Innreisetiltakene mot land i det sørlige Afrika avvikles fra natt til torsdag
Regjeringen har besluttet å avvikle innreisetiltakene mot åtte land i det sørlige Afrika, som ble innført da omikronvarianten først ble påvist.
Fagmyndighetene anbefalte tidligere onsdag at innreisetiltakene skulle avvikles, og det har regjeringen nå besluttet.
– Omikron har nå etablert seg i mange land, også i Norge. Helsedirektoratet og FHI mener det ikke lenger er formålstjenlig å beholde spesifikke tiltak rettet mot reisende fra disse åtte landene. Derfor avvikles de særskilte tiltakene. Samtidig viderefører vi de strenge innreisetiltakene som gjelder generelt ved innreise til Norge, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Regjeringen har besluttet å videreføre kravet om at alle som ankommer Norge fra utlandet, må testes. Dette anbefalte FHI å oppheve, mens Helsedirektoratet ønsket å videreføre det.
Vil beholde grensetesting
– Innreiserestriksjoner fra sørafrikanske land har lite for seg nå som omikronvarianten sprer seg i hele Europa og innenlands i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.
– Når det gjelder grensetesting, har vi anbefalt å opprettholde denne fordi vi fort kan komme i en situasjon der smittepresset i utlandet er vesentlig høyere enn i Norge, og da vil en reduksjon av importsmitte ha stor betydning, sier han.
Regjeringen er altså enig med Helsedirektoratet i at dette kravet opprettholdes. Nakstad mener tiltaket bidrar til lavere smittetall.
– I dag er andelen personer med positiv test som passerer grensene høyere enn i befolkningen for øvrig. Derfor bidrar grensetestkravet om testing innen 24 timer også til noe færre smittetilfeller, sier Nakstad.
Lavt antall tester
Norge har hatt mangler på tester i møtet med omikron, men dette påvirkes ikke særlig av grensetestingen, mener Helsedirektoratet.
– Forbruket av tester på grensene er også lavt sammenlignet med andre grupper i samfunnet som vil bli anbefalt å teste seg de neste ukene, og vi har tatt høyde for dette forbruket i anskaffelsene av nye hurtigtester, sier Nakstad.