Norge

- Vi har behandlet alle våre medarbeidere bra

Administrativ leder i bispedømmet, Lisa Wade, avviser blankt at kirkeledelsen har forfulgt interne varslere og kritikere.

Lisa Wade har ledet den administrative delen av bispedømmet i et snaut år, og sier selv hun ble ansatt for å rydde opp. Det har skapt støy.
  • Bjørn S. Kristiansen
    Bjørn S. Kristiansen

Lisa Wade tiltrådte som administrativ leder i Oslo katolske bispedømme omlag samtidig som politiet ransaket lokalene og tok ut flere siktelser. Hun sier at saken har vært vanskelig, men at kirkeledelsen har forsøkt å behandle alle sine medarbeidere ordentlig.

– Hos oss jobber det mennesker som brenner for kirken, og for den jobben vi gjør. Det er positivt og verdifullt for oss. Men når så engasjerte mennesker er i offentlighetens søkelys, og vi har siktelsene og tilsynssaken hengende over oss, så skaper det en del følelser og uro. Og det er naturlig, sier hun.

LES HOVEDSAKEN HER: En rekke kilder forteller til Aftenposten at «illojale» ansatte i Oslo katolske bispedømme er utsatt for represalier fra en kirkeledelse som misliker kritiske røster i egne rekker i medlemsjuks-saken.

Les også

Ansatte stemplet som illojale og presset ut

– Ingen dramatikk

Wade forklarer at det er gjort større, organisatoriske endringer - og at det har påvirket alle avdelingsledere.

– Det har skjedd veldig mye på ledelsessiden. Det første som skjedde er at biskopen innsatte meg som administrativ leder. Da innførte han et nytt nivå i organisasjonen. Så de aller fleste avdelingsledere som tidligere rapporterte til biskopen, rapporterer nå til meg, sier Wade.

– Arbeidsforholdene har endret seg for de to avdelingslederne, og juristen sluttet. Disse var i den opprinnelige varslergruppen. For flere andre har det vært konsekvenser. Det alle har til felles, er at de på ulikt vis har vært kritiske mot ledelsen i denne saken. Er det tilfeldig?

– Ja, det er tilfeldig. Rapporteringslinjene er endret for alle avdelingsledere som følge av det endringsarbeidet jeg har satt i gang. For øvrig hører det med til bildet at en fra gruppen av de kritiske medarbeiderne ble medlem av den nye ledergruppen.

– Du avviser altså at noen har mistet arbeidsoppgaver og personalansvar?

– Ingenting har skjedd med noen fordi de var med i gruppen som varslet biskopen. Om de har litt andre arbeidsoppgaver i dag enn før, er det ingen dramatikk i, sier Wade.

– Problem at saker drøftes anonymt i media

Wade understreker at hun er for forsvarlig varsling, også til media, men at det må gjøres på rett tidspunkt i prosessen.

I slutten av april tok Wade et oppgjør med ansatte som lekket opplysninger til media. Ifølge Vårt Land sendte hun ut et e-post der hun skrev: «Hvis noen har noen vesentlige opplysninger om medlemsregistersaken, oppfordrer jeg dere til å kontakte politiet eller ta det opp internt. Å ringe aviser og være anonym kilde anser jeg som illojalt.»

– Er det eneste gang du har omtalt ansatte som illojale?

– Ja, men temaet lojalitet har vært diskutert i ulike sammenhenger.

– Har det vært et problem med illojale ansatte i denne prosessen?

Etter 16 sekunder betenkningstid, svarer Wade:

– Jeg synes det er et problem at saker drøftes anonymt i media, fremfor å ta det internt.

TIDSLINJE OVER HENDELSENE I MEDLEMSJUKS-SAKEN:

Les også

  1. Biskopen ga grønt lys for omstridt medlemspraksis

  2. Tromsø-biskopen: «Moralsk har vi sviktet»

  3. Biskopen siktet for 50-millionersbedrageri. Ingen etterforsker saken