27-åring siktet for uaktsomt bildrap på politimann

27-åringen fra Arendal er domfelt åtte ganger for ran, vinningsforbrytelser og ruskjøring.

Føreren av denne bilen ble pågrepet ved Kristiansand kort tid etter dødsulykken.
 • Per Annar Holm
  Per Annar Holm

Agder politidistrikt har tatt ut en foreløpig siktelse mot den 27 år gamle bilføreren som kjørte ned deres kollega, Børge Ivarsen (48), på uaktsomt drap.

Ivarsen etterlater seg kone og tre barn hjemme i Birkenes kommune i Aust-Agder, men er født og oppvokst i Fana ved Bergen.

— Siktede er ennå ikke avhørt. Dette vil skje når han blir overført fra Sørlandet sykehus til politiet. Etter avhør og våre egne etterforskningsskritt vil vi ta stilling til om siktelsen skal forandres til forsettlig drap, sier politiadvokat Leif Aleksandersen til Aftenposten.no.

I tillegg er han siktet for brudd på Vegtrafikkloven fordi politiet mente han ikke hadde vært aktpågivende nok under kjøringen.

Politiet har sikret seg utvidede blodprøver av 27-åringen.

- Bilkapring

Politimannen Børge Ivarsen døde i tjeneste. ARKIVFOTO: FÆDRELANDSVENNEN

Dødsbilen fra Grimstad ble frarøvet en kvinne i et parkeringshus på Gulskogen ved Drammen onsdag kveld. Politiet bekreftet på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at bilen ble fraranet en kvinne, og at det ble truet med kniv.Politipatruljen visste imidlertid ikke om bilranet da de forsøkte å stoppe bilen rundt kloken 03.30 natt til torsdag.

— Jeg hadde nettopp låst opp bilen, og han sa at han ville ha nøklene mine. Han truet med kniv. Det var skremmende, sier bileieren (26) til VG Nett.

Hun er ikke sikker på at det var 27-åringen som truet henne, men han er tidligere dømt for flere lignende forhold.

Den rutinerte og respekterte politimannen Børge Ivarsen, opprinnelig fra Bergen, ble påkjørt da han var i ferd med å legge ut en spikermatte for å stoppe bilisten. Han etterlater seg kone og tre barn hjemme i Birkenes kommune i Aust-Agder.

— Vi har mistet et av våre beste mennesker, og det rører hele politiet, sier fungerende stabssjef Bård Austad.

- Tilstår ruskjøring

Ved 12-tiden torsdag fortalte advokat Thor Bache-Wiig sin klient at politimannen han kjørte på var død. Dette kom i følge forsvareren som et sjokk på 27-åringen:

- Han var påvirket under kjøringen, og husker bare glimtvis hva som skjedde. Han er svært nedbrutt og lei seg, og jeg har bedt om at et kriseteam nå skal ta seg av ham, sier Bache-Wiig til Aftenposten.no.

27-åringen vil først la seg avhøre fredag morgen når hans forsvarer er kommet ned til Agder.

Sannsynligvis vil han bli fremstilt for varetektsfengsling i Arendal fredag ettermiddag.

Dømt åtte ganger

27-åringen fikk i september i fjor sin åttende dom. Han fikk da 14 måneders fengsel, hvorav tre måneder ble gjort betinget, for en lang rekke tilfeller av ruskjøring, biltyverier og en 14-åring som ble fraranet båten sin i Arendal under trusler om å skulle bli knivstukket.

Sist arendalitten var i retten oppga han kelner som yrke, men han har slitt både med alkohol og narkotika siden barndommen. Han har også tidligere fått psykiatrisk behandling.

Villmannskjøring

Senest i mai i fjor prøvde han å kjøre fra politiet på Agder. I dommen beskrives kjøringen på følgende måte:

«I 60— sonen på Vesterveien kjørte han sikksakk mellom biler i en hastighet av 90-120 km/t. Ved Hellemyr holdt han for høy hastighet slik at han kjørte over en midtrabatt og støtte mot autovernet på motsatt side av kjørebanen slik at det oppstod en skade i bilens front. Etter midtskillet var slutt, noe før Songdalen kommune, kjørte han forbi et vogntog. Møtende trafikk måtte da vike. Ved Rosseland kjørte han i høy hastighet i venstre fil over sletten, til tross for at veien var delt med midtskille. Føringen av motorvognen medførte fare for andre personer».

27-åringen har et omfattende rulleblad:

 • To ran
 • Legemskrenkelse
 • Biltyverier
 • Bedrageri
 • Kjøring uten førerkort
 • Narkotikabruk
 • Kjøring i ruspåvirket tilstand
 • Biltyverier
 • Dokumentfalsk
 • Uaktsom kjøring
 • En rekke tyverier
 • Trusler
 • Hastighetsoverskridelser
 • Båret kniv på offentlig sted

- Vanskelig barndom

Advokat Thor Bache-Wiig sier at han på vegne av 27-åringen var i ferd med å saksøke det offentlige for grov omsorgssvikt fra barneårene:

— Han har hatt det meget vanskelig, og etter min mening har han blitt sviktet på det groveste av det offentlige, sier Bache-Wiig til Aftenposten.no.