Slik kan du prøve deg som tungtvannshelt

Rjukan venter turistinvasjon etter TV-serien. Slik kan du føle og oppleve tungtvannshistorien i vinterferien.

På Rjukan kan du ta helterollen helt ut - og hoppe i fallskjerm over vidda og innta Vemork.

Denne saken ble første gang publisert i 2015, i forbindelse med TV-serien Kampen om tungtvannet.


Reiselivsarrangørene står klare for å gi turister sabotøropplevelser i stigende vanskelighetsgrad.

Du kan gjenoppleve heltedåden med forskjellige turpakker. Her er en gjeng sluppet på vidda for å innta Vemork.

Vil du ha en sabotøropplevelse med like store fysiske utfordringer som heltene selv, arrangeres det autentiske ekstremekspedisjoner der man slippes i fallskjerm over vidda og må kjempe seg gjennom sabotørenes rute.

Autentisk opplevelse

Med reisebyrået Yourway kan du i løpet av tre dager til en uke lære deg fallskjermhopping, skyte med autentiske våpen brukt i 1943 og forberede sprengladninger og utstyr.

Prøv deg som krigshelt i Rjukan.

Turen ender med at du hopper alene med fallskjerm ut over vidda — slik sabotørene gjorde i 1943 og går på ski ned til Vemork. Turen inneholder også opphold i hytta i Fjøsbudalen, som sabotørene tilbrakte den siste natten i 1943.

Turene arrangeres for fire til 20 personer.

Toppsoldater i heltenes spor

Britenes svar på Lars Monsen, overlevelseseksperten Ray Mears, laget i 2003 en dokumentar om tungtvannsaksjonens heltegjerning på BBC.

Et lignende opplegg tilbys også av Destination Setesdal, som blant annet tilrettela for BBC-dokumentaren “The Real Heroes of Telemark” der britiske kommandosoldater gikk i heltenes skispor.

Men det finnes også mer bedagelige hotellpakker og rundturer i og utenfor den klassiske sabotørruten ved Vemork (se eksempler under Heltespor på vidda ). Prisene på disse turene varierer fra noen hundrelapper til 50.000 kroner — som det må svettes for selv.

Guidebok til filmen

TV-serien skal vises i en rekke land, og Rjukan har nå fått sin egen location guidebook. Ian Brodie har tidligere laget guidebøker til filmer som Narnia og Ringenes Herre. Nå tror han Telemark vil få en strøm av turister som oppsøke steder man har sett på TV. Boken er en ebokog kan fungere som guide på Rjukans ulike locations .

- Utforsk turen selv

Tor Nicolaysen ved Rjukan fjellstue formidler histiorien i historiskekulisser.

Men tungtvannsopplevelser kan man ordne gratis, og få en tur med på kjøpet. Tor Nicolaysen ved Rjukan fjellstue skulle gjerne sett flere som vandrer inn i historien med ski på bena. — Det vi ser er at folk går på ski der det er kvistet. Veldig få tør å gå utenfor. Det er litt synd, man kan ta mange fine avstikkere til krigsminner og steder sabotørene brukte, sier han.

I fjellstuas omgivelser er fortiden paradoksalt nok sprengt fast. Nicolaysens historietimer blir levende når elevene får vandre i bombekrater og rester av flyslipp.


Heltespor på vidda:

Sabotørstien på Rukan

Sabotørstien er godt merket, men best å ta på sommerstid.

Rundtur på 8–9 km fra Rjukan fjellstue. Godt merket og mange informasjonstavler langs ruten. Beskriver ruten sabotørene tok de da kom ned fra Hardangervidda og den bratte ruten til Vemork.

Tegning av sabotørenes vei til Vemork

Enklest å gå på sommerstid. Sabotørene stoppet i Fjøsbudalshytta på vei ned. Skiutstyret la de fra seg like ved riksvei 37 før de gikk ned juvet til fots. Ikke anbefalt å krysse elven, slik sabotørene gjorde, nedenfor broen til Vemork. Tilbake gikk mennene motsatt vei, retning Rjukan etter å ha krysset elven. Fulgte en vei ovenfor hovedveien til taubanen Krosso .

Overnattingsmulighet i DNTs Helberghytta - reist til ære for tungtvannshelten.

De gikk sikksakk i fire km til toppen. Deretter gikk de mot Våervann, der DNTs Helberghytta ligger i dag, tok så Kvistbudalen til hytta på Langesjå .Guidede turer fra Rjukan fjellstue/Telemark Opplevelser og Rjukan og Tinn Guideservice.

Langesjåhytta kan nås på en god dagstur fra Rjukan fjellstue.

Langsjåhytta

Sabotørenes mest benyttede hytte, Svensbu, ligger ved vannet Store Saure og kan nås fra DNTs Stordalsbu og Mogen turisthytte. Bortsett fra noe ny kledning, er hytta som den var i 1943.

Mellom Langesjå og Svensbu ligger Grasdalshytta , som også ble brukt.

Fra Mårbu, Rauhellern eller Solheimstulen kan man gå til Jansbu og slippstedet Skrykken på en god dag.

Møsvatn

I området rundt Møsvatn ble det foretatt mange flydropp under krigen. Restene ligger fortsatt i fjellet.

Det bor fortsatt flere familier på de veiløse fjellgårdene rundt Møsvatn, 918 moh. Disse familiene spilte en avgjørende rolle for sabotørene før og etter aksjonen. Her fikk de unge mennene mat og pleie, tips om razziaer og ikke minst gode villmarksråd fra fjellfolket. Det går an å bruke Møsstrond som base for rundturer til Telemarks mange krigsminner . Overnatting på Møsstrond Turisthytte på øya Hovden.

Den fraflyttede fjellgården Berunuten. Rimelig overnatting fra Vinje kommune.

Grouse landet i oktober 1942 ved Fjarefit (åpen hytte eid av Vinje kommune) nord for vannet Sogna og den fraflyttede fjellgården Berunuten (åpen hytte). I løpet av to uker tok de seg ned til Sanvatnhyttavia hytter ved Bitdalvatn og Reina r .

Skindalen ved Møsvatn

Grouse-hovedkvarteret var Sandvatnhytta ved Grasfjell, kun et par kilometer med oppkjørte løyper og Skinnarbu høyfjellshotell. Den planlagte landingsplassen for Freshman lå rett nord for dagens riksvei 37 like nedenfor Skinnarbu.Les mer:

Etter aksjonen på Vemork ble flere hytter i Skindalen benyttet, blant annet Nilsbu . Sambandshytta, som nå står utenfor Vemork, er egentlig reist i Skriubotten i Skindalen av Skinnarland og Haukelid i 1944. Ble flyttet etter krigen, kun tuftene igjen.

Den lange Sverige-turen

Fluktruten Rjukan–Sverige ble gjennomført av fem av Gunnerside-sabotørene. De gikk bevæpnet og i uniform på ski i 15 dager og rundt 500 kilometer før de var i sikkerhet i Sverige.

De skilte lag med resten av gjengen ved Jansbu .

Deretter gikk de gjennom halve Sør-Norge, krysset syv daler før de gikk inn i Sverige ved grenserøys 106. Gikk i fjellet om dagen, beveget seg i dalene da det ble mørkt. Hadde med seg 25 kart, da de gikk ut av et kart, ble det høytidelig brent. Sov ute, men brøt seg også inn i noen hytter og setre.

— En uvanlig vinterferie, kalte Rønneberg turen. Få har tatt hele denne turen, som er beskrevet i detalj i Turistforeningens årbok i 1970.

Bamsebu på Haukelifjell

Tungtvannssabotørene Haukelid og Kjelstrup rømte vestover etter aksjonen på Vemork. De holdt seg skjult i Suldalsheiene og på Haukelifjell da tyske tropper gjennomsøkte vidda.

Sommeren 1943 bygget de en solid, men godt kamuflert steinhytte som fremdeles er intakt. Hytta heter Bamsebu og ligger på nordøstsiden av Holmavatnet- Avmerket på kart.

Bamsebu kan besøkes på en tur fra Haukeliseter turisthytte, der det kvistes til turistforeningens selvbetjente Holmavatnhytta. Krigsminnet ligger ca. seks km herfra.

Flyvraket

Flyvraket som er blitt et minnesmerke.

Vraket av et britisk fly som styrtet i 1944, ligger bevart sammen med et minnesmerke ved Vinkeltjønn, 7–8 km fra Kalhovd turisthytte.

Bli en TelemarkHelt.

For de som kun vil svette som en helt, arrangeres en årlig utholdenhetsprøve i tre deler. HelteRennet på ski (14, mars), HelteRittet på sykkel og HelteLøpet i terrenget mellom Rauland og Rjukan. Også HalvHelten, Familiehelten, Ungdomshelten og Barnehelten for de mindre. Til ære for "Kjakan" Sønsteby og Rønneberg.

Mer informasjon om krigshistorie og turer rundt Rjukan finner du hos Visit Rjukan eller planlegg din egen tur på ut.no.