud blir innført:

 • Munnbind blir påbudt der man ikke kan holde én meters avstand over hele landet.
 • Ti dagers smittekarantene for alle nærkontakter der det er mistanke om omikronsmitte.

Servering:

 • Bordservering av alkohol i restaurant- og uteliv. Påbud om registrering av gjester.
 • Skjenkestopp klokken 24.00.
 • Krav om at serveringssteder legger til rette for en meters avstand mellom personer «utenfor egen husstand eller tilsvarende nære». Gjelder også arrangementer.

Arrangementer og samlinger:

 • Maks 20 personer på private sammenkomster i leide eller lånte lokaler. 50 i begravelser.
 • Maks 50 personer på arrangementer innendørs uten faste, tilviste plasser.
 • Maks 600 personer i kohorter på 200 personer på innendørsarrangementer der publikum har faste, tilviste plasser.
 • Maks 20 på trening innendørs for voksne over 20 år.

Tiltakene vil vare i fire uker i første omgang. De vil bli vurdert etter to uker.

Støre: – Nær en overbelastning

På pressekonferansen understreket statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at vi må ta høyde for at omikronvarianten allerede finnes i alle deler av landet.

– Derfor tar vi nå nye nasjonale grep som vil gripe direkte inn i hverdagen vår. Målet er å begrense den sosiale kontakten, og samtidig skjerme barn og unge, sa Støre.

Han advarte også om at helsevesenet er nær overbelastning flere steder i landet.

– Vi er allerede nær en overbelasting på flere sykehus, sa Støre.

Det kan gjøre at man risikerer å havne i en situasjon der man ikke får gitt nødvendig helsehjelp til alle som trenger, poengterte statsministeren.

Bollestad: Burde kommet tiltak tidligere

Partileder i KrF, Olaug Bollestad, mener regjeringen burde kommet på banen før med tiltak som kunne bedre smittesituasjonen. Med det kunne man sluppet unna så omfattende tiltak, tror hun.

– Vi har ikke kontroll på smitten. Det er bra at det kommer tiltak nå, men det burde ha kommet tiltak tidligere slik at vi kunne sluppet så inngripende tiltak, sier Bollestad.

Hun stiller spørsmål ved om regjeringen har vært uforbredt.

Høyres Tone Wilhelmsen Trøen synes det er leit at strengere tiltak nå er nødvendig. Hun mener det er viktig at alle bidrar med det de kan til å redusere belastningen på sykehusene.

– Vaksinen er det aller viktigste tiltaket vi har. Jeg håper alle takker ja til vaksinen, og at tempoet i vaksineringen økes. Flere må få tilbud om tredje dose raskt, sier hun.

Helse og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, statsminister Jonas Gahr Støre og Camilla Stoltenberg i FHI under pressekonferansen om koronasituasjonen tirsdag.

Innfører flere økonomiske tiltak

Regjeringen varslet også at den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet gjeninnføres.

– Nå som vi strammer litt inn på smitteverntiltakene, er det også et behov for at regjeringen stiller opp økonomisk for bedriftene og de ansatte som rammes, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tirsdagens pressekonferanse.

Den nasjonale kompensasjonsordningen gjenåpnes for månedene november og desember, med noen justeringer. Maksimal utbetaling blir lavere enn før, slik at ordningen først og fremst treffer mindre aktører.

For å få gjennom denne ordningen, må regjeringen forhandle med SV. Audun Lysbakken sier partiet er skeptiske til å videreføre den.

– Fordi den viste seg å tjene de store bedriftene med rike eiere best, sier han.

I stedet ønsket SV en lønnsstøtteordning, slik LO har bedt om. Han tror den vil bidra til å holde tolk i jobb. Tirsdag var Vedum taus om dette alternativet.

– Vi har fått bekreftet fra regjeringen at de jobber videre sammen med partene om en lønnsstøtteordning, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NTB.

Kompensasjonsordningene som gjelder for togselskaper, og for kommersielle buss- og båtruter blir videreført ut mars. Regjeringen foreslår også å utsette gjeninnføringen av flypassasjeravgiften til 1. april neste år.

Regjeringen vil også se på justeringer av kompensasjonsordningene for kultursektoren og idrett og frivillighet. Den kommunale kompensasjonsordningen får én milliard ekstra som beredskap for kommunene.

I tillegg foreslår regjeringen å doble antall dager man kan være hjemme med syke barn også i 2022.

Forhenværende helseminister Bent Høie (H) illustrerte meteren med en tommestokk.

– En katastrofe for kulturlivet

Regjeringen har stått overfor et krevende dilemma:

 • På den ene siden krever smitteoppblomstringen og faren for sammenbrudd i helsesektoren raske tiltak.
 • På den andre siden vil en ny nedstenging kunne få svært alvorlige konsekvenser for bransjene som allerede har blødd kraftig økonomisk.

– En ny runde er i seg selv svært alvorlig, men spesielt ille er det at denne kom nå, midt i julesesongen, sier Hans Ole Rian.

Han leder Creo, LO-forbundet for musikere. De er blant yrkesgruppene som nå får store hindringer foran seg. Rian peker på at støtteordningene for kulturlivet nå er bygget ned. Den omtales som «ubrukelig». Det er heller ikke sikkert om frilansere får videreført sin ordning.

– Hvis sittende regjeringen ikke ser at denne må forlenges inn i 2022 vil dette være en katastrofe for kulturlivet, sier han.

Rian er også skuffet over at meteren er tilbake for kultur- og servering.

– Det er en regel vi mener det er uklokt og urimelig å innføre. Vi skulle mye heller sett at koronapass ble innført, sier han.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset