Ny undersøkelse: Nordmenn glad i å gå på tur

Vi ønsker røde roser i kinnene og tror på at frisk luft og bevegelse er sunt! Åtte av ti nordmenn går tur i skog og fjell.

afp000818307-uUWRRdkP0E.jpg

Nordmenn er aktive friluftsmennesker, og vi benytter oss av skog og fjell til både fotturer og skiturer. På Østlandet fortsetter det kalde været med sol i romjulen.

Åtte av ti går tur i skog og fjell, og fire av ti har vært på kortere skiturer. Personer med høyere utdanning er mest aktive. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Helene Svabø, Emilie Opstad, Titti Bach Johnsen og Rikke Muller er faste turkamerater. Det har de vært i 10 år, og turene er ofte lange. 2. juledag er de på Bygdøy, og selv om det er er kaldt nyter de været.

afp000818311-cxgzLSQSvc.jpg

— Det er viktig å få den ene time med lys og frisk luft nå midt på dagen, og det er ekstra deilig med bevegelse etter flere dager med innesitting og mye god mat, sier Helene Svabø.

- Svenskene ler av oss

Hun bor for tiden i Stockholm. Der ser de rart på henne når hun vil ut på tur.

— Der ler de av oss nordmenn og spør hva vi egentlig gjør når vi er på tur. Jeg tror det ligger i sjelen vår å gå på tur. Og så prater vi så godt når vi går. Det er nesten terapo. Det er ofte på tur vi har de fineste samtalene, sier Helene Svabø.

Venninnegjengen fra Ullern er typisk, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) som har sett på hvor mye vi er på tur i den siste Levekårsundersøkelsen for 2014.

Les mer:

Les også

Sif (14) og Siri (11) har gått, syklet og padlet Norge på tvers

Mange går kort, noen går langt

Tallene viser at vi fremdeles er aktive og ute i frisk luft. De mest populære friluftsaktivitetene i perioden 2004-2014 har vært korte spaserturer og kortere fotturer i skog og fjell. 85 prosent av befolkningen 16 år og over oppgir at de har vært på en kort spasertur, og 80 prosent har vært på en kort fottur i skogen eller på fjellet.

Menn er mer aktive på skiturer, lengre fotturer og alpint enn kvinner. 56 prosent av mennene har vært på en lengre fottur i skogen eller på fjellet i løpet av en tolvmånedersperiode. Tilsvarende gjelder dette 47 prosent av kvinnene.

Kristin Arnesen og Anne Sofie Falkenaas på tur i Kongeskogen på Bygdøy.

Melisdryss

Ifølge meteorolog Kristian Gislefoss kan venninnene fra Ullern forsette å gå på tur, for det fine været forsetter over helgen.

— Det ser ut til at muligheten for litt snø i ettermiddag og søndag ettermiddag er tilstede, men det kommer ikke store mengder, bare lett dryss. Kulden fortsetter, og noen steder blir det sol. Noe frostrøyk vil oppstå når det er så kaldt.

Kristian Gislefoss oppfordrer folk til å være ute, selv om det er kaldt.

— Det gjelder å kle seg godt og ikke være for lenge ute, sier han.

Halvparten av befolkningen har vært på lengre fotturer de siste tolv månedene. Nordmenn er også glade i å gå på ski. 39 prosent svarer at de har gått på en kortere skitur i skogen eller på fjellet, og 25 prosent har vært på en lengre tur med ski på benene.

Les mer:

Les også

Rekordbesøk til Turistforeningens hytter

Klarvær nyttårsaften

Ifølge langtidsvarselet fortsetter det fine været i Østafjelske, og foreløpig ser det bra ut for nyttårsaften med klarvær og noen få kuldegrader.

Snøen skal drysse som melis, sier meterologene.

— Mandag, tirsdag og onsdag blir det en relativt tørr værtype. Kanskje litt dryss av snø mandag, men det blir opphold og perioder med sol, sier Per Egil Haga, vakthavende meteorolog.Foreløpige målinger viser færre kuldegrader, fra minus to til minus fem. De kystnære områdene på Sørlandet får kanskje noen plussgrader.

- Så vi vil kunne se rakettene?

— Det er alltid fare for noen tåkeskyer, men mange steder blir det lettskyet og brukbare forhold. De kystnære områdene på sørlandet får kanskje noen plussgrader.

Rufsevær i nord

De gunstige forholdene rekker til sør fra Bergen, men da kommer uværet.

— Ja, ellers i landet blir det ikke så bra. Lengre nordover, i Trøndelag og Nord-Norge blir det litt mer rufsete vær. Det kommer lavtrykk, vind fra mellom sør og vest, kuling og vi skal ikke se bort fra storm i deler av Nord-Norge. Det blir mye nedbør, særlig i nordlig del av Trøndelag, Nordland og til dels Troms.

Haga sier at nedbøren vil begynne som snø, men så gå over til regn i lavliggende områder.

— Det ser ut som det blir vanskelige kjøreforhold inn mot nyttårshelge, det blir rett og slett uvær, sier Per Egil Haga.

Les mer: