Norge

Berger Røsland om Frp-løfte: - Det er en umulig politikk.

Byrådsleder Stian Berger Røsland vil fortsatt regjere Oslo med støtte fra Fremskrittspartiet, men tar kraftig avstand fra Carl I. Hagens og partiets holdning til flyktninger og innvandrere.

Stian Berger Røsland mener at «stoppeklokkeomsorg» er til fordel for både ansatte og brukere. Stein Bjørge

 • Gunnar Kagge

Få dager før valget avviser Røsland store deler av Fremskrittspartiets politikk. Han forsvarer også den utskjelte «stoppeklokkeomsorgen».

Onsdag stilte han i studio og programmet «Stanghelle og Eilertsen: 2 mot 1» på Aftenposten TV. Han fikk mange spørsmål om samarbeidet med Frp og dets gruppeleder Carl I. Hagen. Byrådslederen gjorde det klart at han ikke deler Hagens skepsis til innvandring.

Da Siv Jensen var gjest på samme program, fikk hun overskrifter over hele verden.

Røsland ser det som et stort pluss at Oslo vokser. Han viser til problemene i byer som har synkende befolkning, ikke minst Berlin. Da får man en opphopning av sosiale problemer, og det blir vanskelig å lokke investeringer.

Derfor mener Røsland at innvandring er et gode, selv om det utløser behov for investeringer i skole, samferdsel og andre tiltak.

Se hele intervjuet i vinduet over.

Fremdeles usikker på hva du skal stemme? Ta vår Oslo-valgomat.

Heller Horne enn Hagen

Redaktør Harald Stanghelle minnet om at Carl I. Hagen sier han vil være en motstemme i dette spørsmålet, og spurte om det er Hagen som er realist, mens Røsland er idealist.

— Jeg tror jeg er både idealist og realist. Jeg tror at det at byen vokser og blir mer mangfoldig er et gode for byen. Jeg tror også det er et bedre utviklingstrekk enn alternativet, svarte han.

Røsland har heller ikke sans for Hagens utspill mot flyktningene fra Syria.

— Vi må være forberedt på å ta imot flere, sa byrådslederen.

På Grorud går Frp til valg med ett løfte til velgerne, nemlig innvandrerstopp i Groruddalen. Han gjør det helt klart at det løftet aldri vil bli innfridd.

— Nei, det kan hverken oppfylles med meg som byrådsleder, eller noen andre. Det er en umulig politikk.

Les saken fra i dag om den omstridte Oslo-skolen:

Les også

Krever full gjennomgang av testene i Oslo-skolen

Stoppeklokkens logikk

På spørsmål om han ser mangler i byens eldreomsorg, svarte han et høyt og tydelig «ja». For byrådslederen er det nok å se på brukerundersøkelsene, de er ikke gode nok.

Samtidig vil han ikke gjøre noe med den utskjelte «stoppeklokkeomsorgen». Den kommunale hjemmetjenesten har strenge normer for hvor lang tid pleierne skal bruke på hver pasient. Røsland er enig i at uttrykket oppfattes negativt, men forsvarer premissene som ligger under.

Han sier at man etter hvert har god nok erfaring til å vite hvor lang tid forskjellige oppgaver tar. For å planlegge de ansattes hverdag og gi brukerne forutsigbarhet, er det hensiktsmessig med de regulerte arbeidsplanene.

Byrådslederen mener at «stoppeklokken» er en fordel for brukerne. De kan blant annet få klar beskjed om når hjemmehjelpen eller pleieren kommer.

Hva vil egentlig MDG:

Les også

Alle vet de er grønne, men hva vil de ellers endre i Oslo?

Vil fortsette som før

Røsland går til valg med ønske om at byen fortsatt skal styres av et byråd med Høyre, Venstre og KrF. Så vil han ha støtte fra Fremskrittspartiet.

Meningsmålinger tyder på at KrF og Frp kan gjøre dårlige valg. Dermed kan grunnlaget for byrådet smuldre opp. Miljøpartiet De Grønne ser ut til å gjøre det veldig bra. Men Røsland virker lite lysten på å regjere med dem. I valgkampen har han angrepet dem flere ganger.

Han synes ikke det er arrogant:

— Jeg synes det å diskutere hvor de Grønne står er interessant og relevant, det er legitimt i valgkampen. Vi har hatt MDG i bystyret de fire siste årene. Og det er ikke tvil om at i mange av avstemningene i bystyret, så faller de ned på venstresiden. Vi laget en oversikt over hvordan de stemmer, og de stemmer mot byrådet i cirka åtte av ti saker. Det mener jeg er et tegn på at de ikke er så blokkuavhengige som de gir inntrykk av, det synes jeg også det er viktig å få frem i valgkampen.

 1. Les også

  UDI ber Oslo om krisehjelp for å huse flyktninger

 2. Les også

  Ap, KrF og Høyre i ordkrig om Oslo-eldreomsorgen

 3. Les også

  2313 asylsøkere til Norge i august - høyeste asyltall siden Bosnia-krigen på 1990-tallet

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kommunevalg 2015

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Slik har Bolig-Oslo blitt til under disse byrådslederne

 2. KRONIKK

  Tre byråd med ulik politisk farge har båret frem nye Deichman. Det forplikter.

 3. OSLOBY

  For mange i Ap har tatt seieren på forskudd, mener byrådsleder Raymond Johansen

 4. OSLOBY

  Ny måling: Ap mot historiens dårligste Oslo-valg.

 5. OSLOBY

  Med denne tegningen kaster Venstre seg inn i debatten om hvor den nye T-banen i Oslo skal gå

 6. OSLOBY

  Oslo vil bruke 118 millioner på miljømarkering – de borgerlige protesterer