Norge

Tidligere medtiltalt siktet for medvirkning til drapsforsøk

En 34 år gammel mann og tidligere medtiltalt av Imran Saber i den såkalte Wonderboy-saken ble onsdag morgen pågrepet, siktet for medvirkning til drapsforsøket på Jordal i Oslo søndag kveld.

Imran Saber ble skutt syv ganger i sin egen bil på Jordal i Oslo søndag kveld, men klarte likevel å unnslippe skyteepisoden i live. Foto: PRIVAT

Les også

  1. En person pågrepet etter drapsforsøk

  2. Mange kan stå bak

  3. - Brukte ikke skuddsikker vest

Saber overlevde utrolig nok å bli truffet av syv skudd.

Mannen ble pågrepet ved 8-tiden i Arendal, og var onsdag kveld på vei til Oslo for å bli avhørt, får NTB opplyst. Politiet tror derimot ikke at pågripelsen av 34-åringen blir den eneste i saken.

– Vi har grunn til å tro at flere personer medvirket til drapsforsøket, sa politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved vold— og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Tiltalt i samme sak

Mannen som er pågrepet, satt i 2007 og 2008 sammen med Saber på tiltalebenken i den såkalte Wonderboy-saken. I motsetning til Saber, som fikk tre års fengsel i Oslo tingrett, endte hans medtiltalte opp med en straff på 13 års fengsel i Høyesterett. Ifølge flere av de andre forsvarerne i saken, fikk Saber tidenes mildeste dom for sin delaktighet i saken. Han ble funnet skyldig i befatning med 4,3 millioner kroner fra NOKAS-ranet som ble forsøkt investert i 100 kilo hasj.

I motsetning til hva som skjedde med de andre tiltalte i saken, ble dommen heller ikke behandlet i noen høyere rettsinstans fordi Saber trakk anken før ankesaken skulle starte i Borgarting lagmannsrett.

Forsvareren til den pågrepne 34-åringen var onsdag kveld ukjent med innholdet i politiets siktelse.

– Jeg vet ennå ikke på hvilket grunnlag de har siktet min klient. Jeg skal møte ham i kveld, og da regner jeg med å få bedre kjennskap til saken, sier advokat Harald Grape til NTB.

Nekter å snakke

Den fornærmede 32-åringen Imran Saber blir ofte omtalt som «Skrue» eller David Toskas «finansminister». Saber ble truffet av sju skudd som ble avfyrt gjennom sideruta på førersiden av bilen hans ved Jordal stadion søndag kveld klokka 20.

Til tross for omfattende skader, slapp Saber fra hendelsen med livet i behold. Tirsdag kveld ble han forsøkt avhørt på Ullevål sykehus med sin bistandsadvokat Øystein Storrvik til stede. Etterforskerne fikk likevel lite ut av avhøret.

– Han opprettholder at han ikke vil snakke med politiet. Han uttrykker ikke noe ønske om hevn, sier Rohde til NTB.

– Dette er helt typisk for veldig mange kriminelle miljøer. I utgangspunktet gjelder regelen om at du er en død mann dersom du prater med politiet, sier Eirik Jensen som er leder for gjengprosjektet i Oslo politidistrikt.

Ingen vest

Mange medier spekulerte på om offeret var iført skuddsikker vest ettersom han overlevde de mange kulene. Dette ble imidlertid avkreftet på politiets pressekonferanse.

– Vi kan avkrefte meldinger i mediene om at han hadde på seg skuddsikker vest, sier Rohde.

Politiet har siden skytingen fant sted avhørt en rekke åstedsvitner.

– Jeg ønsker å gi uttrykk for takknemlighet for deres vilje til å bistå i denne saken, sier Rohde.

Multikriminell

Oslo-politiet omtaler Saber som multikriminell. Mannen er et kjent navn i Oslos kriminelle miljø og tilhører ingen bestemt gruppering, opplyste politiet mandag. Ifølge Hanne Kristin Rohde tilhører 32-åringen heller ingen gjeng. Derfor har det så langt vært åpent hvem som kan ha stått bak drapsforsøket.

Politiet i Oslo har gjennom flere år etterforsket Imran Saber for heleri og økonomisk kriminalitet. Bakgrunnen skal være at det er registrert et overforbruk på flere millioner kroner i forhold til hva mannen har hatt av lovlige, oppgitte inntekter de siste årene. Politiet har til sammen beslaglagt verdier for over 2 millioner kroner, deriblant en Porsche verdt 700.000 kroner.

Han er også utpekt som mannen som var med på å overlevere Munch-maleriene til politiet.