Norge

Vladimir Putins elektroniske krigføring i Ukraina skremmer USA og NATO

Amerikanske styrker i Ukraina under øvelse. Treningen av ukrainske soldater har gitt USA og NATO et nytt og overraskende bilde av russisk elektronisk krigføring,

Putins nye våpen skremmer amerikanerne og NATO. De lammer kommunikasjon, slår ut GPS-er og gjør moderne våpensystemer ubrukelige.

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Russiskstøttede opprørere har tatt i bruk nye elektroniske krigføringsmetoder i Ukraina som sjokkerer amerikanerne og NATO.

- Wow! Disse karene har gjort ting vi aldri har sett.

USAs øverstkommanderende i Europa, general Benn Hodges, fikk en skremmende overraskelse da han i sommer ble orientert av amerikanske offiserer om krigen i Ukraina.

Flere hundre amerikanske offiserer trener nå ukrainske soldater. Men amerikanerne lærer minst like mye av ukrainerne — om hva moderne russisk krigføring innebærer.

- Ingen amerikanere har vært under russisk artilleri- eller rakett-ild, eller erfart russisk elektronisk krigføring, jamming og kartlegging. Det har ukrainerne. Vi har lært mye av dem, sa Hodges til det amerikanske Defense News.

Lammer all kommunikasjon

Russernes elektroniske krigføring vært så effektiv og ødeleggende i østlige Ukraina at det også ville vært skjebnesvangert for amerikanerne, NATO eller norske styrker.

De russiskstøttede styrkene i Øst-Ukraina klarer systematisk å lamme kommunikasjonsmidlene de ukrainske soldatene bruker.

Mobiltelefoner og alle systemer som bruker GPS, er nesten ubrukelig når de ukrainske soldatene er i kamp.

Russernes utstyr ødelegger ukrainernes kommando- og kontrollsystemer ved fronten og gjør det vanskelig å angi mål og oppgi posisjoner.

- Vi har lært mye av ukrainerne, sa Hodges.

Også dronene som OSSE-observatørene bruker for å følge med på krigen i Ukraina, er slått ut de russiskstøttede opprørernes høyteknologiske utstyr.

Rådyre systemer blir ubrukelige

- Amerikanerne og NATO har prøvd seg mot opprørsbevegelser i Afghanistan og Irak. Det er noe helt annet ukrainerne står overfor i østlige Ukraina, sier oberstløytnant Palle Ydstebø ved Forsvarets høgskole. - Dette er første gang i nyere tid noen møter det beste russerne har å by på.

Russland har gjennomført en kraftig modernisering etter krigen mot Georgia i 2008.

- Den gang var det mye som ikke fungerte, sier Ydstebø.

Han viser til at de fleste nye, moderne militære systemer og presisjonsvåpen bruker GPS, enten det er til navigasjon, kommunikasjon eller styring av artillerisystemer.

- Har du en motpart som russerne, som er i stand til å slå ut GPS-signalene, og utstyret ditt ikke har beskyttelse, så er alt dette praktisk talt ubrukelig, sier Ydstebø.

- NATO og USA har hatt et stort militært teknologisk forsprang. Har russernes fremskritt innen elektronisk krigføring utlignet dette forspranget?

- Russerne har satt inn noe av sitt nyeste og mest moderne utstyr mot en ukrainsk militærmakt som har vært plaget av korrupsjon, inkompetanse og vanstyre i 20 år.

En elektronisk krigsmaskin

Putins moderniserte hær har tatt i bruk en rekke nye våpensystemer de siste årene.

Et eksempel er «Borisoglebsk 2». Utstyret er oppkalt etter to ortodokse helgener, hvorav den ene ble drept av norske vikinger, ifølge russiske legender.

Borisoglebsk-enhetene består av ni kjøretøyer som jakter på signaler og lammer mobiltrafikk, satellittkommunikasjon og systemer for radionavigering.

Rekkevidden er lengre, treffsikkerheten har økt, og den elektroniske krigsmaskinen skanner lynraskt frekvenser for å oppdage hvor motstanderen kommuniserer.

Flere bilder fra sosiale medier i Ukraina viser at denne typen utstyr skal være i opprørernes besittelse.

Bekymring i Pentagon og Brussel

Amerikanske politikere mener krigen mot terror og USAs dominans etter Sovjetunionens fall har ført til at USA ikke har fulgt med i utviklingen.

- Vi leder fortsatt, men denne ledelsen minker fort, sa viseforsvarsminister Robert Work tidligere i vinter.

Amerikanernes bekymring er også omtalt i statskontrollerte russiske medier. Denne typen saker slår godt an blant russerne.

Samtidig frykter flere NATO-land at økt amerikansk tilstedeværelse kan føre til at NATO blir trukket inn, noe det er svært liten interesse for i de fleste europeiske hovedstedene.

Amerikanerne har innrømmet at det har oppstått betydelige problemer når NATO-styrker har øvd sammen i Baltikum.

Våren 2014 viste øvelser med estiske, latviske, litauiske og amerikanske soldater alvorlige svakheter. Selv om alle de ulike NATO-landene brukte amerikanskproduserte Harris-radioer, brukte de forskjellige krypteringssystemer. For å kunne kommunisere, måtte de slå av krypteringen, slik at de blir et enda lettere bytte for elektroniske krigere.

Kampfly sårbare for elektronisk krigføring

De nye norske kampflyene baserer seg på suveren teknologi. Men i sommer startet diskusjonen om de tåler russernes elektroniske krigføring.

Russernes - og kinesernes - store fremskritt i elektronisk krigføring kan bli en stor utfordring for Norges største militære investering.

Norge skal kjøpe 52 nye F-35 kampfly til 68 milliarder kroner.

I sommer pågikk en debatt om kampflyets supermoderne våpensystemer i for stor grad baserer seg høyteknologi som kan være utsatt for elektronisk krigføring.

En rapport som ble lekket fra Pentagon, viste at kampflyet kom dårlig ut i nærstrid mot langt eldre kampfly der F-35 ikke kunne benytte seg av sin overlegne teknologi.

«Kan Kina og Russland ødelegge USAs F-35 i kamp», skrev det amerikanske magasinet National Interest.

«Det er grunn til å lure på hvor effektive F-35s bag av triks blir i fremtiden», spurte Australian Strategic Policy Institute.

Teknologisk forsprang i fare

Den britiske avisen Independent skrev nylig at kineserne og russerne utvikler nye radarer som gjør at de «usynlige» amerikanske kampflyene blir synlige.

I vinter startet amerikanske forsvarsmyndigheter en ny, omfattende analyse av elektronisk krigføring.

Ukrainerne på sin side har satt sine eldre russiske kampfly på bakken. Opprørernes elektroniske krigføring kombinert med rakettsystemer gjorde det ukrainske flyvåpenet nærmest umulig å benytte i krigen.

Les også

  1. Kan USA redde Ukraina?

  2. Kraftige kamper øst i Ukraina

  3. Tenketank frykter konsekvensene av flere og større militærøvelser

  4. Advarer mot farlig kappløp

Bilder av avansert russisk elektronisk krigføringsutstyr på vei til russiskstøttede opprørere i Ukraina, ifølge ukrainske journalister og aktivister.
- Wow! Disse karene har gjort ting vi aldri har sett, sa USAs øverstkommanderende i Europa, general Benn Hodges (t.h.), da han i sommer ble orientert om hva amerikanske offiserer har lært om russisk krigføring i Ukraina.