Nekter straffskyld for 17 år gammelt drap – nå starter rettssaken

Borgarting lagmannsrett skal de neste ukene behandle saken mot en 39 år gammel mann som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen.

Påtalemyndigheten mener at DNA-spor knytter tiltalte til drapet på Kristin Juel Johannessen 5. august 1999. Forsvareren reiser tvil om DNA-beviset.

Borgarting lagmannsrett begynte klokken 9 tirsdag.

Kristins far Roar Juel Johannssen kom inn i rettssalen klokken 08.45, fulgt av sin kone og Kristins storesøster. Sammen med dem kom bistandsadvokatene Nora Hallen og Astrid Aas-Hansen.

På benken foran dem sitter den tiltalte 39 år gamle mannen, mellom sine forsvarere Brynjar Meling og Trine Franzen.

Juryen blir valgt ut

17 jurymedlemmerkom klokken kvart over ni inn i rettssalen. Lagdommer Mette D. Trovik redegjør nå for utvelgelsen av jurymedlemmene.

Aktor og forsvarer får mulighet til å skyte ut jurymedlemmer, slik at det til slutt blir sittende igjen ti jurymedlemmer, med mulighet for varamedlemmer også, siden rettssaken er så langvarig.

Eli Hagen får ikke delta i juryen

Eli Hagen, Carl I. Hagens kone, er blant jurymedlemmene.

Forsvarer Brynjar Meling brukte sin rett til å skyte ut tre jurymedlemmer. Blant den første var Eli Hagen, deretter en ansatte i skattedirektoratets skattekrimenhet og så en helsfagarbeider.

Litt før klokken ti var utvelgelsen av juryen klar - den består nå av elleve medlemmer. Før juryen mot slutten av saken trekker seg tilbake for å svare ja eller nei på spørsmålet om skyld, blir ett medlem valgt ut ved loddtrekning. Dermed blir det ti jurymedlemmer som avgjør saken, slik det er bestemt i straffeprosessloven.

Etter at juryen er valgt ut, vil rettssaken starte opp med opplesing av tiltalen og spørsmål til den tiltalte om han erkjenner seg skyldig eller ikke. Det er avsatt tid tirsdag og onsdag slik at den tiltalte kan forklare hva han gjorde drapsdagen, og dessuten svare på spørsmål fra aktor, forsvarer og dommere.

Familien håper å få svaret: Hva skjedde med 12 år gamle Kristin Juel Johannessen denne ettermiddagen i august 1999?

– Tapet av Kristin blir vi aldri ferdig med, men nå kan vi få lukket den juridiske delen, sier Roar Joel Johannessen, Kristins far, til NTB.

– Denne saken kan gi håp også til andre etterlatte som venter på svar. Familien har jobbet i nesten femten år for å få drapssaken oppklart. De ser veldig frem til å legge straffesaken bak seg. Men de gruer seg til selve rettssaken. Dette er også rettshistorie, det er første gang at en sak som er gjenopptatt til ugunst for siktede kommer opp for retten, sier bistandsadvokat Astrid Aas-Hansen.

Hun sier at familien har opplevd stor anerkjennelse og støtte for at de aldri har gitt opp.

30 vitner og tre sakkyndige

– Det vil bli ført rundt 30 vitner, hovedsakelig de samme som ble ført for retten tidligere. Og det vil bli avhørt tre sakkyndige som vil forklare seg om obuksjonen, om DNA-bevisene og om den rettspsykiatriske undersøkelsen, sier statsadvokat Per Halsbog.

Han vil sammen med statsadvokat Alf Martin Evensen være aktor i saken.

Les også

Drapet på Kristin Juel Johannessen snart ferdig etterforsket

Nye DNA-analyser av hudpartier funnet under Kristin Juel Johannessen negler førte til et gjennombrudd i saken. Sommeren 2015 ble mannen som nå er tiltalt, pågrepet. Stadig ny informasjon som politiet mottok av Kristins far Roar Juel Johannessen førte også til at saken ble gjenopptatt og senere gjenåpnet som straffesak.

Gransket hvert eneste gresstrå

— Vi har vasset i elven og lett etter spor. Vi har ligget på kne og gransket hvert eneste gresstrå ved åstedet, har Roar Juel Johannessen tidligere fortalt til Aftenposten.

Gjennom sine bistandsadvokater har familien bedt mediene om å bli skjermet før og under rettssaken, fordi saken er en stor påkjenning for dem.

Les også

En pågrepet for drapet på Kristin Juel Johannessen

Politiet ber om å få etterforskningsmateriale fra Kristins far

Nekter straffskyld

Den tiltalte mannen har nektet straffskyld, og har flere ganger anket kjennelser om varetektsfengsling til lagmannsretten og til Høyesterett. Domstolene har avvist ankene, og mener at bevisene mot mannen er så sterke at det har vært grunn til å holde ham fengslet frem til rettssaken starter.

Den tiltalte har før rettssaken byttet fra advokat Søren Hellesnes til advokat Brynjar Meling, mest kjent som Mulla Krekars advokat i en årrekke.

– Min klient nekter straffskyld. Han er klokkeklar på at han ikke ha noe med drapet å gjøre, sier Meling til Aftenposten.

Sår tvil om DNA-beviset

– Hva mener du om påtalemyndighetens DNA-bevis?

– Så lenge min klient sier at han ikke har noe med denne saken å gjøre, må vi da finne ut av om DNA kan være avsatt på annen måte enn av drapsmannen på drapskvelden. Den eneste forklaringen er at de har tatt feil med at det er hans DNA. Eller, hvis det er hans DNA, at det kan ha kommet i kontakt med det aktuelle bevismaterialet på noen som helst annen måte, enn at det knytter ham til drapet, sier Meling.

Få oversikt: Syv punkter som hjelper deg å forstå Kristin-saken

Forsvareren har bedt om at det innkalles 6–7 vitner i tillegg til de som påtalemyndigheten har innkalt. At mange vitner nå 17 år etterpå skal forklare seg om det de så av personer og bevegelser denne ettermiddagen, blir en ekstra utfordring, mener forsvareren.