Norge

EUs legemiddelbyrå godkjenner vaksine for unge ned til tolv år

Pfizer/Biontechs koronavaksine er alt tatt i bruk på barn ned mot tolv år i USA. Her får tolv år gamle Max Cuevas sin første dose i Tustin i California.

EUs legemiddelbyrå (EMA) har besluttet at Pfizer/Biontechs koronavaksine kan benyttes på barn helt ned til tolv år. Men det er fortsatt usikkert om Norge skal vaksinere barn.

  • NTB

Beslutningen ble tatt av en ekspertkomité i EMA under et ekstramøte fredag, opplyste komiteens leder Marco Cavaleri.

Pfizer/Biontechs koronavaksine er den første som er godkjent for bruk på personer under 16 år i Europa. Det er opp til hvert enkelt land å avgjøre om de vil benytte vaksinen på barn.

USA og Canada har allerede åpnet for at barn ned til tolv år kan få den.

God beskyttelse

Ifølge produsenten har studier vist at vaksinen gir god beskyttelse også hos barn.

Cavaleri bekreftet dette under en pressekonferanse fredag, med henvisning til en studie blant over 2.000 barn som har fått vaksinen i USA.

– Ingen i prøvegruppen som fikk vaksinen, fikk covid-19, sa han.

FHI: Skal innen uker vurdere om barn kan vaksineres

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier at de innen et par uker skal vurdere om barn med alvorlige underliggende sykdommer kan vaksineres.

FHI vil bruke sommeren på avgjøre om resten av barna vil bli vaksinert i Norge, opplyser Aavitsland til NTB.

– Det første vi gjør nå, er å vurdere om det er noen barn i alderen 12 til 15 år som skal tilbys vaksinasjon på grunn av alvorlige underliggende sykdommer. Det vil vi gjøre i løpet av et par uker, sier Aavitsland til NTB.

FHI jobber tett med barnelegeforeningen i vurderingene. Det gjelder barn som får kreftbehandling, organtransplantasjon og alvorlig nevrologiske sykdommer og lignende. Det er snakk om noen hundre barn, sier Aavitsland.

Deretter skal FHI vurdere om alle ungdommer mellom 12 og 17 år skal vaksineres. Det skal de gjøre i to etapper: Først de som er 16 og 17 år, og så de fra 12 til 15.

– Kan skje tidligst i høst

Både overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har tidligere stilt spørsmål ved om det blir behov for å vaksinere barn i Norge, eventuelt når.

– FHI vil nøye vurdere fordeler og ulemper med vaksinasjon av barn. Dette er typisk en slik sak der man bør tenke seg nøye om og vurdere alle forhold. Siden barn sjelden får alvorlig koronasykdom, er fordelen med vaksinasjon mindre enn hos voksne og eldre, sa Aavitsland til NTB for en måned siden.

– Det kan godt være at man kan oppnå nok immunitet i befolkningen uten å vaksinere barna, la han til.

Nakstad har understreket at FHI også må godkjenne vaksinen for bruk på barn, og at det tidligst kan bli snakk om å vaksinere ungdommer til høsten.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Pfizer
  3. Folkehelseinstituttet
  4. Vaksine
  5. Legemiddelverket
  6. Norge