Norge

Frp frem på ny måling - MDG mest tilbake

Regjeringspartiene er vinnerne på en måling Vårt Land har gjort. Både Høyre og Frp går frem over to prosentpoeng. De Grønne er den største taperen.

Siv Jensen og Frp har fått statsminister Erna Solberg (H) ville ifølge Vårt Lands meningsmåling fortsatt å ha flertall ved hjelp av støttepartiene.
  • Ntb

Aller best går det for Fremskrittspartiet, som er opp 2,6 til en oppslutning på 15 prosent på målingen Norstat gjennomførte forrige uke for Vårt Land. Høyre går frem 2,3 til 24,3 prosent. Venstre flytter seg knapt – ned 0,1 til 4,9 prosent – og KrF faller et halvt prosentpoeng til 5 prosent.

For Frp er det bestenotering på avisens partibarometer siden august i fjor, og sammen med støttepartiene gir mandatfordelingen igjen flertall for det ikke-sosialistiske samarbeidet.

Les mer om Frps flyktningpolitikk:

Les også

Frp vedtok at partiet vil innføre grensekontroll

Bildet av flyktningbarnet på stranden

— Det er en stund siden sist. Vanligvis ser vi også den motsatte effekten etter at noen taper et valg, der taperen går enda mer ned, sier valgforsker Frank Aarebrot til avisen. Han tror en endret stemning i flyktningpolitikken kan forklare fremgangen.

— Bildet av flyktningbarnet på stranden har tapt seg. Nå er det tilbake til tall og budsjetter og at dette er fryktelig dyrt. Det har en mobiliserende effekt for regjeringen.

De Grønne er den største taperen.

På venstresiden går Rødt frem 0,5 til 2,2 prosent, mens SV øker med 1,8 til 5,4 prosent.

Arbeiderpartiet faller mest, 2,3 prosentpoeng til 32,4 prosent.

Likevel er det De Grønne som er den største taperen; en drøy tredjedel av oppslutningen har forduftet på en måned og partiet er ned 1,8 prosentpoeng til 3,4 prosent. Sp går tilbake 1,2 til 6,8 prosent.

Det er ikke oppgitt noen feilmargin for målingen, men 961 personer har deltatt, noe som normalt gir en margin på 2–3 prosent. Feilmarginen er størst for de største partiene, og alle bevegelsene ser dermed ut til å ligge innfor marginen.

  • Er du interessert i politikk? Hør podcasten Aftenpodden. Denne uken om Oslo-politikken, og Arbeiderpartiets øst/vest-problem.

Les også

  1. Trolig bredt flertall for å bruke mer bistandspenger i Norge

  2. Få enslige asylbarn får familien til Norge

  3. Frp ønsker å stramme inn Schengen-avtalen