FHI anbefaler at færre kommuner mister vaksinedoser, og at Skien og Nesodden får flere. Ordførerne jubler.

Skien og Nesodden bør legges til kommunene som får flere vaksinedoser, og færre kommuner må gi fra seg vaksiner, anbefaler FHI i et nytt utkast.

Pfizer-vaksine mot koronavirus.

Helse- og omsorgsdepartementet ba tidligere denne uken Folkehelseinstituttet levere inn en fornyet vurdering av listen over de kommunene som skal få flere vaksinedoser.

I et utkast fra FHI som er sendt fra Helsedirektoratet til kommuneoverleger og vaksinekoordinatorer i Vestfold og Telemark, er Skien og Nesodden kommune lagt til denne listen, mens Moss er fjernet.

Dermed kan det ligge an til at 25 kommuner, og ikke 24, får 60 prosent flere vaksinedoser enn befolkningsnøkkelen legger opp til.

Møtte kritikk

En rekke ordførere har siden regjeringens pressekonferanse onsdag vært svært negative til at de kan miste vaksinedoser. Mange av kommunene har den siste tiden opplevd høyt smittetrykk og levd under strenge koronatiltak.

Ordførere fra Vestfold og Telemark ba torsdag statsminister Erna Solberg (H) om et møte om skjevfordelingen.

Ordfører-jubel

– Vi er ekstremt lettet. På onsdag sa vi at dette fremsto som et arbeidsuhell, nå viser det seg at det åpenbart har vært det. Nå har de gjort et dypdykk i tallene og det viser at vi er blitt lyttet til, sier ordfører i Porsgrunn Robin Kåss til Aftenposten.

Torsdag ble det meldt om smitterekord i Porsgrunn. I det nye utkastet til FHI slipper Porsgrunn å gi fra seg vaksinedoser, men de får likevel ingen ekstra. Det gjør nabokommunen Skien.

– Det er bra for oss at Skien får det. Vi sliter om Skien har mye smitte, og de har jevnt over hatt mer smitte gjennom pandemien. Vi har stått skulder ved skulder med Skien og de andre nabokommunene i dette, sier han.

Robin Kåss, ordfører i Porsgrunn, var ikke fornøyd etter pressekonferansen på onsdag. Nå er han lettet.

Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) er kjempefornøyd med at det nå ser ut til at kommunen ikke mister vaksinedoser.

– Etter en slik modell lander Tønsberg ut på «stedet hvil». Vi får ikke flere doser enn forespeilet, men blir heller ikke fratatt noen. Vi er fornøyd med at det nå ser ut som FHI og regjeringen lytter til oss i denne saken, sier Rygh Pedersen i en pressemelding.

Også i Holmestrand kommune jubler ordfører Elin Weggerud (Ap).

– Det opplevdes som en uforståelig avgjørelse at vi måtte gi fra oss disse dosene. Dette var en god nyhet. Jeg er glad for det på vegne av innbyggere, ansatte og næringsliv i kommunen, sier hun.

Det er regjeringen som til slutt avgjør hvilke kommuner som skal få flere vaksinedoser etter at det onsdag ble kjent at de går inn for en sterkere geografisk omfordeling.

I tillegg til en ny kommunevurdering fra FHI skal Helsedirektoratet gjennom statsforvalterne avklare om kommunene som mister vaksinedoser, har kapasitet til å gjennomføre en slik vaksinasjonsplan. De har fått frist for dette oppdraget onsdag 19. mai klokken 12.