Norge

Kun én av ti departementsansatte var på jobb

Kun 190 av 1600 ansatte i de hardest rammede departementene var på jobb da terrorbomben gikk av forrige fredag. Åtte personer ble drept. Det kunne ha gått mye verre.

Bare vel 190 av 1.600 ansatte i de åtte departementene som omkranser bombestedet, var på jobb da det smalt i Oslo sentrum fredag 22. juli klokken 15.25, skriver Dagsavisen. Foto: Andersen, Aleksander

Bare vel 190 av 1.600 ansatte i de åtte departementene som omkranser bombestedet, var på jobb da det smalt i Oslo sentrum fredag 22. juli klokken 15.25, skriver Dagsavisen, som har innhentet tallene fra departementene som har kontorer i eller rundt stedet der terrorbomben gikk av.

Varebilen med sprengstoff ble plassert utenfor Høyblokken, som huser Statsministerens kontor og Justisdepartementet. Rundt 350 mennesker har dette som sin arbeidsplass. Da bomben gikk av, var bare 65 av dem på jobb. Høyblokken og R4 er de to byggene som ble hardest rammet. Olje— og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet holder til i R4. De to departementene har til sammen cirka 350 ansatte, men bare 40–45 var på jobb da bomben eksploderte.

En annen livreddende faktor var at bomben ble plassert på et absorberende underlag. Under bombebilen var det en underjordisk tunnel som tok av mye av kraften i eksplosjonen.

Per Nergaard, leder av mineavdelingen i Norsk Folkehjelp, anslo først at bomben inneholdt 400–500 kilo sprengstoff, men da kjente han ikke til det underjordiske anlegget. Nå mener han det godt kan stemme at terroristen brukte 950 kilo, slik han skrev i manifestet.

– Det er helt unikt at «bare» åtte mennesker mister livet etter at det går av cirka 1.000 kilo sprengstoff i Oslo sentrum, sier Nergaard.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Erna Solberg vil flytte Statsministerens kontor tilbake til Høyblokken

 2. POLITIKK

  Solberg: Statsministerens kontor aldri tilbake til Høyblokken

 3. VERDEN

  Slik så det ut forrige gang Manchester ble rammet av bombeterror

 4. VERDEN

  15 av barna i barnehagen var blant 168 som aldri kom tilbake etter det verste bombeangrepet på amerikansk jord

 5. POLITIKK

  AUF: – Unike sår etter 22. juli-bomben blir borte

 6. OSLOBY

  Arbeidet under gigantteltet i Oslo sentrum har kostet 2,1 milliarder. Statsbygg vil ikke si så mye om hva de driver med.