Norge

<span style="font-size:90%">Vil tiltale politikere for trygdebedrageri</span>

Økokrim ber Riksadvokaten ta ut tiltale mot de to tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp).

Foto: AFTENPOSTEN

  • Gro Strømsheim

Økokrim ber Riksadvokaten ta ut tiltale mot de to tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas (Høyre) og Magnus Stangeland (Senterpartiet) for trygdebedrageri, melder nrk.no .

Saken mot Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap) er henlagt på grunn av bevisets stilling.

– Vi har i dag sendt saken mot to av stortingsrepresentantene videre til Riksadvokaten. Vi har henlagt saken mot Gulbrandsen, vi mener vi ikke har beviser nok, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Elisabeth Rocher til nrk.

Riksadvokten skal ta endelig beslutning i saken, og det vil ta rundt en måned før avgjørelsen kommer. Forholdene de kan bli tiltalt for har en strafferamme på inntil seks års fengsel.

– Jeg er overrasket over at Økokrim kom fram til dette. Men min klient vil, om det kommer så langt, være villig til å møte i retten for å hevde sin uskyld, sier advokat Bjørn Stordrange, som representerer Talleraas.

Magnus Stangeland har tidligere sagt at han har handlet i god tro når det gjelder sin stortingspensjon.

Saken om pensjonen til stortingspolitikere eksploderte i Dagsavisen i august 2008. Avisen avslørte at Riksrevisjonen i juni i fjor skrev brev til Stortinget om at seks tidligere representanter hadde mottatt for mye i pensjon.

«Brevet ble lagt i posthyllen til Stortingets president Thorbjørn Jagland, men han fikk det først i slutten av august,» skrev Kjønstadutvalget som senere gransket saken.

Les også:

Gransket hele systemet

Stortingspresident Thorbjørn Jagland og presidentskapet nedsatte det hurtigarbeidende Kjønstadutvalget, under ledelse av jusprofessor Asbjørn Kjønstad, for å finne ut om noen hadde fått for mye.

Jagland erklærte også at hele pensjonssystemet på Stortinget hadde overlevd seg selv, og at presidentskapet jo forlengst – helt uavhengig av de mulige juksesakene – hadde startet arbeidet med å bringe de lukrative stortingspensjonene mer på linje med ordningene for folk flest.

Et pensjonsutvalg, under ledelse av daværende fylkesmann Sigbjørn Johnsen, hadde jobbet med saken helt siden mars 2007.

Bondevik og Brundtland

Kjønstadutvalget vakte oppsikt da det fremmet sin rapport i januar i år: 5,7 millioner kroner for mye var gjennom årene blitt utbetalt til seks representanter.

Tidligere statsministre Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland var blant de seks som først ble pekt ut til å ha mottatt for mye pensjon. Men saken mot dem ble henlagt av Økokrim i mars 2009.

Etter endt etterforskning er det altså Anders Talleraas og Magnus Stangeland som Økokrim mener det er grunnlag for å tiltale.

Les også

  1. Riksadvokaten tar pensjonssaken

  2. Flere enn disse kan bli etterforsket

  3. Økokrim starter etterforskning av &laquo;pensjonssaken&raquo;

  4. Mener flere eks-statsråder har fått ulovlig pensjon

  5. - Fjern ordningen