Norge

Vekslende sommervær gir super kantarellsesong

Det litt smålabre, regnfulle sommerværet er midt i blinken for kantarellen. Soppsesongen er allerede godt i gang.

Det vekslende sommerværet gir gode forhold for skogssoppen, og det meldes allerede om gode forekomster i store deler av landet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
  • NTB

Årets sesong begynte uvanlig tidlig. Allerede i slutten av mai kom de første meldingene om kantarell i skogen.

– Det ser veldig lovende ut. Vi har fått rapporter om mye sopp fra store deler av landet, men særlig fra varmekjære kyststrøk. Folk deler bilder av lekre, fulle soppkurver på Facebook. Det er veldig bra i år, sier daglig leder Reidun Braathen i Norges sopp- og nyttevekstforbund til NTB.

Den varme forsommeren, etterfulgt av vekslende og litt kjøligere sommervær med hyppige regnbyger, er nettopp forhold som soppen liker.

– Når det er en dårlig sommer for oss, er det en god sommer for soppen. Det er god temperatur – best mellom 18 til 22 grader – men heller ikke for varmt. Og så trenger soppen en god bløyte innimellom, sier biolog Kolbjørn Mohn Jenssen.

Lysåpne steder i blandingsskog

Soppen lever langt ned i bakken, og sopprøtter kan dekke opptil kvadratkilometer store områder, forklarer Jenssen.

– Det er fascinerende systemer. De kan bli nærmest uendelig gamle der de ligger. Men vi ser bare den lille soppen som kommer opp, sier han.

Kantarellen liker godt eldre granskog eller blandingsskog, gjerne med litt lysåpne områder. Ofte finner man den i skogkanten, langs stier, ved bekkeleier eller der det vokser litt gress. Man trenger ikke gå langt inn i skogen for å finne skogens gull, tipser Jenssen.

– Men den har samliv med trær, og kan derfor ikke dyrkes. Så man må ut og plukke selv, sier biologen.

Kantarellen er mest utbredt i østlandsområdet, langs kysten i sør og vest. Det er mindre forekomst i innlandet og i nord.

Soppkontrollen lever videre

Råd nummer én for sopplukkere, er å bare plukke sopp man er helt sikker på. Når soppkontrollen åpner igjen i august, er det lurt å sjekke der, tipser Reidun Braathen.

Regjeringen foreslo i fjor å avvikle støtten til soppkontrollen, men den ble likevel reddet i budsjettforhandlingene.

Les også

Venstre reddet soppkontrollen

Sopp- og nyttevekstforbundet merker økt pågang av folk som gjerne vil ut og høste til matauk selv. Ren og «ureist» mat har blitt stadig mer populært, særlig blant unge, forteller Braathen, som deler noen gode råd:

– Det er viktig å plukke litt luftig. Ikke bruk plastpose, men gjerne kurv. Og det kan være fint å ha med seg en soppkniv med en liten kost på for å få vekk jord og rusk, sier hun.

Hun råder også sopplukkere til å ha ulike kurver, slik at man for eksempel kan holde kantarell atskilt fra sopp man er mer usikker på og må få sjekket. Det behøver ikke være flettede kurver. Jordbærkurver fungerer like bra, sier hun.

Les også

  1. Henrik J. Henriksen: Slik blir tørket sopp topp

  2. Kom deg ut i soppskogen!

Les mer om

  1. Sopp