Norge

Slik blir du kvitt bananfluene

De er små, elsker matrester og formerer seg i et voldsomt tempo. Høsten er høysesong for bananfluer.

Drosophila, også kalt bananflue, formerer seg veldig raskt dersom man ikke tar tak i problemet. ILLUSTRASJONSHALLVARD ELVEN/FOLKEHELSEINSTITUTTET

 • Jon Dagsland Holgersen

Bananflue, eddikflue eller fruktflue. Den har mange kallenavn, og fluen med det greske navnet Drosophila skaper hver høst irritasjon i mange norske hjem.

Bananfluene kommer gjerne inn på kjøkkenet gjennom åpne vinduer eller med frukt eller andre matvarer der egg og larver trives. Larvene utvikles i gjærende emner, som for eksempel råtten eller halvråtten frukt, skvetter av øl og vin, sur melk, avløpsvann og liknende, skriver Folkehelseinstituttet.

Selv om fluene kan opptre innendørs hele året, er høysesongen fra september til november.

— Formerer seg utrolig raskt

Hvis fluene allerede har kommet seg inn på kjøkkenet, opplever mange det som vanskelig å bli kvitt dem. Årsaken til dette er fluenes formeringsevne.

- De formerer seg utrolig raskt, noe som også er årsaken til at de brukes mye i genetisk forskning, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet til Aftenposten.no.

En hunn kan legge flere hundre egg, og disse klekker etter bare én til to dager. Ved romtemperatur kan derfor hele livssyklusen fra voksen til ny voksen kun ta 10 til 15 dager.

Ved for eksempel å ha gammel frukt liggende, kan det etter få uker dukke opp svært mange bananfluer i alle rom. Det er derfor viktig at man så fort som mulig får identifisert formeringsstedet.

Viktig med gode rutiner

Ottesen mener gode renholdsrutiner er nok for å bli kvitt fluene, og kommer med følgende oppfordringer:

 • Rengjør tomflaskene skikkelig før du setter dem bort. Det er ofte skvetter igjen av øl, vin og brus i flaskene.
 • Skyld melkekartongene grundig etter bruk.
 • Vær observant på frukt og grønnsaker. - Glemmer man en pose med plommer, risikerer man at det danner seg skyer med fluer etter relativt kort tid.
  - Bananfluene blir ikke tiltrukket av støv eller skitne gulv, det er gjæringsprodukter man må være observante på, sier Ottesen.

Etter at man har fjernet gjærkilden, vil fluene dø i løpet av et par uker. Hvis man vil ha fortgang i prosessen kan insektmiddel benyttes, men Ottesen mener dette som oftest er unødvendig.

— Fluene er ikke farlige, og forsvinner av seg selv. Hvis man likevel velger å bruke insektmiddel, er det viktig å dekke til næringsmidlene først, sier han.

Vin og Zalo

Marianne Stabell skrev doktoravhandling om Drosophila. Hun mener det eneste man trenger for å bli kvitt bananfluene er vin og Zalo.

— Den enkleste måten å bli kvitt bananfluer på, når de allerede har bosatt seg inne, er å sette fram et glass med rødvin tilsatt en liten dråpe Zalo. Vinen lokker fluene fram, mens Zaloen tar overflatespenningen slik at de ikke lenger kan stå på vinen. Dermed vil de synke rett til bunnen av glasset og drukne, sier hun.

Dette er et tips mange lesere også har kommet med.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Syv måter å ta knekken på de irriterende bananfluene

 2. VITEN

  Hvordan sørger vi for at bena ikke vokser ut midt i fjeset?

 3. BOLIG

  Dette er de vanligste skadedyrene i Norge. Ett av dem er det mange som ikke vet at de har.

 4. VITEN

  Må vi konkurrere med insektene om maten når det blir varmere?

 5. FAMILIE OG OPPVEKST

  Ekspertene svarer: Dette bør du gjøre dersom barnet ditt er overvektig

 6. A-MAGASINET

  Sannsynligheten for at biologiske søsken blir så like som Andrea (7) og Maylene (5) er svært liten