Norge

Bestevenner på engelsk

«Best friends for life» og «peace and love» er hilsner barna på Ruseløkka skole bruker hele tiden. Engelske ord og uttrykk får mer og mer innpass i dagligspråket deres.

Vi bruker engelske ord hele tiden uten å tenke over at vi gjør det, sier 6.klassingene vi har møtt på Ruseløkka skole i Oslo. De har skrevet opp hver sine favoritt-ord og uttrykk på engelsk: Marie Korneliussen bruker mest " Best friends forever"(BFF) og Brage Fastø Søyland velger Ready som favorittordet, mens Faysal Rastin velger Random ( tilfeldig). "Love and peace"er Mathea Kjellstad Walles favoritter og Jessica Debrah velger "Oh my god "( OMG). Klasseforstander Vidar Westads favoritt-ord uansett språk, er kjærleik. Rolf Øhman

 • Kristin Høiland

«Chill!», «Cool!», «So random!» Sjetteklassingene på Ruseløkka skole i Oslo skriver ned engelske favorittord og uttrykk de bruker mye på et ark, mens deres klasseforstander Vidar Westad velger det nynorske ordet «kjærleik».

— Retter du på barna når de blander mange engelske ord inn i språket sitt?

— Nei, jeg innser at det er en del av språkets gang at det endrer seg og at barn og unge særlig i Oslo, ligger i forkant av språkutviklingen som vi alle må forholde oss til etter hvert. Jeg er mer opptatt av at de skal lære rett uttale av sj-lyden på norsk, enn å luke ut engelske ord, sier lærer Westad (40).

I hans levetid er det kommet inn mange engelske ord i språket, men forskning viser at engelskbruken har tiltatt de siste årene.

- Når bruker dere mest engelsk?

— Vi bruker det mest når vi snakker oss imellom - og tenker nesten ikke over at det blander seg inn engelske ord. Det kommer automatisk, mener 6.klassingene.

Går for perfekt uttale

Noen av 11-åringene vi møter, har hatt engelsk helt siden barnehagen - mens de andre har hatt engelsk på skolen siden 1.klasse - og synes det er «Coolt» å uttrykke seg med perfekt engelsk uttale.

De er inspirert av amerikanske TV-serier som Disneys Girl meets World og So Random og pop- og rap-artister på YouTube. Jentene leser en del engelske bøker som Hobitten og Harry Potter , mens gutta heller bruker tid på dataspill.

— Mange engelske ord sniker seg bare inn i språket nesten uten at vi merker det, tror Brage Fæstø Søyland. Både jentene og guttene bruker en god del tid på dataspill og playstation, mens det er jentene som bruker mest tid på Tv-serier.

11-åringene bruker «Peace and Love»-hilsen for å være hyggelige mot hverandre til hverdags. «I love you» er derimot ikke aktuelt å bruke mellom gutter og jenter - i hvert fall ikke foreløpig.

— Jeg tror nok vi må være minst 20 år for å si «I love you» til gutter, tror Mathea Kjellstad Walle.

— Men vi kan si det til venninner vi er glad i, mener Jessica Debrah.

Hun har engelsk mor, og snakker engelsk hjemme til daglig, mens alle de andre 11-åringene vi møter snakker norsk hjemme til hverdags.

Får de lov av læreren å bruke engelsk når de skriver stil også?

— Det kommer an på sammenhengen. Hvis de gjengir en samtale der det er naturlig å bruke daglig-språk, er det jo ok. Vi kan ikke slå ned på utviklingen av språket i seg selv, men kan oppmuntre barna til å lese bøker og se TV-serier og filmer på norsk for å utvide sitt norske ordforråd, mener Vidar Westad.

«Norglish» eller «norsklish»

Svært mange elever bruker engelske ord når de snakker eller skriver, visr ny forskning. Hele 73 prosent av jentene og 67 prosent av guttene oppgir at de bruker engelske ord, ifølge den nye undersøkelsen Ta tempen på språket , som nylig ble publisert.

— De unge kaller det å blande norsk og engelsk for «norglish» eller «norsklish». De yngre elevene er mest positive til bruk av det. Vi lærer mye av det , mener de unge selv. Vår undersøkelse viser at barna bruker mest engelsk når de snakker med venner og søsken og når de chatter og spiller dataspill, sier språkprofessor Bente Ailin Svendsen ved Universitetet i Oslo, som ledet den landsomfattende undersøkelsen.

Se også: Snakker du 12-åringes språk?

 1. Les også

  «Norsklish» inntar ungdomsspråket

 2. Les også

  Blir mobbet på grunn av norskuttalen

 3. Les også

  - Adda er det nyeste ordet i skolegården

 4. Les også

  Bevar det norske språk!

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kan dataspilling forklare hvorfor gutter leser nesten like bra som jenter på engelsk?

 2. NORGE

  Årets Youtuber: «Jeg tror helt garantert det hjelper å spille dataspill. Det ga i hvert fall meg mengdetrening i engelsk»

 3. KRONIKK

  Problemet med harde pakker under treet

 4. VITEN

  Ic ascie þe, hwæt hæfst þu weorkes - slik så engelsk ut for tusen år siden

 5. KARRIERE

  Ny undersøkelse viser at vi ikke er komfortable med engelsk på jobb. Her er de vanligste feilene vi gjør

 6. OSLOBY

  To gutter og en jente i tunnelulykken – en av guttene omkom